tisdag 19 augusti 2014

Hamas försökte eliminera Abbas och därmed samlingsregeringen.

Mer om Hamas kuppkomplott även om inte Nathan Shachar i DN tror på det uteslutande av den anledningen att informationen kommer från Israel. Det osar bojkott.

Abbas ger order om en undersökning av Hamas kuppkomplott som avslöjades av Israel. [Abbas tror högst påtagligt på det.] PA:s president kallar hotet ett "allvarligt hot" mot palestinsk enighet, i regionen har 93 gripanden gjorts, Shin Bet säger sig ha omintetgjort Hamas förberedelser för en 3:e intifada.

En bild släpptes av den palestinska myndighetens presidentkontor som visar Mahmoud Abbas (till höger) i ett möte med chefen för den politiska byrån i Hamas, Khaled Mashaal, i Doha, den 20 juli 2014 (bild Fotograf: AFP / PPO / Thaer Ghanem),
Av Mitch Ginsburg och AP 19 augusti 2014, 03:35


Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas beordrade sina säkerhetsstyrkor att undersöka ett israeliskt avslöjande måndagen att Hamas planerade en kupp på Västbanken med syfte att störta honom och starta en tredje intifada.


Abbas indikerade att rapporten kan få allvarliga konsekvenser vad gäller enhetspakten som undertecknades mellan Fatah och Hamas i juni, och säger att det står för "ett allvarligt hot mot enheten av det palestinska folket och dess framtid," rapporterade den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

PA:s president sade också att det skulle kunna ha "extremt farliga" regionala konsekvenser.

Israels säkerhetstjänst Shin Bet sade på måndagen att det motarbetade ett Hamas kuppförsök på Västbanken i syfte att störta Abbas och starta en ny omgång av våld.

Shin Bet sade att de arresterade mer än 90 Hamasmedlemmar i maj och juni, konfiskerade dussintals vapen som hade smugglats in på Västbanken, och hittade mer än $170.000 som skulle ha finansierat attacker. De producerade bilder av beslagtagna vapen och kontanter samt ett flödesschema över de Hamasmedlemmar som hade blivit tillfrågade och sade att de planerade en serie massiva attacker mot israeliska mål, bland annat Tempelberget, i syfte att starta en omfattande brand. Åtal väntas väckas mot åtminstone 70 av de misstänkta.

Shin Bet sade att terrorceller sattes upp i dussintals palestinska Västbanksstäder och byar - bland annat i och runt Jenin, Nablus, östra Jerusalem, Ramallah och Hebron.

Många av de som rekryterats för cellerna var studenter som studerar kemi och teknik, samt akademiker, enligt utredningen.

Vapengömmor upptäcktes av Shin Bet under ett svep av Hamasmedlemmar i maj och juni, 2014 (bild Fotograf: Shin Bet)



Shin Bet sade att planen var iscensatt av den ledande Hamasmedlemmen Saleh al-Arouri, som är baserad i Turkiet och har stöd från de lokala tjänstemännen där.

Hamas tog kontroll över Gazaremsan under 2007 från styrkor lojala till Abbas. Det förhandlar för närvarande i Kairo under en vapenvila för att formellt avsluta de senaste sex veckorna av Israel-Hamaskonflikten.

Israel-Hamas-striderna föregicks av israeliska arresteringar av hundratals Hamasmedlemmar på Västbanken efter bortförandet och dödandet av tre israeliska tonåringar i juni. Shin Bet sade sade att de avslöjade Västbankkuppen på grund av information som samlats in från dessa gripanden.

Eyal Yifrach, 19, Gil-ad Shaar, 16, och
Naftali Fraenkel, 16, de tre israeliska tonåringar
som kidnappades den 12 juni och vars kroppar
hittades den 30 juni (bild Fotograf: IDF / AP)

Eyal Yifrach, 19, Gil-ad Shaar, 16, och Naftali Fraenkel, 16, de tre israeliska tonåringar som beslagtogs den 12 juni och vars kroppar hittades den 30 juni (bild Fotograf: IDF / AP)

Deras mord följdes av dråpet på en palestinsk ungdom i vad som troligen var en hämndattack. Hamas intensifierade raketattacker mot Israel från Gaza, vilket ledde till israeliska flyganfall från 8 juli i början av det som kallades Operation SkyddsEgg. Nio dagar senare skickade Israel in marktrupper för att förstöra Hamas underjordiska gränsöverskridande tunnlar byggda för attacker inne i Israel.

För att detaljera vad de sade motarbetde de försök att störta den palestinska Västbanken, Shin Bet sade på måndagen att Hamas militära celler på Västbanken och i östra Jerusalem löper via huvudkontoret i Turkiet, och de hade försökt att utföra en rad attacker mot Israel, störta PA, och upprätta en andra front mot Israel under Operation SkyddsEgg.

Shin Bet visade att under tre månader grep de 93 terrorister och konfiskerade 24 gevär, sex pistoler, sju raketgevär, en stor mängd ammunition, en flyktbil och medel för över NIS 600.000 (omkring $170.000). Det sägs att infrastrukturen för den ovanligt "svåra" raden av attacker byggde också på en "framåtfront i Jordanien."

Med hjälp av ett nätverk av kurirer till Jordanien och Turkiet sade Shin Bet att Hamas terrorister överförde hundratusentals dollar av medel till Västbanken, i syfte att köpa vapen och förbereda säkra hus, lager för vapen och laboratorier för tillverkning av raketer.

Ledaren för operationen, Riad Nasser, bosatt i byn Dir Kadis, rekryterades av al-Arouri, chef för Västbanksoperationer för Hamas i utlandet, sade Shin Bet. Al-Arouri var en av grundarna av Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna, Hamas militära gren

Times of Israels Avi Issacharoff rapporterade i juni att enligt en israelisk säkerhetstjänsteman låg al-Arouri TGSbakom kidnappningen och mordet på de tre israeliska tonåringarna den 12 juni.


Udeh Zaharan, bosatt i Zarka i Jordanien och en före detta israelisk säkerhetsfånge, kanaliserade pengarna till Västbanken via ett nätverk av kurirer, sade Shin Bet.

Andra viktiga agenter som ingår var Majdi Mafarja, bosatt i Beit Likiya, som är doktor i datavetenskap och rekryterades i Malaysia. Enligt Shin Bet, arresterades han den 22 maj och erkände under förhör att han hade tjänat som kurir för kodade meddelanden för den militära grenen av Hamas.

Salah Barakat, en israelisk medborgare och bosatt i Jerusalem, stadsdelen Beit Safafa, greps den 1 juli och medgav också att passera meddelanden från Hamas diaspora till agenter på fältet.

Misstänkta nyckelterrorister som gripits av Shin Bet under ett svep av Hamasmedlemmar i maj och juni, 2014 (bild Fotograf: Shin Bet)



Muhammad Kafaya, en tidigare ledare i Hamas studentkår i Abu Dis universitet, greps den 27 juni Han överlämnade 19 gevär och fem pistoler.

Shin Bet kallade nätverket "en av de mest utbredda vi har känt," och sade att dess existens pekade på faran av Hamas verksamhet utomlands, särskilt i ljuset "av Hamas strategiska avsikter att störta PA."

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)