måndag 6 maj 2013

Vad EU och BDS och andra Israel-bojkottare från nazisterna framåt vill slippa.

http://www.timesofisrael.com/65-years-of-innovation-from-rummikub-to-the-god-particle/

65 år av innovation i Israel, från Rummikub till "Guds Partikel'

A tidslinje av vitala, fascinerande genombrott som har producerats av israeler under landets korta livslängd.

Av MARCELLA ROSEN April 15, 2013, 5:24 11

Israel_innovationsJTA - Medan ett stort internationellt mediafokus har lagts på Israels militära konflikter, har landet i tysthet blivit en energisk, ambitiös inkubator för entreprenörskap och uppfinningar. Vad som följer är en tidslinje/krönika över några av de viktigaste och mest intressanta nyheterna som israeler har åstadkommit under landets 65-åriga existens.

Rummikub (1940-talet): Ephraim Hertzano uppfinner dundersuccé, ett brädspel som kallades Rummikub, som blev det bäst säljande spelet i USA under 1977.

UZI MACHINE GUN (1948): Major Uzi Gaf utvecklar Uzi kulsprutepistol. Gaf bygger på ett stort antal mekaniska innovationer som resulterar i ett kortare, mer lätthanterligt automatvapen. Det uppskattas att mer än 10 miljoner har byggts, Uzin har använts i många krig och i länder över hela världen.

SUPER cuke (1950): Esra Galuns forskning kring hybridfrön leder till hans skapelse av världens första kommersiella hybridgurka. Deras ättlingar och tekniken som Galun utvecklade står för majoriteten av gurkor som odlas idag. Galun fortsatte med att utveckla tidigt blommande meloner och sjukdomsresistent potatis. Hans arbete fortsätter att informera och påverka denna typ av genetik.

CANCERUTSÅLLNING (1954): Weizmanninstitutets pionjär Ephraim Frei börjar banbrytande forskning om effekten av magnetism på mänsklig vävnad. Hans arbete kommer att leda direkt till utvecklingen av T-Scansystemet för upptäckt av bröstcancer, som den amerikanska Food and Drug Administration beskriver som ett "betydande ... genombrott."

TIDIG DATOR (1955): Weizmanninstitutets WEIZAC dator utför sin första beräkning. Med ett första minne på 1024 ord lagrade på en magnetisk trumma, är den en av de första lagrade storskaliga programmerbara datorn i världen. År 2006 erkänner Institute of Electrical and Electronics Engineers att WEIZAC var en milstolpe inom områdena datorer och elteknik.

SOLENERGI (1955): Harry Zvi Tabor utvecklar ett nytt solenergisystem som idag driver 95% av israeliska sol varmvattenberedare och är standard för soluppvärmning av vatten runt om i världen.

FOSTERVATTENSPROV (1956): Weizmannprofessorn Leo Sachs blir den första att undersöka celler hämtade från fostervatten för att diagnostisera eventuella genetiska avvikelser eller prenatala infektioner i foster i utvecklingsländer. Hans arbete blir känt som fostervattensprov, en rutin som nu genomförts på gravida kvinnor världen över.

LAB-UPPFÖDDA BLODKROPPAR (1963): Sachs blir den första forskaren att odla normala humana blodceller i ett laboratorieskål. Detta genombrott ledde till utveckling av en terapi som ökar produktionen av viktiga vita blodkroppar i cancerpatienter som genomgår kemoterapi.

DROPPBEVATTNING (1965): Grundandet av Netafim, utvecklare och distributör av modern droppbevattning.

FÄRGHOLOGRAM (1966): Asher Friesem tillverkar världens första färg hologram. Han fortsätter med att undersöka 3-D avbildning genom arbete som leder till utvecklingen av "heads up" display för piloter, läkare och andra virtuella system verklighet.

AVSALTNING (1967): Sydney Loeb tar en position vid Ben-Gurion University, där han kommer att utveckla avsaltningsprocessen kallad omvända osmos, nu den globala standarden.

