söndag 24 augusti 2014

Ya'alon ger sej för Hamas, låt dem bygga raketer bara de inte skjuter.

DM Ya'alon surrenders to Hamas? Goal is that Hamas doesn't shoot - they can build missiles and prepare to attack ?


[Dr Aaron Lerner - IMRA 23 aug 2014] 

 Låt det inte finnas några illusioner här. 

 Låt oss inte kommunicera med allmänheten som om de är barn. 

 Vi vet alla sanningen. 

 Vi vet alla att missilerna i våra städer är tillverkade i Gazaremsan. 

 Vi vet alla att missilerna drivs med material som kan tillverkas från gödsel. 


 Och vi vet alla att all internationell inspektion tillåter import av gödsel till Gazas jordbruk. 

 Vi vet alla att missilerna är byggda av metall. Och vi vet alla att all internationell inspektion kommer att tillåta import av metall för Gaza för konstruktion och andra ändamål. Och om någon vill lura sig själv och säga att den enda metall som importeras är av en kvalitet som inte kan användas för att göra missiler bara lurar sig själva. 

Alla transporter av metall kommer att ha den dokumentation som betyger att metallen uppfyller begränsningarna - men det 55:e lasset som har samma dokumentation som 54 innan har faktiskt inte lägre kvalitet av metall och det finns inget sätt för människor som inspekterar transporterna att veta detta. Av tusentals lastbilslaster kommer det att finnas hundratals med det material som behövs för den pågående vapenindustrin. Och ja, jag vet exakt varför DM Ya'alon inte tycker att det spelar roll. Det beror på att jag har frågat honom denna fråga gång på gång under de senaste åren när det gäller "tyst för tyst" politik. DM Ya'alon är övertygad om att vi går framåt upp teknik / försvarskurvan snabbare än Hamas avancerar upp teknik / attackkurvan. 

 Men notera: Den fantastiska uppenbarelse från Maj.-Gen. (res.) Yaakov Amidror, som nationell säkerhetsrådgivare i Israel från och med maj 2011 till November 2013 hade full tillgång till allt Israel visste om Hamas, då han under ett 16 juli 2014 framträdande på Chanel 2 TV Evening News, att han var förvånad över att det fanns raketer i Gazaremsan som kan nå till utkanten av Tel Aviv. Detta följde ett uttalande den 25 juli 2014 då han sa på samma station att de israeliska säkerhetstjänsten inte alls var förvånade över någon aspekt av tunnlarna - de bara insåg betydelsen av tunnlarna. 

 Det vill säga, när DM Ya'alon fortsatte att vara säker på att "tyst för tyst" var en fantastisk politik, hade de ingen aning om hur snabbt Hamas i själva verket hae fortsatt på teknik / försvars kurvan och de var lika aningslösa när det gällde betydelsen av dessa framsteg. 

 Ett praktiskt brådskande förslag: innan vi gör ett kritiskt tragiskt misstag  mest baserat på eventuellt mer hybris än något annat: 

 Skyndsamt samla ett team av de smartaste och mest innovativa stridsofficerarna tillsammans med några tekniska människor och be dem att sätta upp ett "rötta team" vad de skulle göra om de var cheferna för Hamas och hade två år av "tyst för tyst" på sig med slutmål: förstörelsen av den judiska staten. 

 Ge "röda laget Gaza" tre dagar att komma fram till en plan. Och sedan placera dem i ett rum och kör genom simulering med "röda laget Gaza" emot andra commanders. 

 Min gissning: några mycket chockerande resultat.

 Resultat som skulle få DM Ya'alon och PM Netanyahu att komma fram till slutsatsen att oavsett hur höga kostnaderna är för att krossa "Hamas kan" i stället för att sparka "Hamas kan" längs vägen, är denna kostnad en bråkdel jämfört med kostnaden att låta Hamas att utnyttja "tyst för tyst". 

 Det finns absolut ingenting som hindrar genomförandet av denna rekommendation: 


  • 1 Det kostar nästan ingenting. 
  • 2 Det har ingen interaktion med främmande element - vän eller fiende. 


 En sista tanke: om regeringen inte vill göra detta för att de inte vill ha att göra med resultaten finns det flera israeliska tankesmedjor vars existensberättigande är att förse beslutsfattare med sin insikt och rekommendationer. Var och en av dem har rolledexes fulla av reservstridsofficerare och andra som med lätthet skulle kunna delta i en sådan övning.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)