lördag 17 september 2011

Israelisk-Grekisk försvarspakt åberopas mot turkiska flottan och luftrörelser

http://www.debka.com/article/21301/


Se även tidigare artiklar på
http://israelisverige.info/?p=8524
http://israelisverige.info/?p=8438
http://israelisverige.info/?p=8415
http://israelisverige.info/?p=8338
http://israelisverige.info/?p=8265
http://israelisverige.info/?p=8163
http://israelisverige.info/?p=8090
http://israelisverige.info/?p=7999
 


Turkiska stridsplan
Israel och Grekland har åberopat ömsesidig försvarsallians som de undertecknade i hemlighet för bara 12 dagar sedan i ljuset av tunga turkiska sjö- och luftrörelser i östra Medelhavet. DEBKAfile s källor rapporterar att detta beslutades i ett långt nattligt telefonsamtal onsdag kväll den 14 september mellan de israeliska och grekiska premiärministrarna, Benjamin Netanyahu och George Papandreou, och Israels expanderade kabinett av åtta, som var kallade till möte under det turkiska hotet mot dess off-shore olje- och gasriggar.
Den grekiska premiärministern lade till de uppgifter som registrerats hittills på turkiska flottan rörelser i Egeiska havet och Medelhavet. Han var särskilt berörd av observationen att flygningar plötsligt ökat under de senaste 48 timmarna över den grekiska ön Kastelorizo i sydöstra Medelhavet bara två kilometer från den turkiska kusten. Flygningarna eskorterades av turkiska jetplan.
Aten fruktar ett turkiskt angrepp på ön, vars befolkning är färre än 1000, i ett försök att skada eller utnyttja den. Israel misstänker att en turkisk attack på den grekiska ön kommer att bli signalen för turkisk militär aggression mot olje-och gasplattformar i Medelhavet som ligger mellan Israel och Cypern. Papandreou sa att turkarna mycket väl kan få för sig att angripa ytterligare grekiska öar nära den turkiska kusten.
Ankara skulle handla under förevändning att Israel och Cypern int har någon rätt att märka ut och utnyttja gas- och oljezoner i östra Medelhavsområdet - ett bränsle-rikt område som kallas Block 12 - utan samtycke av turkiska Cypern (den turkiska republiken Norra Cypern - TRNC). Turkiet stöder också Libanons invändning att Israel försöker beröva dem dess naturresurser. Överläggningar mellan Libanon och Cypern för att lösa problemet föll sönder. Beirut vägrar några som helst diskussioner med Israel.
Varken Jerusalem eller Athen har visat på vilket sätt de har åberopat den nya försvarspakten.
DEBKAfiles militära källor förmodar att det första skedet blir att den israeliska marinen och flygvapnet placeras på grekiska Medelhavsbaser. De två underrättelsetjänsterna redan delar redan sitt material.
Fram tills nu kunde Israel bara reagera på ett turkiskt hot från sina egna gränser. Med en närvaro på grekiska militärbaser kommer Israel att kunna fungera från baksidan av de turkiska styrkorna i händelse av en attack av krafter i Medelhavet.
Måndag 12 september, dikterade Ankara villkor för Israel som de måste lyda för att behålla sin flotta  flytande utan turkisk aggression:
1. Israel fartyg är förbjudna att vidta åtgärder mot turkiskt fartyg på väg till Gazaremsan. Premiärminister Tayyip Erdogan har förklarat FN-rapporten "ogiltig" som bekräftar lagligheten i Israels blockad av Gaza.
2. Israeliska krigsfartyg som passerar sin 12-mils linje som avgränsar dess territorialvatten mot internationellt vatten kommer att utmanas av turkiska krigsfartyg, som är instruerade att närma sig dem till 100 meter och "stänga av deras vapen."
Detta hot gäller inte bara sjöfarten på väg till Gaza, utan också Israels olje- och gas offshore-borrning som är mer än 60 miles ut till havs.
Israels politiska och militära talesmän har ansträngt sig för att försöka tona ner det turkiska hotet. Onsdagen den 14 september sopade undan rapporter om turkiska flottan och luftrörelser i östra Medelhavet. Efter kabinettet-av-åttas möte, var den officiella linjen att Israel ska öva "återhållsamhet i motsats till den turkiska vildheten", och de bör få tid att svalna. I varje fall övervakar USA och Nato noga krisen. Ankara genererar Israel, Grekland och Cypern, och kommer inte låta det förfalla till turkiska militära insatser.
Men både Israel och Grekland verkar veta bättre: De bestämde sig för att åberopa sin ömsesidig försvarsallians - efter att ha fått grönt ljus från Washington - eftersom de tror att den turkiska hotet som anges av dess militära rörelser är verkliga och påtagliga.......

http://www.dn.se/nyheter/varlden/turkiet-hotar-med-flottnarvaro


1 kommentar :

  1. Åh fan så detta wargame skulle möjligen vara på riktigt. Jag som bara trodde att Erdogan hade kopplat magtarmkanalen bakochfram.

    Så nu får man springa ner till konsum och köpa toaruller innan det blir fartränder i TV-soffan.

    SvaraRadera

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)