AVANCERAD CELLFORSKNING (1970): Ada Yonath sätter upp det enda laboratoriet för proteinkristallografi i Israel. Hon börjar en forskningsinriktning om struktur och funktion hos ribosomen, den sub-cellulära komponent som producerar protein, vilket i sin tur styr all kemi inom organismer. Hennes arbete lägger grunden för framväxten av sk "rationell läkemedelsdesign," som producerar behandlingar för olika typer av leukemi, glaukom och HIV, samt antipsykotiska och antidepressiva medel. Tillsammans med två kollegor, tilldelades Yonath 2009 års Nobelpris i kemi.

BLODAVGIFTNING (1972): Meir Wilchek visar att "affinitetskromatografi" - en metod han utvecklat för att separera biologiska eller biokemiska material - kan användas för att avgifta människoblod. Arbetet leder till utveckling av dagens teknik, använd runt om i världen, som används för att ta bort giftet från en patients blod.

OBEMANNADE FLYGPLAN (1973): Israeliska stridsflygplan upplevde allvarliga skador under Yom Kippur-kriget. Som svar initierade Israel utvecklingen av de första moderna Unmanned Aerial Vehicles - även känd som UAV eller drönare. De nya israeliska drönarna är lättare, mindre och billigare än några av dess föregångare, med kapaciteter såsom realtids 360-graders video imaging, kapacitet att utgöra radar-lockbete och ökad driftshöjd. Drönare möjliggjorde för Israel att eliminera Syriens luftförsvar i början av 1982 års krig med Libanon utan att förlora en enda pilot. Drönare utvecklas idag från israeliska designs och de genomför militära, civila, forsknings- och övervakningsuppdrag runt om i världen.

DATORPROCESSORER (1974): Datortungviktaren Intel sätter upp ett utvecklingscentrum i Israel, vilket leder till utveckling av den globalt utbredda 8088-nprocessor och Centrinochipet.

DATORSÄKERHET (1977): Adi Shamir, som arbetar med två amerikanska kollegor, uppfinner en metod för kryptering som nu kallas RSA, och är den enskilt viktigaste krypteringsmetoden som används världen över för att säkra transaktioner mellan kunder och banker, kreditkortsföretag och köpmän över Internet.

DIGITALÅLDERNS INFORMATIONSUTBYTE (1977): Abraham Lempel och Jacob Ziv utvecklar LZ datakompressionsalgoritmer. Bortsett från sina banbrytande akademiska program, blir algoritmerna den primära grunden för tidig informationsdelning mellan datorer. Idag möjliggör LZ algoritmer och deras derivat vår förmåga att skicka många typer av foton och bilder mellan datorer snabbt och enkelt.

STORSKALIG MATFÖRVARING(1980): Shlomo Navarro uppfinner ett enkelt men paradigm-skiftande system för förvaring av livsmedel avsedda att hjälpa jordbrukare i utvecklingsländer, i mat-fattiga och resurssvaga områden att skydda sina grödor från att förstöras efter skörden. Systemet utvecklas till GrainPro kokonger, vatten- och lufttäta behållare som används runt om i världen för att förhindra de skadliga effekterna av förruttnelse och parasiter utan användning av bekämpningsmedel.

LEUKEMIBEHANDLING (1981): Elli Canaani börjar på Weizmann Institute. Hans forskning om de molekylära processer som leder till kronisk myeloisk leukemi, eller CML, kommer att resultera i utvecklingen av Gleevec, en drog som nu ges till KML-patienter runt om i världen. De molekylära processerna upptäcktes av Canaani därefter upptäcktes det att det också fungerar på andra typer av leukemier, samt vissa tumörer och lymfom.

FÖRSTÅ CELLULÄRA AKTIVITETER (1981): Avram Hershko och Aaron Ciechanover - tillsammans med deras amerikanska motsvarighet Irwin Rose - började de arbeta med vad som kommer att leda till upptäckten av ubiquitinen, en molekylär "etikett" som styr förstörelsen av protein i cellerna. Upptäckten ger en dramatisk förbättring av förståelsen av cellulär funktion och de processer som leder till sjukdomar såsom livmoderhalscancer och cystisk fibros. Som ett erkännande av deras arbete, får laget 2004 års Nobelpris i kemi.

