fredag 1 augusti 2014

Krauthammer: Aningslös i Gaza.

http://www.washingtonpost.com/opinions/charles-krauthammer-clueless-in-gaza/2014/07/31/d781a286-18e8-11e4-9e3b-7f2f110c6265_story.html

Av Charles Krauthammer  31 juli kl 20:35 

John Kerry är upprörd av kraftig kritik från israeler - vänster, höger och mitten - i hans senaste eldupphör-diplomati. Men det är bara halva sanningen. Mer betydande är bestörtningen hos USA:s arabiska partners, med början med presidenten för den palestinska myndigheten. Mahmoud Abbas som blev chockad att Kerry skulle flyga iväg till Paris för att förhandla med Hamas allierade Qatar och Turkiet i samtal som uteslutit PA och Egypten.

Samtalen undermineras också Egyptens eldupphör-förslag, som Israel hade accepterat och Hamas förkastade (och skulle ha förhindrat den stora majoriteten av skadade på båda sidor). "Kerry försökte genom sin senaste plan att förstöra den egyptiska budet," sade en ledande palestinsk tjänsteman som citeras i den arabiska dagliga Asharq Al-Awsat - en fredsplan PA själv hade stött.

Det blir värre. Kerry har inte bara trampat ett egyptisk initiativ. Det stöddes av hela Arabförbundet och särskilt beröm från Saudiarabien. Med undantag för Qatar - mer en bank än ett land - var araberna eniga i att vilja se Hamas försvagas, om inte störtas. Den vapenvila på plats de backade skulle ha förnekat Hamas någon belöning för att starta det här kriget, medan det som Kerry kom tillbaka från Paris med beviljade dem praktiskt taget alla deras krav.

Vilket är vad som provocerade den allvarliga kritiken Kerry fått hemma. När så respekterad och noggrant oberoende nationell säkerhetsexpert som David Ignatius kallar Kerrys ingripande en blunder, vet du att det inte är vanligt gnat mellan partierna från de vanliga misstänkta. Detta är allmän förvåning över Kerrys aningslöshet.

Kerry verkar omedveten om den strategiska verklighet som Hamas lanserade sina raketer i hopp, inte av att besegra Israel utan att avsluta sin intra-arabiska isolering (som de briljant uppnår i Qatar och Turkiets fredsförslag). Hamas radikalism har alienerat nästan alla dess arabiska grannar.

● Egypten skar av - faktiskt blockerade Gaza - efter Hamas stöd för Muslimska brödraskapet och terroristattacker mot egyptiska soldater i Sinai.

● Fatah, det viktigaste elementet i den palestinska myndigheten, är en bitter fiende, särskilt som dess medlemmar i Gaza terroriserades, kneecapped (skjutna i knäna), utvisades och / eller dödades när Hamas grep Gaza i en kupp 2007 .

● Hamas är non grata i Syrien, där de tidigare hade sitt huvudkontor, efter stöd för de regeringsfientliga rebellerna.

Jordanien, Saudiarabien och Gulfstaterna motsätter sig Hamas, som ser dem, korrekt, är ännu en annan gren av den islamistiska rörelsen som hotar relativt måttliga västvänliga arabstater.

Kerry verkar inte förstå att Arabförbundet stödde den egyptiska vapenvilan på plats, vilket skulle ha lämnat Hamas svagt och isolerat, för att se till att Hamas inte kommer ur detta krig stärkt och förbättrat.

Varför stannade inte Kerry bara hemma och förklarade entydigt USA:s stöd för den egyptiska / Arabförbundets planen? I stället flög han iväg till Paris och skickade Jerusalem ett paket med segrar för Hamas: ville lyfta blockaden från Egypten, öppna gränsen till Israel [Som Bildt vill på Erdogans inrådan], duscha miljontals utländska pengar för att betala lönerna för de 43.000(!) statliga arbetarna som det fattiga Hamas inte kan.

Glöm israeliska intressen. Glöm arabiska intressen. Det amerikanska intresset är att stödja och befästa denna framväxande axel av moderata pro-amerikanska partners (Israel, Egypten, Jordanien, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och andra Gulfstater och den palestinska myndigheten) i avsikt att se islamistisk radikalism avtrubbas och slutligen få tänderna utryckta.

En tredagars Gaza vapenvila som började fredag ​​slutade snabbt, med Israel och Hamas som anklagar varandra för att bryta mot vapenvilan medan fyra palestinier dödades i en skottväxling i Rafah. (AP)
Men USA: s utrikesminister ser inte det. På tal om Hamas-drivna Gaza sa Kerry faktiskt i Paris: "Palestinierna kan inte ha en vapenvila, där de tror att status quo kommer att vara." Vad måste förändras? Gazaborna behöver "varor som kan komma in och ut. . . ett liv som är fritt från nuvarande begränsningar."

Men den enda anledningen till dessa "begränsningar", varför varorna inte kan gå in och ut, är att Hamas i ett decennium har använt denna handel för att importera och utveckla vapen för att göra krig mot Israel. [som Bildt inte har en aaaaaning om.]

Tänk på de klagomål om att de hjärtlösa israelerna inte tillåter tillräckligt med import av betong för skolor och sjukhus? Tja, nu vet vi var betongen gick - i ett förbluffande stort utbud av tunnlar för att infiltrera närliggande israeliska byar och döda civila. (Över en halv miljon ton uppskattar den israeliska militären.)

Lyfta blockaden skulle innebära en flod av vapen, raketer, missildelar och andra redskap för terror för Hamas. Vad är en amerikansk utrikesminister gör hävda att Hamas inte kan sluta eld om det inte blir det?

Dessutom elden som Hamas inte kommer att upphöra består av avsiktliga raketattacker mot israeliska städer - per definition, en krigsförbrytelse.

Oavsett hans avsikt legitimerar Kerry kriminaliteten i Hamas krig. Vilket gör att hans förespråkande av Hamas villkor inte bara är en strategisk blunder - att förstärka en USA-utsedd terroristgrupp just när en vägg till vägg arabisk front vill se det borta - är en moralisk skandal.

Read more from Charles Krauthammer’s archivefollow him on Twitter or subscribe to his updates on Facebook.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)