måndag 22 december 2014

Indien fimpar palArabisk support i FN.

Indien kan sluta med stöd till Palestina på FN.

AMIT Baruah, NEW DELHI, December 21, 2014

Delhis hållning faktor i band med Tel Aviv

I vad som kan uppgå till en tektonisk förändring i landets utrikespolitik, är Modi regeringen tittar på att ändra Indiens stödjande röst för den palestinska saken i FN till en av nedlagd röst.

Två källor inom regeringen bekräftade till The Hindu att förändringen, som kommer att vara en grundläggande avvikelse från Indiens stöd till orsaken till en palestinsk stat, var under övervägande.

"Liksom andra utrikespolitiska frågor, är Modi regeringen tittar på Indiens röstningsrekord på FN på den palestinska frågan," en regeringskälla sade The Hindu. Förändringen behöver bara ett administrativt nick, sade den andra källan.

Trots den växande försvars- och diplomatiska förbindelser med Israel, UPA regeringen, vilket junked traditionella allierade Iran att rösta med USA vid Internationella atomenergiorganet 2005, hade baulked på att göra någon förändring i Indiens stöd till palestinierna.

Även förre premiärministern A.B. Vajpayees regering, som bjöd Israels premiärminister Ariel Sharon till Indien 2003, inte ändra Indiens rösta rekord i FN

Indiens hållning i FN har varit irriterande i Indo-israeliska relationer, med Tel Aviv frustrerad över att nära band inte hade lett till någon förändring i inställning till Palestina.

En högt uppsatt israelisk samtalspartner berättade en besökande indiska Extern ministern för en tid sedan att New Delhi behandlad Tel Aviv som en "älskarinna" - genom att hålla bilaterala förhållandet ifrån offentlighetens ljus. Denna omprövning av Indiens röstnings hållning kommer som ljuv musik för israeliska öron precis som det kommer att skapa problem i Väst asiatiska huvudstäder om den framtida inriktningen på indiska utrikespolitiken.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)