måndag 12 september 2011

Bulgarisk minister skäller ut Turkiet under möte där.

 http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?msg=commentsaved&n=turkish-bulgarian-ministers-trade-barbs-over-israel-2011-09-08
Torsdag 8 september, 2011
ANKARA - Hürriyet Daily News
Bulgariska utrikesministern Mladenov säger att ingen bulgarisk medborgare någonsin har försökt att utmana en FN-godkänd blockad varvid turkiets EU-minister Bagis påminner om att den israeliska räden mot Mavi Marmara-flottiljen ägde rum på internationellt vatten. [Vilket är helt lagligt, se http://israelisverige.info/?p=1004]
Turkiets EU-minister Egemen Bagis (R) möter sin bulgariska motsvarighet Nikolaj Mladenov i Ankara. Båda gjorde kommentarer om Mavi Marmara-razzian.
Bulgariens utrikesminister Nikolay Mladenov och Turkiets EU-minister Egemen Bagis har utbytt vassa kommentarer över Israel efter det att den besökande tjänstemannen beklagade Ankaras utvisning av Israels ambassadör.
"Jag tror inte att skicka iväg den [israeliska] ambassadören är en bra idé eftersom det begränsar möjligheterna till dialog" för att lösa bilaterala spänningar, sade Mladenov, på en två-dagars besök i Ankara,  till journalister på torsdag inför ett möte med Bagis .
Mladenov sade att länderna fortsatte att hålla ambassadörer även i Syrien för att säkerställa att kommunikationskanalerna förblev öppen trots den alltmer förtryckande naturen hos Damaskussregimen.
Han sade att Turkiet och Israel delade en djupt rotad partnerskap och uttryckte förhoppning om att de båda länderna skulle anta "en attityd som kommer att gynna säkerheten i hela regionen."
Samtidigt sade USA:s ambassadör Francis Ricciardone att turkisk-israeliska band var "av avgörande betydelse" i regionen och uttryckte förväntan för snabb normalisering. "Dörren till diplomati måste definitivt sförbli öppna", sade han till journalister.
Bagis svarat på Mladenov och sa att Bulgarien skulle ha ansett liknande sanktioner om dess medborgare hade dödats i internationellt vatten utan någon ursäkt kommande efter mer än ett år.
Mladenov påpekade då att "ingen bulgarisk medborgare har någonsin har försökt att utmana en blockad", vilket ledde Bagis och hans medhjälpare för att påminna honom om att den israeliska räden mot Mavi Marmara färjan ägde rum på internationellt vatten.
En högt uppsatt medhjälpare till Bagis sa att Mladenov offensiva ton tydligen var på grund av informtion att han hade judisk bakgrund, men tonade ner händelsen och säger att det inte skulle överskugga arbetslunchen de två ministrarna hade efteråt.
"Stämningen på lunchen var väldigt uppriktig, även glad. Om vi ska bli förolämpade varje gång över sådanaanmärkningar, skulle vi inte kunna genomföra några förhandlingar, "berättade tjänstemannen för Hürriyet Daily News.
Mladenov betonade att han var en vän till både Turkiet och Israel, och sade att han orolig att krisen mellan de två länderna kan få negativa konsekvenser för regionen i en tid av redan sjudande spänningar i arabländerna.......

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)