EN NY FORM AV MATERIA (1982): Den israeliska forskaren Daniel Shechtman upptäcker kvasikristaller, en "ny" form av materia som hade ansetts inte bara obefintlig men omöjlig. Shechtman blir föremål för förakt och löje, men hans upptäckt upprättas så småningom och belönar honom med 2011 års Nobelpris i kemi. Tillämpningar av kvasikristaller allt från det vardagliga (icke fastnande köksredskap) till det mystiska (supraledande och superinsulativa industriella material).

DATOR-"SPRÅK" (1986): datavetare David Harel utvecklar Statecharts, ett revolutionerande datorspråk som används för att beskriva och designa komplexa system. Statecharts används över hela världen i områden från flyget till kemin. Harela arbete tillämpas också på analysen av genetiska strukturer av levande varelser med hopp om att tillämpa senare upptäckter till analys och behandling av sjukdomar, infektioner och andra biologiska processer.

FRAMSTEG INOM IMMUNOLOGIN (1991): Weizmann Institute Professor Yair Reisner tillkännager skapandet av möss med fullt fungerande mänskligt immunförsvar. Beskrivna ur ett immunologiskt perspektiv som "människor med päls," ger mössen för första gången en verklig arena för att studera mänskliga sjukdomar och utgör ett stort steg framåt i sökandet efter ett botemedel mot aids, hepatit A och B, och andra smittsamma sjukdomar.

BABYMONITOR (1991): Haim Shtalryd utvecklar monitorn BabySense-krubban, som blir standard barnsäkerhetsutrustning i miljontals hem världen över.

KONTORSSKRIVARE (1993): Rehovot-baserade Indigo Inc. introducerar E-Print 1000. Enheten möjliggör små aktörer att producera dokument av tryckpress-kvalitet direkt från en datafil, revolutionerar verksamheten i arbetsmiljöer i alla ränder.

DATORSÄKERHET (1993): Gil Shwed, 25, och två partners etablerar datorbevakningsföretaget Check Point. Inom två år tecknar Check Pointsleverantören avtal med HP och Sun Microsystems. Företaget upplever fenomenal tillväxt, och 1996 blir den ledande leverantören av brandväggar och säkerhetstjänster - inklusive anti-virus, anti-spam och anti-data-förlust säkerhetskomponenter - för företag av alla storlekar runt om i världen.

MULTIPEL SKLEROS-BEHANDLING (1996): Teva Pharmaceuticals introducerar Copaxone, den enda icke-interferon multipel skleros-behandlingen. Världens mest sålda MS-behandling, hjälper Copaxone minska återfall och kan dämpa sjukdomens degenerativa progression.

SNABBMEDDELANDEN (1996): Mirabilis lanserar ICQ, den första Internet-omfattande instant messaging system. America Online antar tekniken och populariserar världen av online-chatt.

DATORORDBOK (1997): Introduktion av Babylon datorordbok och översättningsprogram. Inom tre år kommer systemet att skryta med mer än 4 miljoner användare. Babylon integreras så småningom med de flesta  Microsoft-program på användarnivå, vilket möjliggör sömlös översättning över språkgränserna av miljontals ord på ett musklick.

"PORTABELT" SÖMNLAB (1997): Itamar Medical Ltd är grundat, och snart kommer att marknadsföra sitt labb WatchPAT sömn, som representerar ett paradigmskifte i behandlingen av sömnstörningar.

PILLCAM (1998): Given Imaging utvecklar PillCam, nu den globala standarden för avbildning av tunntarmen.

FÖRSTA HJÄLPEN (1998): Bernard Bar-Natan gör den första försäljningen av hans Emergency bandage. Ett jättekliv framåt inom området förband, har det blivit standardutrustning i både civila och militära förbandslådor världen över.

NANOTRÅDAR (1998): Forskare Uri Sivan, Erez Braun och Yoav Eichen rapporterar att de har använt DNA för att inducera silverpartiklar att själva sätta sig tillsamman till en "nanotråd," en metallisk tråd 1000 gånger tunnare än ett mänskligt hårstrå. Förutom att staka ut ny mark för gränsen av miniatyriseringen av elektriska komponenter, leder tråden faktiskt el, och markerar den första gången en självorganiserande komponent har gjorts för att fungera och om en väg till den exponentiella utvecklingen inom området nanoteknik.

