söndag 19 maj 2013

Vad vill Ryssland?

Israel Hayom.
  • Amerikanska tjänstemän säger till The Wall Street Journal: En ny omgång av israeliska flyganfall kanske måste riktas mot en ny rysk överföring av Yakhont avancerade anti-shipmissiler inom en snar framtid.
  • Ryssland går snabbare än man tidigare trott att leverera S-300 land-till-luftvärnssystem till Syrien.
  • CIA-chefen John Brennan i Israel för att samordna politiken.

Shlomo Cesana, David Baron, Daniel Siryoti och Israel Hayoms personal


Guards riktade-missilkryssare Varyag till sjöss
Foto: Wiki Commons

Amerikanska tjänstemän säger till The Wall Street Journal på torsdagen att ytterligare en runda av israeliska flyganfall kan riktas mot en ny rysk överföring av avancerade anti-ship missiler inom en snar framtid.Israeliska och västerländska under­rät­telse­tjäns­ter tror att Yakhont-missiler, som har sålts av Ryssland till Syrien under de senaste åren, skulle kunna överföras till Hizbollah inom dagar, rapporterade tidningen på sin webbplats fredag.

 Samtidigt rapporterade New York Times på fredagen att Yakhont missiler har redan levererats till Syriens väpnade styrkor. Israel har upprepade gånge rbetonat, med ord och handlingar, dess uttalade beslut om den  röda linjen: att de inte kommer att tillåta överföring av "omvälvande" vapen till islamistiska terrorgrupper som Hizbollah. Israel har också förmedlat budskap att man inte vill ha en konfrontation med Syriens president Bashar al-Assads styrkor, men kommer att agera mot överföringar av vapen genom dess territorium.

 Premiärminister Benjamin Netanyahus sista-minutenresa till Ryssland på tisdagen lyckades tydligen inte ändra ryssarnas avsikter att även leverera det avancerade S-300 luftvärns-robotsystemet till Syrien. Amerikanska tjänstemän anser att Ryssland rör sig snabbare än man tidigare trott att leverera S-300 mark-till-luft försvarssystem till Syrien. Amerikanska tjänstemän sade att S-300-systemet, som är kapabelt att skjuta ner missiler och kunde göra det mer riskabelt för alla stridsflygplan att gå in i syriskt luftrum, kunde lämna Ryssland för den syriska hamnen i Tartus i slutet av maj.

 Tillsammans skulle S-300 luftvärns-och anti-missilsystem, och Yakhont anti-ship-system utgöra ett formidabelt hot mot varje utomstående intervention i Syrien, baserad på den internationella Libyen-modellen.Anti-ship missiler skulle vara ett allvarligt hot mot den israeliska marinen, liksom anläggningarna ovan Israels nyfunna gasreserver. S-300 kan hota Israels militära och civila flygplan som flyger i israeliskt luftrum, och inte bara över det libanesiska och syriska luftrummet.

 The Wall Street Journal rapporterade att Ryssland har skickat ett dussin eller fler krigsfartyg för att patrullera vattnen nära sin flottbas i Syrien, en uppbyggnad som amerikanska och europeiska tjänstemän ser som en ny aggressiv hållning som innebar dels att varna västvärlden och Israel att inte ingripa i Syriens blodiga inbördeskrig. Rysslands utökade närvaro i östra Medelhavet, som började dra till sig amerikanska tjänstemäns nyfikenhet för tre månader sedan, utgör en av de största långsiktiga marina styrkorna sedan det kalla kriget, enligt tidningen.

 Tidningen rapporterade att Ryssland för närvarande har 11 fartyg i östra Medelhavet, organiserade i tre arbetsgrupper, inklusive jagare, fregatter, stödfartyg och underrättelse-Insamlingsfartyg. Ytterligare tre fartyg i en grupp av amfibiefartyg är på väg till regionen. Rysslands marinchef bekräftade att krigsfartyg från Rysslands Stillahavsflotta hade gått in i Medelhavet för första gången på årtionden, och att arbetsgruppen skulle kunna förstärkas med atomubåtar, eftersom landet börjar bygga upp en permanent flotta i regionen. I gruppen ingår jagaren Admiral Panteleyev, två amfibiska krigsfartyg som kallas Peresvet och amiral Nevelskoi, ett tankfartyg och en bogserbåt.

 "Arbetsgruppen har framgångsrikt passerat genom Suezkanalen och in i Medelhavet. Det är första gången på årtionden som Stillhavsflottans krigsfartyg har har gått till den här regionen" berättade Stillahavsflottans talesman kapten 1st Rank Roman Martov.

 Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov berättade för den libanesiska tv-stationen al-Mayadeen på torsdagen att Moskva inte hade backat från sitt kontrakt att leverera S-300-system till Syrien.

 "Vi har inte undertecknat några nya kontrakt, men vi kommer att slutföra de gamla, särskilt med avseende på flygförsvarssystem,"sade Lavrov. I vad som skulle kunna uppfattas som ett budskap till Israel, sade han, "De som inte planerar att agera aggressivt mot suveräna nationer har inte någon anledning att frukta här."

Det inofficiella svaret från israeliska regeringstjänstemän till Lavrovs uttalanden sade att åtgärderna kommer att vara den avgörande faktorn och inte förklaringar. En högt uppsatt regeringstjänsteman konstaterade att uppgörelsen mellan Ryssland och Syrien hade undertecknats 2010 och försenats flera gånger, trots många ryska uttalanden om att det skulle utföras.

 "Vi förmedlade budskapet [till Ryssland]. Föra vapen till Syrien destabiliserar området och medför risk för att  de överförs till Hizbollah," sa en regeringstjänsteman.

 I ett tecken på ökande spänningar i regionen kom CIA-chefen John Brennan till Israel under torsdagen och träffade de högsta tjänstemännen i Israels försvar, med särskild fokus på utvecklingen i Syrien. Det var Brennans första resa till Israel sedan han tillträdde sin ställning för två månader sedan. CIA-chefen gick rakt in i ett möte i Tel Aviv med försvarsminister Moshe Ya'alon, berättade en högt uppsatt israelisk tjänsteman för AFP.

 Kanal 10 TV sade att Yaron bekräftade under samtalen att Israel "inte kommer att tillåta överföring av vapen" från Syrien till Hizbollah i Libanon. Enligt lokal press syftar Brennans besök till att samordna amerikanska och israeliska positioner över den eskalerande krisen i Syrien, särskilt som internationella diplomatiska krafter mellan USA och Ryssland samlas till en fredlig lösning på krisen.

 Enligt rapporter är USA oroligt för att Israel kommer att agera självständigt för att sl utå några avancerade vapensändningar i Syrien de tror kan vara på väg till Hizbollah, potentiellt förödmjukande för de internationella diplomatiska manövrerna.

Min privata lösning utan någon som helst kunskap är förstås att Israel skulle ligga och lurpassa vid gränsen till Libanon, och så fort några vapen överfördes till Libanon stred det mot Säkerhetsrådets §1701, och om varken Libanons regerling eller UNRWA gör ett dugg har Israel full rätt att eliminera vapnen.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)