torsdag 23 maj 2013

FN:s IAEA säger att Iran fortsätter utveckla kärnvapen.

Nytt IAEA-betänkande: Iran expanderar fortfarande kärnprogram

Iran öppnar en potentiell andra väg för att utveckla en atombomb, säger senaste IAEA-rapporten.

Av Elad Benari
Först Publicerat: 2013/05/23, 02:14

File bilden visar insidan av den rysk-byggda Bushehr kärnkraftverk i södra Iran.
AFP foto
Iran gör betydande framsteg i att utvidga sitt kärnenergiprogram, inbegripet att öppna upp en potentiell andra väg att utveckla bomben, visade en ny rapport från FN:s atomenergiorgans rapport onsdag, enligt AFP.

Internationella atomenergiorganets (IAEA) senaste kvartalsvisa uppdatering säger att Teheran har accelererat installation av avancerad urananrikningsutrustning vid sin centrala Natanz-anläggning.

De beskrivern också ytterligare framsteg i en reaktor under uppbyggnad i Arak, även i centrala Iran, som västerländska länder fruktar skulle kunna förse Iran med plutonium om bränslet upparbetas, rapporterade AFP.

Det amerikanska utrikesdepartementet sade att rapporten var en "olycklig milstolpe" i ett decennium av Irans expanson av sin kärntekniska verksamhet "i flagrant brott mot sina internationella förpliktelser".

Den nya IAEA-rapporten, som setts av AFP, sade att Iran i Natanz har installerat nästan 700 IR-2m centrifuger och / eller tomma höljen till centrifuger, jämfört med bara 180 i februari. Ingen var i drift, dock.

Iran har sagt att det har för avsikt att installera omkring 3.000 av de nya centrifugerna i Natanz - där omkring 13.500 av de äldre modellerna är på plats - vilket gör det möjligt att påskynda anrikning av uran.

FN:s säkerhetsråd har passerat otaliga resolutioner som har uppmanat Iran att upphöra med all anrikning och tunga vattenaktiviteter - av det slag under utveckling i Arak - och har infört fyra omgångar av sanktioner.

Förra årets ytterligare ensidiga USA och EU sanktioner mot Irans oljeexport och dess finansiella system började att orsaka stora problem för landets ekonomi.

Diplomatiska ansträngningar för att lösa dödläget, senast i samtal med Iran i Kazakstan i april, har misslyckats med att göra konkreta framsteg.

Trots utvecklingen i Natanz konstaterade IAEA:s rapport att Iran inte har startat sin verksamhet med någon ny utrustning till Fordow-anläggningen, byggd under ett berg nära den heliga staden Qom.

Fordow vållar mer oro för det internationella samfundet, eftersom det används för att anrika uran till klyvbart renhet om 20% och Natanz mestadels till fem%, tekniskt mycket närmare den 90%-nivå som krävs för en bomb.

IAEA: s rapport visade att Iran hittills har producerat 324 kilo (714 pounds) av 20% anrikat uran, 44 kilo mer än för tre månader sedan, men att 140.8 kilo har använts till produktion av drivmedel, upp från 111 kilo.

Experter säger att cirka 240-250 kilo behövs för en bomb.

Vid forskningsreaktorn under uppbyggnad i Arak,som Iran säger kommer att tas i drift under tredje kvartalet 2014, sade IAEA att anläggningens stora reaktortank "har tagits emot men ... ännu inte installerats."

Byrån "konstaterade också att ett antal andra viktiga komponenter ännu inte hade installerats, inklusive kontrollrummets utrustning, tankningsmaskinen och reaktorpumpkylning."

Iran har inte uppdaterat IAEA med designinformation för IR-40-reaktorn i Arak sedan 2006, tilllägger IAEA, säger att detta var "angeläget".

"Detta är viktigt eftersom reaktorn skulle kunna användas för att producera tillräckligt med vapenplutonium för ett vapen per år," säger Mark Fitzpatrick, analytiker vid Internationella institutet för strategiska studier, till AFP.

IAEA försöker också trycka på Iran för att ge tillgång till dokument, webbplatser och forskare som deltar i den misstänkta forskningsverksamheten, främst i det förflutna men som möjligen pågår, att utveckla bomben.

Vid en av dessa platser, Parchins militärbas nära Teheran, sade den nya IAEA rapporten att förutom månaders verksamhet med markutjämningsområde som byrån vill inspektera, har Iran nu täckt en "betydande andel" med asfalt.


 

USA:s senat stöder enhälligt Israel om de tvingas attackera Iran av säkerhetsskäl

 

http://www.skanskan.se/article/20130515/TTUTRIKES/305159871/-/iaea-samtal-med-iran-kollapsade
http://www.nsk.se/article/20130515/TTUTRIKES/305159871/-/iaea-samtal-med-iran-kollapsade
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5341768

Bloggar: Mellanösternidag, Israelnyheter

 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)