fredag 10 maj 2013

Vi ses i rätten! Till Abbas och gänget från advokater i Israel.

Vi träffas i domstolen

Nitsana Darshan-Leitner
Nitsana Darshan-Leitner

I månader nu har den palestinska myndigheten hotat att ansöka om medlemskap i Internationella brottmålsdomstolen i Haag, vilket skulle göra det möjligt att kräva åtal om krigsförbrytelser mot israeliska soldater och högre tjänstemän. Detta var ett av PA president Mahmoud Abbas 'primära mål när han lämnade in PA:s kandidatur till FN för  status som icke-medlem och observatör, eftersom de ett år tidigare saknade denna status, och ICC förnekade PA:s begäran om medlemskap.

Abbas använder detta hot som ett damoklessvärd över Israels huvud. Om fredsprocessen misslyckas att gå framåt, och om den israeliska regeringen bygger i E1, kommer han att använda detta vapen.

ICC är ivrig att driva ärenden som inte omfattar slakt och all-out krigföring mot stammar i Afrika. Debatten om den israelisk-palestinska konflikten, speciellt när Israel är på svarandens monter, toppar önskelistan hos krigsförbrytartribunalen, som insisterar på att vara den slutliga auktoriteten som rör mänskliga rättigheter. Av de hundratals ansökningar som lämnats in till ICC, kommer den att välja att ta itu med de som rör det önskade mest: åtal av israeliska soldater.

Sådana åtal kan få ödesdigra konsekvenser. ICC har befogenhet att utfärda arresteringsorder mot dem som den dömer, och det är en plikt för medlemsländerna att göra dessa gripanden. IDF-soldater kommer därför att hindras från att sätta foten i mer än 100 länder, exempelvis Brasilien, Kanada, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Japan, Jordanien, Mexiko, Nya Zeeland, Norge, Panama , Portugal, Sydafrika, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien.

Detta skulle vara ett avgörande slag inte bara för israeliska backpackers som nyligen avskedats från armén, utan för alla stridande enheter, som personal kommer att försöka undvika på grund av den aktuella risken. Vad är poängen, säger de, inte bara offra tre år till IDF, utan också frihet att flytta runt i världen efteråt.

Av hans två alternativ - att starta en tredje intifada eller vända sig till ICC - kommer Abbas att välja den som roar honom mest: den som inte kommer på bekostnad av blod, som ger honom kredit hos de europeiska ledarna för att välja den "fredliga" vägen, och som ger honom störst odds för att vinna. Han kommer att vända sig till Haag.

Haags auktoritet, är dock en tvåvägskommunikation. Från det ögonblick PA blir medlem, öppnar det sig för anklagelser om liknande krigsförbrytelser. Dess ledare får räkna med att finna sig skyldiga till brott mot mänskligheten och folkmord.

Att skicka terrorister att begå självmordsbombningar, sända tiotusentals missiler och raketer mot civila samhällen, anstiftan och styrning av sin egen befolkning och säkerhetsstyrkor för att döda oskyldiga civila, ett arbete har blivit alltmer systematiskt på grund av långvarig officiell policy mot annan civilbefolkningen - dessa är alla brott mot mänskligheten och folkmord. Det finns redan ett sådant prejudikat, efter en New York federal domstol som 2007 slog fast att intifada-relaterade brott var brott mot mänskligheten, och att israeliska offer för terror hade rätt att vidta rättsliga åtgärder mot dem som stöder och underblåser terrorism.

Det enda sättet att skydda israeliska soldater från internationella åtal är att avskräcka PA från att vända sig till Haag, och det är genom att hota med att skicka tusentals motanmälningar på uppdrag av terroroffer.

Därför började den israelisk-baserade medborgerliga rättighetsorganisationen Shurat Hadin (Israel Law Center) under de senaste dagarna med ett förebyggande angrepp. Vi samlar vittnesmål från varje israel som var offer för terrorism och begär att dessa vittnesbörd postas till vår Facebook-sida som bevis som kan användas i motanmälningar mot ledarna för den palestinska myndigheten för sina roller i  attbegå krigsförbrytelser.

Om Mahmoud Abbas och Hamas ledare Ismail Haniyeh vill åka till Haag - kommer vi att vara där för att möta dem.

Författaren är chef för Shurat Hadin, som verkar för att skydda de mänskliga rättigheterna och säkerheten för staten Israel.

iyeh .......

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)