söndag 10 augusti 2014

Israel sätter upp skyddszon runt Gaza.

http://www.debka.com/article/24160/IDF-quietly-carves-out-1-3km-security-strip-while-pulling-troops-out-of-Gaza-A-humanitarian-truce-declared-


IDF ristar tyst ut 1-3km säkerhetsremsa samtidigt som de drar trupper från Gaza. En humanitär vapenvila förklarade 

DEBKAfile Exclusive Analysis 4 aug 2014, 07:10 (IDT)

Israel drar ut huvuddelen av sina marktrupper från Gazaremsan i en "ny fas" av sin kontraterror operation, förklarade Israel med en ensidig humanitär vapenvila i sju timmar med start 10:00 Måndag 4 Augusti för att underlätta för humanitärt bistånd och för fördrivna palestinierna att återvända till sina hem. Östra Rafah ingick inte. IDF skulle svara på alla attacker under den tiden.

Men i det tysta var IDF i processen för att genomföra en större strategisk funktion, lyfta ut en buffertremsa eller cordon sanitaire innanför gränsen till Gaza, avsedd att styras utifrån av specialstyrkor och bepansrade enheter med varning dygnet runt, för att stoppa fientliga infiltrationer. De är utrustade med ett batteri av beväpnade poster, sensorer och drönare.

Denna sterila remsa går 65km från Beit Hanoun i norr till Khan Younis i söder, ungefär  längs en av Gazas enda motorvägar, Highway 6 (se karta).

Allt territorium öster om denna linje fram till den israeliska gränsen har rensats från byggnader och vegetation till ett djup av 1 km i norr och centrum av Gaza och 2-3 km djup inom områden som Khan Younis.

Dessa dimensioner beräknades minska palestinsk raketbeskjutning mot Israels södra samhällen, och avskräcka Hamas från planering av nya tunnlar.

De israeliska trupperna drog sig ur Gaza och omplacerades i en ny formation som en "genombrottskraft" - för att kunna passera tillbaka in i Gaza för snabbinsatser vid behov. Det består av stora bepansrade enheter, kontingenter med speciella funktioner  och flygvapnet, och är mycket mekaniserad snarare än att sätta in soldater till fots. Denna kraft kan göra räder som tränger djupare in i landet än vågat av IDF under de första 27 dagarna av Operation Defensive Edge.

För den nya fasen av sin verksamhet, har Netanyahu- regeringen bestämt sig för att inte ha någon kontakt med terroristerna och oavsett dess krav och villkor för en vapenvila, att agera på eget initiativ i enlighet med Israels egna säkerhetsbehov. Denna politik har påverkat stilleståndsförhandlingarna med Gaza som går in på sin andra dag i Kairo måndag. Deras deltagare kan inte undvika att se att Israel har följt sina egna operationella planer för omplacering utanför Gazaremsan.

Samtidigt varnar militära experter för att den nya militärbildningen öppnar möjligheten till ett förlängt utnötningskrig. Hamas och Islamiska Jihad håller upp sin raket och granateld mot Israel - upp till 140 attacker enbart under söndagen. Efter en lugn natt, sköts de första raketerna ner av Iron Dome över Ashdod och Ashkelon kl 06:30 måndag.

Hotet om "synkroniserade" terrorattacker genom ännu oupptäckta tunnlar har kraftigt reducerats genom det massiva IDF-försöket att inaktivera nätverk - men det finns ingen garanti för att alla tunnlar har upptäckts, eller att nya ännu inte grävts under gränsen.

Lördag kväll, drogs tre dammiga motorcyklar ut ur den 3-km långa Rafah-tunneln där självmordsbombare överraskade och dödade tre Givati ​​officerare torsdag 90 minuter in i den internationella vapenvilan. De var avsedda att användas av sex terrorister för en räd eller räder långt från närområdet av gränsen mellan Gaza.

Så Hamas har fortfarande fördelen av obehagliga överraskningar.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)