VISIONSBASERADE SÄKERHETSSYSTEM FÖR BILAR (1999): Amnan Shashua och Ziv Aviram hittade på Mobileye, ett företag som tillhandahåller avancerade optiska system till biltillverkare för att öka säkerheten och minska trafikolyckor.

FLASH DRIVE (2000): M-Systems introducerar flash-enheter i USA. Mindre, snabbare och mer tillförlitliga än disketter eller cd-romskivor, fortsätter de att ersätta dessa tekniker över hela världen.

AVANCERAD UNDERVATTENS ANDNINGSTEKNOLOGI (2001): Alon Bodner grundar Like-A-Fish, en tillverkare av revolutionära undervattens andningsapparater som utvinner syre ur vattnet.

BANBRYTANDE  SYSTEM FÖR RYGGKIRURGI (2001): Mazor Robotics bygger och fortsätter med att presentera sin SpineAssist robotiska kirurg-assistent, den mest avancerade ryggkirurgi-roboten som används idag.

URBAN AIR COMBAT / RESCUE (2002): Rafi Yoeli utvecklar det ursprungliga konceptet för AirMule urbana bärare, bekämpnings- och räddningsfordon.

TERRORISMDETEKTOR (2002): I spåren av förnyade terrordåd mot Israel och USA, sätter Ehud Givon samman ett team av forskare för att utveckla en avancerad och idiotsäker "terrorist detektor," som resulterar i WeCU trygghetssystem.

MIKRODATOR (2003): Vetenskapsman vid Weissmaninstitutet, Ehud Shapiro utvecklar världens minsta DNA beräknings-"maskin", en sammansättning av enzymer och DNA-molekyler med förmåga att utföra matematiska beräkningar.

BRÖST-TUMÖRAVBILDNING (2003): FDA godkänner 3TP, en avancerad MRI procedur, för användning vid undersökning av brösttumörer. En skapelse av Hadassa Degani, skiljer 3TP mellan godartade och elakartade bröstutväxter utan att kräva kirurgi.

ANTIBAKTERIELLA TYGER (2003): Aharon Gedanken blir inblandad i behandlingen av tyger för att förhindra bakterietillväxt, som så småningom kommer att leda honom att utveckla tekniken för att behandla sjukhustyger med en anti-bakteriell "beläggning" som dramatiskt kommer att minska nivån av sjukhusinfektioner .

CENTRINO DATORCHIP (2004): Intel Israel släpper den första generationen av Centrino mikroprocessor. Centrino är Intels hörnsten för mobila datorer, det driver miljontals bärbara datorer runt om i världen. Successiva generationer av Centrino har förbättrat laptops funktion, snabbhet, batteritid och trådlösa kommunikationsmöjligheter.

TUMÖRBILDNING (2005): Insightec får FDA:s godkännande för ExAblate ® 2000-systemet, den första att kombinera MRI med hög intensitet fokuserat ultraljud för att visualisera tumörer i kroppen, behandla dem termiskt och övervaka en patients efterbehandling återhämtning i realtid, och icke-invasivt. Tusentals patienter runt om i världen har behandlats.

LABORATORIEODLAD MÄNSKLIG VÄVNAD (2005): Dr Shulamit Levenberg offentliggör resultaten av sitt arbete i utvecklingen av mänsklig vävnad. Genom arbete med musstamceller prducerar Levenberg och hennes partner Robert Langer den första lab-genererade mänskliga vävnaden som inte avvisas av sin värd. Levenberg fortsätter med att använda mänskliga stamceller för att skapa levande, slående mänsklig hjärtvävnad och komponenterna frr cirkulationsrubbningar som behövs för att implantera den i en mänsklig kropp.

