måndag 5 januari 2015

Hade det blivit fred utan judiska nybyggen?

En bra översikt över alla turer på länk. Google tyckte det betydde ungefär följande så om möjligt läs länken:


Faktablad:
Palestinska politiska misstag Stöder Bosättningarnas Tillväxt

(Uppdaterad mars 2009)


Påståendet görs ofta att " bosättningar är ett hinder för fred . "Om det vid nästan varje ögonblick i de senaste 42 åren, hade palestinierna sagt ja till fred och nej till terror de kunde ha stoppat tillväxten av israeliska samhällen i territorierna. Araberna i allmänhet och palestinier i synnerhet, var ovilliga dock att göra fred innan en enda bosättning fanns och har upprepade gånger missat möjligheter att etablera en stat. Innebörden av denna brist på mod och visioner kan ses i följande tabell:
Datum / Event
Bosättningar Befolkning
Palestinska Policy
0
FN röstar för att upprätta en judisk och en arabisk stat. Palestinier och andra araber avvisar upplösning och besluta i stället för att gå i krig för att förstöra den judiska staten.
1949-1967 Egypten / Jordanien Ockupation av Gaza / Västbanken
0
Möjlighet att kräva ett slut på ockupationen av Egypten från Gaza och Västbanken från Jordanien . Istället för att försöka skapa en självständig stat i dessa ockuperade områdena, palestinier börjar kampanj terror . Egypten och Jordanien motsätter palestinsk självständighet och det internationella samfundet är likgiltig.
0
Israel erbjuder sig att dra sig tillbaka från mark som tagits i sexdagarskriget ; Araberna anta " tre expertnätverk "- ingen fred med Israel, inga förhandlingar med Israel, utan erkännande av Israel.
12000
Israel-Egypten fredsfördraget ; Israel tar bort Sinai bosättningar i utbyte mot fred med Egypten . Israel erbjuder autonomi för palestinier, en möjlighet ont om statsbildning men en som nästan säkert skulle ha lett till självständighet.
136109
Israel börjar tillbakadragande från Gaza och Västbanken med förväntan palestinierna kommer att uppfylla löftet att avsluta terror och en palestinsk stat skapas inom fem år. Istället palestinska terrorn fortsätter.
146207
Israel fortsätter att uppfylla åtagandet att dra tillbaka även om terror aldrig upphör. När våldet fortsätter att eskalera, israeler förlorar tron på fredsprocessen och slutprocess uttag innan palestinierna uppnå status som självständig stat.
203067
Israel går med på att upprättandet av en palestinsk stat i hela Gaza , och det mesta av Västbanken , förbinder sig att avveckla de flesta Västbanken och att kompromissa om Jerusalem . Yasser Arafat avvisar affär.
226028
Palestinsk statsbildning är att komma efter palestinierna uppfyller ett antal åtaganden som börjar med slutar våld. Israel går med på förlikning frysa och andra åtgärder om palestinierna uppfyller sina löften, men terror eskalerar och färdplan misslyckas.
253748
Israel evakuerar alla medborgare och soldater från Gazaremsan . Palestinierna har möjlighet att bygga infrastruktur stat i Gaza och bevisa för israel de är intresserade av att leva så fredliga grannar för att stimulera ytterligare uttag från Västbanken . Istället Hamas tar över Gaza och leder en terror angrepp som inkluderar bränning 10.000 raketer och missiler in i södra Israel. Israel se att istället för fred , handlas de mark för terror och är ovilliga att diskutera nya territoriella eftergifter.
Hade araberna svarade på israeliska närmanden omedelbart efter 1967 kriget , bara en handfull judar skulle ha levt i territorierna. Under de närmaste tiotal åren, var det fortfarande möjligt att vända sig bort från våld och göra fred och högst 6.000 judar skulle ha varit i territorierna. Att befolkningen fördubblats efter Menachem Begin kom till makten 1977, men palestinierna fick ännu en chans att gå mot självständighet, men avvisade erbjudandet om autonomi som oundvikligen skulle ha lett till en självständig stat. Under tiden bosättning var i Sinai bort när området var utbytt mot fred med Egypten .
