lördag 23 augusti 2014

Smuggling från Sinai till Gaza fortfarande livlig.

http://www.timesofisrael.com/smuggling-between-sinai-and-gaza-still-thriving/

Beduinguide hävdar att det finns 500 tunnlar som kan överföra vapen, varor, byggmaterial och människor till Gaza

Och Eubam-Rafah, dvs beslut i EU gjordes nyligen, frånjuli 2014. Inte ett skvatt har gjorts sedan det beslutades häromdagen, se länk ovan. Och inga senare nyheter om att det aktiverats. (Jag ställde en fråga på Bildts blogg, han var med på mötet där det beslutades i Bryssel, frågan censurerades omedelbart bort - får inte vara känt i antisemitiska Sverige.)

Precis som det har funnits sedan 2005, då den sista israelen lämnade Gaza och inte en människa kan anklaga dem för att "ockupera" Gaza - förutom alla våra media, språkrör för Hamas. När Hamas tog makten sprang de som skållade råttor till närmsta bar i Israel för att dricka kallt israeliskt öl för våra skattepengar.Sen har inget hänt med deras löfte att bevaka gränsen mellan Egypten och Gaza, tyvärr har inte heller Netanyahu gjort något, trots att Osloavtalet gav honom rätt att ta Philadelphikorridoren. Endast Sisi  har gjort något eftersom inte heller han vill att terrorister kommer från Gaza. 

Av SPENCER HO augusti 22, 2014, 09:26

Med Israels uppmärksamhet fokuserad på Hamas' gränsöverskridande attacktunnlar in i Israel, har smuggling av vapen och varor från Sinaihalvön fortsatt och fått ett uppsving från uppblossande av fientligheter i Gaza, enligt egyptiska och beduinkällor. 

"Under kriget i Gaza har affärerna blomstrat," säger en beduinguide, som begärt anonymitet, till Reuters. 

Striderna och den humanitära krisen har ökat efterfrågan på vapen och humanitära förnödenheter som bara skickliga smugglare kan överföra. Men medan deras verksamhet  frodas fortfarande, är det inte vad det brukade vara för bara två år sedan, enligt rapporten. 

Tillslaget mot smuggling kom bland anklagelser från Egypten att Hamas hade maskopi med det muslimska brödraskapet i utförandet av "terrorattacker" på sitt territorium under de senaste åren. 

I mars i år, sade Egyptens militär att den hade förstört 1370 smugglingstunnlar under gränsen mot Gazaremsan. Tillsammans med den regelbundna stängningen av gränsen vid Rafah och Israels effektiva säkerhetsblockad, har förstörelsen av så många av tunnlarna lämnat den Hamasägda kustenklaven nästan helt isolerad. 

"Situationen är mycket mer kontrollerad," sade en högt uppsatt egyptisk tjänsteman till Reuters, som noterar att sedan mitten av 2012 hade armén lyckats allvarligt inskränka smuggling av vapen, bränsle, livsmedel och läkemedel. "Det är inte 100 procent, men vi försöker att nå denna procentsats." 

För deras del erkänner beduinsmugglare att de egyptiska tillslagen har tvingat dem att tänka mindre. De massiva tunnlar som används för att rymma bilar och lastbilar har förstörts, men många av de en till två meter breda korridorerna har överlevt. En beduinguide sa till Reuters att smugglare hade byggt upp till 200 fler sådana tunnlar under de senaste två åren, vilket ökar det totala antal arbetande tunnlar upp till 500 Jämförelsevis, innan tillslagen fanns det ca 1.500. 

"Varje dag körs ungefär tre eller fyra personer med vapen, och var och en bär omkring sex eller sju kanoner," sa guiden, utan att specificera vilken typ av vapen som transporterats. 

En titt in i ett övergivet hus i Egypten, där en tunnelöppning ligger - döljs endast av ett duschdraperi - ger en inblick i hur systemet fungerar. 

"Denna tunnel är ett samarbete mellan oss," sade den egyptiska tunnelägaren, med hänvisning till hans palestinska motsvarighet på Gazasidan. "Att bygga det kostar oss $300.000. Han betalade hälften och jag betalade hälften. Vinsten delas mellan oss 50-50."

I genomsnitt får de två männen netto ca $ 200 per dag genom att ta ut olika priser för olika varor, enligt ägaren. Till exempel skulle en en kvadratmeterlåda medicin eller mat kosta $12 medan vapen, byggmaterial eller bränsle kan kosta så mycket som $150. 

När Egypten slog ner mot smugglingen mellan dess territorium och Gaza år 2012, anklagade de att militanta krafter använde tunnlarna till att pendla vapen och soldater för de grupper som ofta attackerar deras militära styrkor och orsakar oro bland befolkningen i Sinai. Medan kampanjen kan ha slagit ett slag för verksamheten visar denna tunneloperation att hotet fortfarande existerar. 

Ungefär som varor, kan människor också passera, med ett pris som börjar på $ 50 per person; extra om de bär vapen. 

"Om någon går med en eller två pistoler, debiterar vi $60 till 70. Men om någon har mer vapen är det en speciell verksamhet och kan kosta så mycket som $1000 eller $2000 beroende på vilken typ av vapen, "citerades  egyptiern av Reuters ha sagt och tillade att han inte har något intresse av vem de är eller deras avsikter, så länge som hans palestinska partner säger att de är okej. 

"Så länge som de ger mig $50 låter jag dem igenom, sade han. "Jag levererar bara vapnen och tar pengarna. Jag har ingen aning om vart de går. "

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)