VATTEN FRÅN LUFTEN (2006): Forskare Etan Bar grundar EWA Technologies Ltd. Under 2008 producerar han ett rent grönt system som "skördar" vatten från luftfuktigheten. Tekniken innebär en välsignelse inte bara för invånarna i vatten-fattiga ökenområden, utan även till lantbrukare och kommuner runt om i världen. Varje enhet har potential att ge två genomsnittliga amerikanska familjer hela dess årsförbrukning av vatten utan att bidra till den globala uppvärmningen eller föroreningar.

BEHANDLINGEN AV PARKINSON (2006): FDA godkänner AZILECT, ett genombrott i behandlingen av Parkinsons sjukdom som utvecklats av John Finberg och Moussa Youdim. AZILECT saktar dramatiskt progressionen av Parkinson i nydiagnostiserade patienter, vilket ökar livslängden på kroppen och hjärnans funktion och förbättrar livskvaliteten för miljontals över hela världen.

BEVARANDE AV BIN (2007): Rehovot-baserade Beeologics bildas. Företaget är dedikerat till bevarandet av honungsbin, som hotas från Colony Collapse Disorder och avgörande för världens livsmedelsförsörjning.

FLYGPLATSSÄKERHET (2007): Boston Logan International Airport börjar testa en ny landningsbana med skräpdetektor utvecklad av Xsight Systems. Xsight använder video och radarmonitorer för att identifiera och spåra banskräp, som har identifierats som orsak till flera flygolyckor, däribland 2000-kraschen av en Concorde jet som dödade 113 människor. Xsight har potential att rädda värden uppemot $14 miljarder per år och ett oräkneligt antal liv.

STABILISERING av TRAUMAOFFER (2007): Dr Omri Lubovsky och hans syster, maskiningenjör Michal Peleg-Lubovsky, inför LuboCollar, en anordning för att stabilisera traumaoffer samtidigt som att det ger en öppen luftväg. Enheten ersätter det vanliga förfarandet för att inlägga andningstub på traumapatienter före transport, sparar i genomsnitt fem kritiska minuter mellan fältet och sjukhuset.

HISTORISKA SOLENERGIPROJEKT (2008): BrightSource Energy Inc. börjar formalisera avtal med Kaliforniens kraftbolag för att utveckla världens två största solenergi-projekt.

SEPSIS-MONITOR (2008): Tel Avivs Cheetah Medical introducerar Nicom, en sjukhussängsmonitor som kan detektera och bestämma behandling för sepsis (blodförgiftning), som förekommer hos cirka en av 1000 amerikanska sjukhuspatienter årligen. Sepsis har tidigare varit behandlingsbart endast efter en invasiv förberedande behandling, vilket i sig kan leda till sepsis. Enheten har fått omedelbar användning av hundratals sjukhus runt om i världen.

AVANCERAD FISKODLING (2008): GFA Advanced Systems Ltd lanserar Grow Fish Anywhere, ett hållbart, slutet och fristående system för fiskodling som inte är beroende av en vattentäkt och skapar inga förorenande utsläpp.

EN VARIANT AV SOLENERGI (2008): Yossi Fisher co-grundlägger Solaris Synergy, ett företag som skapar solenergipaneler som flyter på vatten.

TÅLIG POTATIS (2008): Hebrew University professor David Levy toppar 30 års forskning med utvecklingen av en kraftfull ras av potatis som kan odlas i hög värme och bevattnas med saltvatten. Han delar hans rön - och diskussioner om var de kan leda - med forskare från Egypten, Libanon, Jordanien och Marocko.

BAGAGEFANTOM UPPSÖKARE (2009): Yossi Naftali grundar Naftali Inc. och börjar distribuera Easy-To-Pick Bagage Locator, en bagagetagg som varnar besökare när deras bagage har anlänt till bagageutlämningen.

KONSTGJORD HAND (2009): Professor Yosi Shacham-Diamand och ett team av Tel Aviv University forskare lyckas förbinda ett EU-konstgjord hand på armen av en amputerad människa. Förutom att utföra komplicerade aktiviteter, inklusive handskrift, rapporterar den mänskliga försökspersonen att han kan känna sina fingrar. Att uppnå sensation representerar kulmen på Shacham-Diamands arbete och ett genombrott i utvecklingen av konstgjorda lemmar.

