söndag 26 maj 2013

Franskt Domstolsbeslut bekräftar lagligheten av den israeliska ockupationen.

camera.org
2 maj, 2013 av Masha Gabriel
Veolia spårvagn Jerusalem
Veolia spårvagn Jerusalem
Praktiskt taget alla internationella medier har ignorerat de senaste nyheterna från Frankrike, där en domstol utfärdat ett beslut avseende, bland annat, lagligheten av Israels ockupation. Som påpekas i en artikel publicerad 13 mars 2013 av den franska mediakällan Dreuz, slog Versailles Hovrätt fast att den israeliska ockupationen av de områden som fordras av palestinierna faktiskt är laglig.

Domstolsavgörandet satte stopp för en lång process som inleddes av den fransk-palestinska Solidarity Association (ASPF) och Palestinska befrielseorganisationen (PLO) representerad av Mahmoud Abbas.

 Dessutom, i februari 2007, fördömde både ASPF och PLO de franska företagen Veolia Transport och Alstom Transport SA för att bygga Jerusalems spårvagn som går genom hela staden, där palestinierna utan någon som helst laglig anledning gör anspråk på som deras. När det gäller ockupationen vädjade PLO och ASPF om att använda befintliga artiklar från Genèvekonventionen och båda Haagkonventionerna från 1907 och 1954. Men domstolen i Versailles anger att dessa artiklar inte är tillämpliga. För det första, dessa avtal gäller för stater, och varken den palestinska myndigheten eller PLO är sådana. För det andra, båda konventionsartiklarna hänvisar till "höga fördragsslutande parter", och varken PLO eller PA har någonsin undertecknat dessa konventioner.
Veolia
Angående transportföretagen slog den franska domstolen fast - vilket är möjligt att överklaga - att Israel har rätt att bygga i de ockuperade områdena. Artikel 43 i den fjärde Haagkonventionen från 1907 anger att "den myndighet i den legitima makten har faktiskt gått över i händerna på ockupanten, och den sistnämnda skall vidta alla åtgärder i sin makt för att återställa, och se till, så långt möjligt, allmän ordning och säkerhet, samtidigt som, om inte helt omöjligt, använda de lagar som gäller i landet. "

Domstolen bötfällde AFP och OLP 30.000 euro som ska betalas till var och ett av Alstom, Alstom Transport och Veolia Transport.

Det är intressant att notera de traditionella mediernas villighet att omgående rapportera när det gäller tribunalerna som fördömer Israel eller när rutinmässiga Israelbelackare anklagar den judiska staten för lagöverträdelser. Men när en legal domstol dömer att Israel, följer internationella lagar snarare än personliga åsikter, är mediernas tystnad ganska häpnadsväckande. Det verkar som det inte finns något utrymme för fakta, bara för egna åsikter och rena antaganden.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)