lördag 17 september 2011

Komplettering: Egypten snart bankrupt

Som jag gör med viss oregelbundenhet - huvudfakta står i länkarna! Är du på något sätt intresserad av ämnet och vill lära mer, så måste du läsa dessa!
Som du minns översatte jag en artikel om hur nära Egypten är att gå helt bankrupt. Nu har Spengler, som också börjat skriva under Pajamasmedia, kompletterat artikeln. Mycket är en repetition. Här några snuttar, men är du intresserad måste du gå till den länken och läsa. Den "muslimska våren" började med matbrist.
"Egypten importerar hälften av sin kalori­förbrukning, 45% av dess befolkning är analfabeter, de med universitets­examen är oanställ­bara, eftersom de inte kan något som är värt något, dess $10 mil­jarder om året turist­indu­stri har i princip avstan­nat och dess valuta­reserv för­svinner gradvis. I au­gus­ti föll central­bankens rap­por­terade reser­ver under vad banken kallar "röda linjen" med sex månaders import­täckning, eller $25 mil­jarder från $36 miljarder i februari, även om jag miss­tänker att även denna siffra är upp­svälld av $5 till 10 miljarder dollar av algeriska och Saudi lån och kredit­handel".
Sydeuropa har inga pengar, så lån från Europa kan de inte hoppas på. Gulfstaterna kan inte uppfylla de som de redan lovat till palestinierna och klarar knappast att också låna till Egypten.
"Ett land som inte kan lära halva sin befolkning att läsa, inte kan producera anställbara universitetsexaminerade, inte kan föda sig själv kommer att gå åt skogen. Den mänskliga katastrofen där kommer att få Somalias att blekna."
Den "arabiska våren" Obama ställde till med har helt klart blivit en Islamsk Vinter. Försöker Egypten anfalla Israel går det åt skogen, Israel vinner lätt och sen hänger generalerna i lyktstolparna.
"Vad vi kommer att se under de närmaste två åren kommer att bli förfärligt - men inte nödvändigtvis farligt."

Positivt

Vill du ha något vagt positivt angående Egypten så läs här. Egypten har bekräftat att fredsavtalet med Israel från 1979 står fast, Israel kallade upp den egyptiska ambassaden för klargörande. Dessutom skulle Egypten förlora oerhört, ekonomiskt, om de bröt freden. Här räknas upp fyra punkter Egypten skulle förlora på:
1) Egypten tjänar bra på att sälja gas till Israel.
2) Lugnar de sig och alla märker att det är stabilt mellan Egypten och Israel kommer turisterna tillbaka.
3) Trafiken i Suez ger Egypten en hel del inkomster, vilken skulle minska vid oroligheter.
4) Egypten får stora summor från USA - så länge det råder fred.
Som jag skrev i början har Egypten ingalunda råd att starta några fientligheter med Israel.
Amr Moussa möjlig presidentkandidat och tidigare ordförande för Arab League säger också att fredsavtalet med Israel står helt fast.......

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)