VATTENRENING (2010): Greeneng Solutions lanserar det första av sina ozon-baserade system för vattenrening. Designad för kommersiella, industriella och inhemska program använder Greenengs produktlinje ozon-behandlat vatten för att eliminera bakterier på utrustning, ytor hushåll, simbassänger och annat. Rening med ozon är snabbare och effektivare än den globala standarden för kranvatten med tillsatt klor och ozon producerar ingen av de skadliga biverkningarna av klor som astma och förorenad avrinning.

BEHANDLING MOT VISIONSFÖRLUST (2010): VisionCare opthalmic Technologies debuterar med CentraSight-enheten, ett teleskopiskt implantat som behandlar åldersrelaterad makuladegeneration. CentraSight är den första och enda behandlingen för AMD, ett retinal tillstånd som är den vanligaste orsaken till blindhet bland "första världens" seniorer.

MINI-VIDEOKAMERA (2011): Medigus Ltd utvecklar världens minsta videokamera, som mäter 0.99mm. Enheten ger nya diagnoser och behandlingar av flera gastrointestinala besvär.

HJÄLPA PARAPLEGISKA MÄNNISKOR ATT GÅ (2011): FDA godkänner klinisk användning av ReWalk, ett bioniskt exoskelett som utvecklats av Argo Technologies som tillåter paraplegics att stå, gå och gå i trappor.

BEHANDLING AV BRÖSTTUMÖRER (2011): IceCure Medical lanserar IceSense 3, en anordning som förstör godartade brösttumörer genom att ingjuta dem med is. Proceduren är snabb, smärtfri, prisvärd och utförs polikliniskt. Strax efter började kliniska försök att undersöka effekten av behandlingen på maligna brösttumörer.

MISSILFÖRSVAR (2011): Iron Dome, ett missilförsvar för kort räckvidd utvecklat av Rafael Advanced Defense Systems, skjuter ner Gradraketer som avfyras mot Israel från Gaza. Det är första gången som en missil med kort räckvidd har stoppats, vilket öppnar upp nya möjligheter för militär, civila och gränsförsvar i världens konfliktområden.

STAMCELLER FRÅN HOTADE ARTER (2012): Israeliska forskare Inbar Friedrich Ben-Nun leder ett team av forskare att producera de första stamcellerna från utrotningshotade noshörningar och primater i fångenskap. Förfarandet har potential att förbättra hälsan för krympande besättnignar av många hotade arter, liksom avvärja utrotning.

DIABETESBEHANDLING (2012): DiaPep277, ett vaccin baserat på arbetet i Irun Cohen, har visat sig signifikant förbättra villkoren för typ 1 (juvenil) diabetes hos nydiagnostiserade patienter.

HJÄLPA BLINDA ARR "SE" MED LJUD (2012): Dr Amir Amedi och hans team vid Hebrew University visar att ljud som skapas av en sensorisk substitution Device (SSD) aktiverar syncentrum i hjärnan hos medfött blinda människor. MRI för blinda personer som använder enheten visar att den orsakar samma hjärnsvar som hos seende personer. Denna upptäckt gör det möjligt att anpassa SSD att låta blinda personer "se" sin omgivning genom att lära sig att tolka ljudsignalerna visuellt.

FUTURISTISK MATFÖRPACKNING (2012): Israeliska dataingenjören Daphna Nissenbaum skapar en revolutionär, 100 procent biologiskt nedbrytbart material livsmedelsförpackningar. Hennes företag, Tiva, producerar material för dryck påsar, gatukök, yoghurt och andra livsmedel - som alla ger minst sex månaders hållbarhet, kommer att helt bryta ner i en deponi, och kan komposteras industriellt och inhemskt.

"GUDSPARTIKELN" (2012): Schweiz Large Hadron Collider producerar den heliga graal i fysiken - Higgsbosonen, eller "Guds partikel" en subatomär partikel som står för existensen av materia och mångfald i universum. Ett team från Israels Technion fick uppdragret att bygga och övervaka Colliderns elementarpartikelfysik-detektorer, utan vilka upptäckten av Higgs Boson skulle ha varit omöjlig.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)