Palestinierna visade inget intresse för att nå en överenskommelse med Israel för de kommande 14 åren. Under den tiden antalet judar som bor i de områden som ökat mer än tio gånger. Det var den här befolkningsexplosion som fick PLO ledare att träda in i Osloavtalet . Israel gick med på att skapandet av en palestinsk stat inom fem år, men palestinierna måste uppfylla vissa löften, den viktigaste av dem var att upphöra med terror . Våld har aldrig slutat, men även som Israel drog sig tillbaka från 80 procent av Gazaremsan och mer än 40 procent av Västbanken .
Efter en rad avskyvärda attacker i mitten av 1990-talet, israeler fått nog och Oslo Processen kom effektivt till ett slut. Terrorn kan ha varit avsedd att driva Israel ut ur territorierna, men befolkningen växte i stället med ytterligare 50.000 judar.
Israels premiärminister Ehud Barak beslutat att kasta överbord de incrementalism i Oslo och försöka ingå ett slutgiltigt avtal på en gång. Han erbjöd sig att dra sig tillbaka från 97 procent av Västbanken , 100 procent av Gaza , avveckla de flesta bosättningar och upprätta en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad. Palestinierna förkastade inte bara det erbjudandet, de brydde sig inte för att motverka den. Idag är många palestinier ångrar vrida ner den affären.
Istället för att bygga en stat, palestinierna anstiftat ett femårigt krig som kostade mer än 1.000 israeliska liv. Under denna period, palestinierna åter åtagit sig sinande terror som en del av färdplanen syftar till att skapa en palestinsk stat. Deras misslyckande att leva upp till löftet att stoppa terror huvudsak låta Israel undgå sitt färdplan åtagande att frysa bosättningar och befolkningen ökat med ytterligare 50.000.
År 2005, Israel djärvt beslutat att ensidigt dra sig ur Gaza , evakuering alla sina soldater och demontering 21 bosättningar med cirka 9.000 medborgare, av vilka många hade levt i sina hem fred i årtionden. Israel tog också bort fyra bosättningar i Västbanken . Förhoppningen var att "få slut på ockupationen" och evakuera bosättningar skulle tillfredsställa palestiniernas krav och ge en möjlighet för dem att börja bygga infrastrukturen i en självständig stat. Istället lanserade de ett treårigt raket och murbruk beskjutning mot södra Israel som höll oskyldiga civila där i ett tillstånd av ständig ångest. Än en gång, istället för mark för fred , Israel handlas mark för terror.
Idag, medan de flesta israeler tror fortfarande på en tvåstatslösning, det finns lite entusiasm för ytterligare territoriella eftergifter som kunde sätta Jerusalem , Ben-Gurion International Airport och Israels hjärtat inom intervallet av den typ av dödliga raketer som Hamas avfyrade under det senaste tre år från Gazaremsan . Den ständiga terror kampanjen har återigen gjort utsikterna för palestinsk statsbildning mer avlägsna och tillät befolkningen i bosättare att växa under de senaste tre åren från cirka 250.000 till 276.000.
Den historiska rekordet dokumenterar tydligt förhållandet mellan palestinska irredentism och antalet judiska bosättare. Det är inte bosättningar som är hindret för fred, men den palestinska terrorn och obstinance. Den judiska befolkningen i de territorier kommer att fortsätta växa exponentiellt så länge palestinierna driva denna misslyckade politik. Israel bevisade det skulle avveckla bosättningar i utbyte mot fred efter att underteckna ett fördrag med Egypten . Om palestinierna vill uppnå självständighet och minska antalet bosättare, skulle de vara klokt att anta den framgångsrika modellen förhandlings eftersträvas med Anwar Sadat .









Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)