torsdag 23 maj 2013

Khomenei gör propaganda på Facebook - men förbjuder iranier att använda det.

Jag fick just detta från http://www.unitedagainstnucleariran.com/

Hur Ayatollah Khamenei använder Facebook för amerikansk propaganda

Aktivister i USA kallar på Facebooks VD Mark Zuckerberg att blockera hets-sidan från Irans högste ledare Khamenei. Den särskilda ironin: Han förbjuder sina medborgare att använda nätverket.  av Daniel Dylan Bohemian.

[caption id="attachment_14731" align="alignright" width="620"]Khomenei Facebook Khamenei på Facebook[/caption]

Om en diktator är rädd för ett medium, då märker du det på att han förbjuder det. Men om han har stor rädsla inser du att han också försöker att utnyttja det. Så det gör en av världens mest långsittande  diktatorer på planeten, Ali Khamenei, som sedan nästan 24 år, är högste diktatorn i Iran, en utomordentligt professionellt underhållen Facebook-sida. Där kan du hitta meddelanden som de mot den amerikanska regeringen: "Du är en symbol för ondskan, det är du som för krig över hela världen!", Eller, mer allmänt, "Västvärlden hålls samman av våld, krig och lögner."

Det finns varje gång en bild av Ayatollah och tryckt över hela sidan: ". Följ oss för regelbundna uppdateringar" Till sitt eget folk kan denna begäran knappast riktas. För i Iran är tillgång till det sociala nätverket blockerat, och den som säger fel sak där riskerar fängelse, tortyr, död.

Nu väcks en protest mot denna absurditet, och den riktar sig direkt mot Facebooks VD Mark Zuckerberg. "Som du säkert vet, använder den iranska regimen detta konto för att sprida sin propaganda, medan den utesluter sina egna medborgare från tillgång till Facebook," lyder ett öppet brev från lobbygruppen United against a Nuclear Iran (UANI) och kräver att Facebook måste "agera omedelbart och stänga av Facebook-kontot för ayatolla Khamenei före det iranska presidentvalet den 14 juni 2013."

Uppmaningen, presenterad i Die Welt ska tas på allvar. Lobbyisterna, ledda av Washingtons förre FN-ambassadör Mark Wallace har redan förmått många företag att avsluta sin verksamhet i Iran, på grund av den nukleära politiken och kränkningar av de mänskliga rättigheterna av mullorna, däribland tungviktare som General Electric och KPMG.

 Hur Facebook blev en fälla för unga iranier.

 

Hänvisningen till presidentvalet är inte slumpmässigt. År 2009 var Facebook ett verktyg för information och koordination för otaliga aktivister mot den uppenbara förfalskningen av valresultatet av gänget omkring president Mahmoud Ahmadinejad - men det blev också en fälla.

Regimen följde noggrant uppmaningarna till demonstration av de iranska Facebook-användarna och använde informationen för att åtala dem. "I början var Facebook ett gränssnitt mellan diskssionerna av ungdomar och den verkliga politiken på gatorna", säger Gigi Alford som utforskade Internet i Iran för den amerikanska demokrati-tankesmedjan Freedom House.

"Emellertid, har den verkliga kraften i sociala nätverk också förstärkt regimens rädsla. 'På grund av det har Web 2.0 framgångsrikt omvandlats och gjorts den till ett instrument för konkret våld."

De omfattande arresteringar och tortyr, som bygger på indicier från Internet, har gjort att Facebook har blivit oanvändbart som ett Forum för oppositionen. Samtidigt försöker dissident-iranier fortsätta att kommunicera via Internet, "men det är en katt-och-råtta-lek," sade Alford. "Internet är inte en mirakelmedicin för att erövra demokratin."

Därför är det tveksamt om en digitalt baserad revolt också är möjlig under det kommande presidentvalet, som under 2009. De första tecknen på manipuleringsförsök från regimen existerar redan. Således, den förre iranske presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani kan tydligen inte ställa upp. Ansvarig för godkännande av väktarrådets kandidater har avvisat Rafsanjani som kandidat, rapporterade den halvofficiella nyhetsbyrån Mehr. Hittills är avslaget ännu inte officiellt.Många reformatorer hade hoppats på en seger för den populära och relativt måttliga ex-presidenten.

 

Bryter Ayatollah  mot användarvillkoren ?

 

Och tecknen på ökad internetcensur ackumuleras. Redan före valet i Iran har Internetanvändningen dramatiskt avtagit och stängs av igen, säger UANIs brev till Zuckerberg. Tillgång till servrar där man kan undvika censuren på Internet, så kallade proxyservrar, och medel för att kryptera trafiken skulle nu attackeras specifikt.

Organisationen högtidlighåller minnet av offren för Irans brutala Internetcensur: Den påminner om mannen som greps för Facebook-posters från hans utlandsstationerade son, om Bahaiaktivisten Houshang Fanian, som på grund av yttranden på Zuckerbergs nätverk fick tillbringa ytterligare ett år i fängelse, om bloggaren Sattar Beheshti, som greps på grund av hans regimkritik på Facebook och dog i fängelset -. uppenbarligen genom tortyr

Författarna till skrivelsen påminner Zuckerberg om den underliggande tanken med hans plattform som han uttryckte det själv i en intervju: ". Idag har 500 miljoner människor, genom sociala nätverk och andra applikationer, en möjlighet att uttrycka sina åsikter och göra sina röster hörda". I Iran är detta inte fallet, med undantag för regimens företrädare, som Facebook tolererar bland sina användare.

Lobbyister har också rekommenderat Zuckerberg ett sätt att stänga kontot utan att göra censuren misstänkt. Är det inte ett klart brott mot användarvillkoren att presentera uttalanden av Ayatollah? Där sägs det trots allt, att användare inte får lägga upp innehåll som är "hatiskt eller hotfullt"  eller är "uppmaning till våld". "Ali C." har inga större framgångar ändå. Sidan hade 43.276 gillar på tisdag kväll. Inte mycket för en publikfavorit.

Click here to read UANI's full letter to Facebook.
Click here to join UANI's petition on Facebook.
Click here to send a message to Facebook to suspend Ayatollah Khamenei's account.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)