fredag 13 februari 2015

Hur man "gör" vatten i Israel

Innovatör Amir Peleg och hans företag TaKaDu har revolutionerat  det israeliska vattennätetAmir Peleg hukar hans breda, 6-fot-3-tums kropp in i en tunnel som leder till en av flera reservoarer som förser vatten till Jerusalem. Kondens samlas på taket, tum över huvudet, som tusentals små stalaktiter. Peleg, en entreprenör vars själv benämnda befattning är "chief VVS officer", fångar en droppe på hans handflata. "Bokstavligen varje droppe räknas", säger han. "Det här är den moderna Gihon."
Gihon var den antika, periodvisa källan som gjorde mänsklig bosättning möjlig i Jerusalem circa 700 BC. Idag är sötvattenskällor i Israel och den omgivande regionen mer värdefulla än de var på bronsåldern. Omkring 1 miljon invånare drar ständigt vatten från denna reservoar, som är fylld av rörledningar som slingrar sigr från Galileiska sjön 145 kilometer norr. Den ligger i utkanten av Jerusalem, reservoaren hålls i ett massivt underjordiskt valv som patrulleras av beväpnade vakter för att hålla rebeller från att förgifta utbudet. Tjocka cementväggar omger en upplyst pool av vatten, spöklik och ljus, 40 meter djup och bredare och längre än två fotbollsplaner.

Liksom de flesta av sina grannar, är Israel en ökennation, och under de senaste sju åren har det kämpat genom en torka med rekordlåg nederbörd. Som svar har Peleg och andra kommit med en rad innovationer, från mikroskopiska avloppsskrubbare till enorma avsaltningsanläggningar till smarta vattennät. Israel har nu högre jordbruksavkastning än det har haft under icke-torkeåren. Det har även ett vattenöverskott, varav en del (ca 150 miljoner kubikmeter per år) det pumpar till Jordanien och den palestinska myndigheten.

Se i denna blogg
TGS TGS TGS TGSAndra
Palestinian Water Shortages Due to Palestinian Policies.
Palestinian lies like water
The Truth Behind the Palestinian Water Libels
Palestinian Water (and Martin Schulz)The Lack of Logic

"Jag tror inte att det är overkill att säga att israeliska företagare  återuppfinner hur världen skapar och sparar vatten", säger Peleg, 48. Han har blivit en av ledarna för en vatten-tech-rörelse som började på 1950-talet, då Israels förste premiärminister, David Ben-Gurion, bönföll forskare och ingenjörer att "få öknen att blomma".

Under 2008 började Pelegs startupföretag, TaKaDu, designa programvara som använder matematiska algoritmer för att upptäcka och förhindra läckor i vattenledningar. Peleg har silver, kortklippt hår, övergripande svarta ögonbryn. Han är en del aggressiv VD och en del stridslysten intendent.

Att upptäcka läckor kan verka som ett litet problem, men det spelar roll, särskilt i miljöer där vatten är knappt och dyrt. Av Israels totala vattenbehov (2,2 miljarder kubikmeter per år), levereras mindre än en tiondel av sötvattenskällor såsom Galileiska sjön. Resten kommer från filtrerat gråvatten - Israel återvinner mer än 85% av sitt avloppsvatten - och från avsaltning, en dyr process som omvandlar saltvatten till dricksvatten. "Bland alla konservativa tekniker i utvecklingen, är den mest värdefulla att upptäcka läckage i näten", säger Avshalom Felber, CEO för IDE Technologies, Israels största avsaltningsföretag. I genomsnitt förlorar hela världen mer än 30% av det vatten som de distribuerar, i sina nät. Som jämförelse, Jerusalems utility-Hagihon, Pelegs första kund i 2009 förlorar mindre än 10% av sin försörjning, mycket tack vare TaKaDu.

Under de senaste fem åren har riskkapitalbolag och företag som t.ex. 3M och ABB investerat mer än 20 miljoner dollar i TaKaDu, och dess programvara har börjat användas av 14 andra företag  i städer från Campo Grande, Brasilien, till Bilbao, Spanien. Förra månaden tecknade Peleg avtal med Australiens största vattenföretag, Sydney Water. Tillsammans hanterar dessa verktyg ca 64.373 km vattenledningar. Peleg berättar inte om TaKaDus intäkter men säger att det har växt mer än 50% per år under de senaste två åren.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)