torsdag 15 september 2011

Vad förlorar Egypten och Jordanien?

 Där har varit en kall fred mellan Israel och Egypten/Jordanien ett bra tag. Man hoppades att den skulle värmas upp med tiden, i början åkte Ammanborna till Tel Aviv för att shoppa eftersom det inte är särskilt långt. Se http://www.kinghussein.gov.jo/facts2.html och
http://www.goisrael.com/Tourism_Eng/Tourist+Information/Getting+There/Travel+by+Land.htm
 Däremot gjorde den egyptiska regeringen det nästan omöjligt för varje egyptier som ville turista i Israel, bevakade vem som vågade sej till Israels ambassad för att söka visum. Inget av arabländerna gjorde något för att ta bort antisemitiska artiklar från de statskontrollerade media och - förhållandena försämrades eftersom en hel del akademiker och journalister bland araberna körde hårt med antisemitisk propaganda. Du kan se antalet besökare därifrån till Israel på länk.
Om Kairo bryter sina förpliktelser förlorar de oerhört mycket - förutom bidrag från USA som helt är beroende av att de håller fred med Israel. Här en artikel:

Anti-israeliska egyptier skjuter sig själva i plånboken
Egyptiernas anti-israeliska iver kan kosta dem tiotusentals jobb. Israel klarar sig bra utan handel med Egypten, säger analytiker.
Av Tzvi Ben Gedalyahu
Först publicerat: 2011/09/13, 13:09
Egyptiernas anti-israeliska iver kan kosta dem tiotusentals jobb. Israel kan klara sig utan handel med Egypten, enligt en israelisk affärsinformationsservice.
"Jag tror att de flesta israeliska företag skulle överleva även om handeln med Egypten stoppas komplett", säger Eyal Yanai, VD för BDI Coface, som citerades av Globes. Företaget drivs av det internationella risk-kreditvärderingsinstitutet Coface.
Dock står Egypten inför att förlora cirka 1 miljard dollar i intäkter och 70 tusen jobb om man svarar på oppositionens krav på en sänkning av diplomatiska och handelsmässiga förbindelser med Israel. Jobben skulle gå förlorade till arbetstagare vid det israelisk-egyptiska Qualifying Industrial Zones (QIZs), som för att främja goda relationer mellan de två länderna låter Egypten exportera varor till USA tullfritt så länge produkten innehåller minst 10% av input från Israel.
Israels exporter till Egypten var endast $148 miljoner 2010, främst kemikalier, gödselmedel, plast, papper och kartong, och tyg. Beloppet är en liten bråkdel av Israels flera miljarder stora exportindustri.
Naturgas stod för merparten av Israels $355.000.000 import förra året.
Ett av de klagomål från egyptierna mot Mubarak-regimen var avtalet för export av naturgas, som de påstod såldes till ett lägre pris än marknadspriset. Israel skulle möta sina energiproblem på kort sikt på andra sätt om gasen upphörde att komma, men den senaste tidens mammut-offshoregasfält som har upptäckts förväntas vända Israel till en energiexportör inom tre år.
Egypten får också möta dyra rättsprocesser om de avbryter exportavtalet.



Jordanien har mycket att tacka Israel för - bland annat står Israels Försvarsmakt bakom dem och har hjälpt dem, som under Svarta September 1970, när Arafat och PLO i stort sett försökte ta över Jordanien inifrån. Syrien kom till PLO:s hjälp och utan Israels hjälp för att driva tillbaka syrierna hade utgången varit osäker.  Jordanien hade bett USA om hjälp och de bad Israel utföra jobbet.
Att de är illa tvungna att samarbeta när det gäller dricksvatten är ju på både gott och ont. Att palestinierna i stort sett skiter i det vet vi alltför väl - deras planering för framtiden tycks ligga på apnivå. En tämligen komplett bildbeskrivning av vattenproblemet på http://www.scribd.com/doc/279853/Water-Wars-in-Israel-Jordan-and-Palestine . Läs mer om gemensamma mer eller mindre kontroversiella vattenprojekt i Washington Post.
 Israel avsaltar allt mer, se en översikt på http://www.mni.gov.il/mni/en-US/Water/Desalination/  Snart avsaltas 75% av allt dricksvatten, http://www.care2.com/causes/desalination-will-soon-provide-75-of-israels-drinking-water.html
 I 1996 års handelsavtal mellan Israel och Jordanien sades det:
Water: Israel agreed to give Jordan 50,000,000 cubic metres (1.8×109 cu ft) of water each year and for Jordan to own 75% of the water from the Yarmouk River. Both countries could develop other water resources and reservoirs and agreed to help each other survive droughts.

*

 Och de andra länderna i omgivningen har också problem förstås. Saudiarabien måste sälja mycket olja för att få vattnet de behöver, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=237825




http://www.svd.se/nyheter/utrikes/facebookupprop-stangde-ambassad_6470938.svd
http://www.skanskan.se/article/20110915/TTUTRIKES/309159955/-/facebookupprop-staumlngde-ambassad

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)