torsdag 22 januari 2015

Hjälpte saudierna Israel avliva terroristerna? Nya kung Salmans problem.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190275#.VMFftkeG_sQ

Vem hjälper vem egentligen?

Hjälpte saudierna Israel avliva terroristerna?

Saudierna hade lämnat "direkt information" till Israel om förflyttningar av två fordon som Mughniyeh, Allahdadi, och andra Hizbollahterrorister reste i. Enligt Hizbollah skickar Saudiarabien och andra sunni Gulfstater  "regelbundna och ständiga rapporter" till Israel om Hizbollahs rörelser, att jämföra med från kriget i Libanon där UNIFIL hela tiden skickade information till Hizbollah om Israels rörelser.

Läs hela rapporten på länken.

England hjälper Hizbollah mot Israel


Obama åker till Saudiarabien för att göra bort sej igen. DN.
Saudiarabien har helt förlorat förtroendet för vad den mannen babblar, liksom resten av Mellanöstern, med hans uppenbara kärlek till Irans mullor. Numera är det också det praktiska problemet att Mellanösterns oljeschejker tjänar allt mindre på oljan i och med att USA börjar producera alltmer genom fracking, TGS Huvudsaklig fördel är att de ger mindre pengar till terroristgrupper.

http://www.timesofisrael.com/for-new-saudi-king-overt-iranian-hostility-covert-israeli-contacts/

För den nya saudiska kungen gäller det - öppen iransk fientlighet, hemliga israeliska kontakter.

DN (som jämförelse)

Israel bör inte förvänta kungligt besök, men Salman erkänner att Jerusalem är en viktig del i striderna mot Teheran och radikala sunniter

Av Avi Issacharoff 23 januari 2015, 05:20


I denna bild tagen den 1 januari 2013 deltar
Saudi kronprins, nu kung, Salman bin
Abdulaziz i en examensceremoni i den 83:e
omgången av King Faisal Air Academy
(KFAA) studenter på Riyadh militära flygplats
i Riyadh. (Foto: AFP / Fayez NURELDINE)
Möt Salman bin Abdulaziz, den nya kungen av Saudiarabien. Som arvtagare till tronen har den 79-årige kungen redan varit nationens de-facto härskare under de senaste veckorna, medan hans bror Abdullahs tillstånd försämrades och hindrade honom från att utföra sina kungliga plikter.

Senast var Salman försvarsminister, men han är mest känd i riket som guvernör i Riyadh-provinsen, en position han innehade i 40 år. Han är en av de 45 sönerna av rikets grundare, Abdulaziz Ibn Saud, och den sjätte sonen att ärva tronen efter hans föregångares dödsfall.

Hans bror Kronprins Moqren, nästa i raden, är tio år yngre.

Salman tjänade också som  generalsekreterare till den kungliga familjen - mannen som var ansvarig för att hantera sina angelägenheter tyst och diskret, bort från media och allmänhet.

Kung Salman väntas inte göra dramatiska förändringar i Saudiarabiens utrikes- och försvarspolitik. Han var en central beslutsfattare i riket sedan han utsågs till tronföljare 2012. Han höll möten på hög nivå med arabiska ledare som Egyptens president Abdel Fattah el-Sissi under den tiden, och har varit inblandad i utformningen av Mellanösterns moderata Sunniläger.

Tillsammans med el-Sissi, Jordaniens kung Abdullah II och även den palestinska myndighetens Mahmoud Abbas, kommer de sannolikt att försöka blockera avancera radikala sunniläger på ena sidan (den islamiska staten, al-Qaida) och det shiitiska lägret, å andra sidan.


Ingendera uppgiften kommer att bli lätt. En dag innan Abdullah gick bort avslutade Houthierna i Jemen deras de-facto övertagande av större delen av landet. Detta drag innebär en shiitisk närvaro (även om Houthierna är Zaiddiyah Shittes, som skiljer sig från shiiterna i Iran) på Saudiarabiens södra gräns med tydliga ekonomiska och militära stöd från Teheran.

Iran, Saudiarabien största fiende, har alltså inrättat en bas av stöd söder om riket samma dag som kungen Salman tar tronen. Det är säkert att anta att de kommande dagarna och veckorna kommer att erbjuda utmaningar för den nye kungen. Iranierna kommer sannolikt att göra allt för att göra det svårt för honom att leda riket.

Även om en ny regim stiger upp i Jemen som inkluderar sunniter och Houthier, kommer de senare sannolikt att köra showen och förväntas låta iranska revolutionära gardet att verka i landet.

Detta kommer att göra livet utanför alla länder i det moderata lägret - och särskilt UAE-emiraten - mycket svårare. Utkastandet av Jemens president Abd Rabbo Mansour Hadi höjer rädslan för kaos i södra Jemen; fyra sydliga provinser har meddelat att de inte kommer att ge upp, trots en ny regim i Sanaa. Även om de är i ett område längre bort från den saudiska gränsen, kommer det att få konsekvenser för trafiken av varor i Persiska viken och Röda havet och har redan öppnat dörren för ökad al-Qaida-aktivitet i hälften av landet.

Den avgående presidenten tillät också USA  att arbeta mot al-Qaida i Jemen, och det är långt ifrån säkert att den nya regimen, ledd av Houthierna fortsätter denna politik. Detta är mycket dåliga nyheter, särskilt för Saudiarabien.

En annan fråga som kung Salman måste ta itu med är oljepriset. Riyadh har vägrat att höja priserna under de senaste månaderna; ja, de har faktiskt drivit ned priserna. Riket ville förhindra konkurrens inom energiområdet från amerikanska företag som är specialiserade på gas/oljeseparation. Detta hade varit ett slag mot den iranska ekonomin även utan extra västerländska sanktioner. Frågan är om Salman kommer att ändra politiken i oljeproduktionen; timmar efter kung Adbullahs död steg, oljepriset kraftigt.

Och Israel? Jerusalem bör inte förvänta kungligt besök när som helst snart. Kung Salman kommer sannolikt att fortsätta avancera den politik som rått under de senaste två åren - det vill säga erkännandet att Israel är en viktig del i kriget mot den radikala sunniaxeln och det shiitiska lägret.

Från tid till annan hör vi om hemliga möten mellan israeliska och saudiska tjänstemän och de från golfen. Man kan säkert anta att Salman kommer att hålla den kanalen öppen och kanske till och med utöka den
















Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)