söndag 17 augusti 2014

Den egyptiska fredsplanen.

SvD, DN.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184085

Den egyptiska tidningen Al Shourouq publicerade på fredag eftermiddag vad den sade var en 11-punktsplan som föreslagits av Egypten till Israel och Hamas i syfte att få till stånd en långsiktig vapenvila i Gaza.

Enligt rapporten är de 11 punkterna följande:

Israel kommer att stoppa attackerna i Gaza, från hav, mark och luft. Det blir inga markintåg av israeliska trupper in i Gaza.
 
Samtliga fraktioner i Gaza kommer att stoppa attackerna mot Israel till lands, sjöss och i luften. Byggandet av terrortunnlar stoppas också.
 
Rörlighet för människor och gods i syfte att återuppbygga Gaza kommer att tillåtas, samt handel med varor från Judéen och Samarien och Gaza, och vice versa, i enlighet med de principer som skall avtalas mellan Israel och den palestinska myndigheten (PA).
 
Israeliska myndigheter kommer att samordna med den palestinska myndigheten alla frågor som rör ekonomi och återuppbyggnaden av Gaza.
 
Eliminering av buffertzonen i norra och östra Gaza och utbyggnaden av den palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor som börjar 1 januari, 2015.
 
Fritt fiske och rörelse i territorialvatten Gaza inom sex miles. Området kommer successivt att ökas till inte mindre än 12 miles i samordning mellan PA och Israel.
 
Israeliska myndigheter kommer att bistå den palestinska myndigheten i återuppbyggnaden av skadad infrastruktur i Gaza, och kommer att hjälpa till att möta behoven hos de som tvingats fly från sina hem på grund av striderna. Dessutom kommer Israel att ge akut medicinsk hjälp till de sårade, och föra in mat och humanitär hjälp till Gaza.
 
Den palestinska myndigheten i samarbete med de israeliska myndigheterna och internationella organisationer kommer att ge de basprodukter som behövs för att rehabilitera Gaza, enligt ett fastlagt schema som gör det möjligt ett snabbt återvändande av fördrivna personer till sina hem så snart som möjligt.
 
Egypten uppmanar det internationella samfundet att ge akut humanitärt bistånd och höja de medel som behövs för att återuppbygga Gaza, enligt ett fastlagt schema.
 
Efter vapenvilan stabiliseras och normalt liv återupptar i Gaza, kommer de två sidorna slutföra de indirekta samtalen i Kairo, inom en månad från den dag då det avtal som ännu inte undertecknats. 


Sätt att inrätta och driva en flygplats och en hamn i Gaza, enligt Osloavtalet och andra tidigare avtal, kommer att diskuteras.
Enligt Kanal 2 News, Israel och den palestinska myndigheten har ännu inte lämnat in sina svar på den egyptiska förslaget. Diplomatiska källor i Jerusalem sade kanalen att Israel ännu inte har gått med på alla förslag.

"Israel insisterar på att varje avtal tydligt uttrycker Israels säkerhetsbehov," betonade de.

Tidigare fredag??, en islamisk Jihad talesman hävdade att en vapenvila avtal med Israel kommer att undertecknas så snart den nuvarande femdagars eldupphör avslutas nästa måndag vid midnatt.

Uttalandena kommer efter Islamiska Jihad näst befälhavare Ziad Nahala sade fredagen kriget med Israel är "bakom oss", och tillade "vi har inget annat val än att nå vapenvileavtal."

Men en annan ledande Islamiska Jihad terrorist, Halad al-Batash, sade torsdag kväll att hans organisation kan påbörja en långsiktig vapenvila, även om en långsiktig vapenvila affären inte nås med Israel.

Uttalandet speglar grovt  vad minister Naftali Bennett (Jewish Home), sa på fredagen när han talade för ett ensidigt slut av operationen i Gaza utan en överenskommelse med Hamas, tillsammans med flera israeliska eftergifter och en nödvändig återgång till status quo. [Jämför med Peres avtal med Arafat för 20 år sen, som inte gav Israel ett dugg, medan det gav stora mängder löften - som hållits - till araberna, bl.a. slapp PLO klassifikationen "terrorister" utan att deras terror minskade ett dugg. De har inte eller hållit något annat heller, och deras Konstitution står kvar - Googla på Fatah Constitution.]

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)