tisdag 5 mars 2013

Israels drönare.


Som världens största exportör av drönare, omvandlar Israel slagfältet

Av Ben Sales · 4 Mars 2013

   


Heron TP, Israel Aerospace Industries största drönare, väger
fem ton och kan flyga 50 timmar i sträck. (Ben Sales / JTA)
Airport City, Israel (JTA) - En israelisk soldat sitter i en kontorsstol i en luftkonditionerad metallkammare och stirrar på två skärmar sida vid sida. Man visar en karta med en rörlig punkt. Den andra visar en videoström. Bredvid soldaten är tre fler identiska stationer.

Soldaten är inte en flygledare, men en pilot, och hans flygplan kallas obemannat system (UAV), mer känt som en drönare.

Välkommen till nästa generation av det israeliska flygvapnet.

Israel har länge förlitat sig på överlägsen luftförmåga att upprätthålla en militär framkant i Mellanöstern, och dess piloter är bland de mest respekterade soldaterna i landet.

Nu är Israels drönare högkonjunktur, och experter förutspår att inom decennier kommer bemannade färder till stor del att vara en minne blott - särskilt i riskfyllda stridsuppdrag. Under Israels operation i Gaza förra året, Molnstodsoperationen, spelade israeliska drönare en viktig roll på slagfältet.

"Redan idag ser vi att tekniken kan arbeta snabbare och bättre än våra fem sinnen, som är begränsade," berättade Tzvi Kalron, marknadschef för Israel Aerospace Industries, i en intervju under en turné nyligen på en israelisk drönaranläggning. "När du tar bort den mänskliga faktorn i strid och skickar verktyg som vet hur man gör det bättre, är det lättare."

Med två stora drönartillverkare - Israel Aerospace Industries, ett statligt företag, och Elbit Systems - Israel är världens näst största producent av drönare, efter USA, och världens största exportör av drönare.

IAI började tillverka drönare 1974, sysselsätter 1.000 personer i drönardivisionen och säljer till ett värde av omkring 400 miljoner dollar av drönare per år. Företaget exporterar till 49 länder, inklusive Nato-allierade kämpar i Afghanistan, som Kanada och Australien. Kundlistan innehåller även enligt uppgift några amerikanska rivaler, såsom Ryssland och utvecklingsländer som Nigeria.

Ungefär en femtedel av IAI:s drönare stannar i Israel. De sträcker sig från 5-tons Heron TP, som kan flyga så högt som 45.000 fot och stanna i luften i 52 timmar, till den handhållna Mosquito mikro-drönare, som väger mindre än ett halvt kilo och an flyga nästan en mile. Heron ser ut som ett överdimensioneratt, grått fjärrstyrt flygplan, med en radar som sticker ut från toppen och, naturligtvis, utan utrymme för en pilot.

Tillsammans med flygvapnets drönare planerar Israel Defense Forces att införliva drönare i infanterienheter. Soldater får bära en demonterad mini-drönare i två ryggsäckar och när de patrullerar städer, monteras drönarna, startas med en slangbella och övervakas med fjärrkontroll. Spöket, som denna drönare är kändm väger nine pounds och kan hjälpa enheten att eliminera döda vinklar och enligt IDF:s talesman Eytan Buchman, övervinna "Fog of War".

"Du kan inte se runt hörnet, du vet inte vad som finns på andra sidan av kullen," sade Buchman. "Det är definitivt användbart när du står inför gerillamotståndare och är starkt beroende av överraskningsmomentet."

Han tillade att drönare hjälper till att rädda civila liv genom att identifiera civila nära ett bombmål och hjälper omdirigera bomben frö att undvika dem.

Spökets enda utskjutande del är också dess dyraste delen: en liten, rund kamera som sticker ut från drone, är sårbar. För att skydda kameran vänder Spöket upp och ner innan det landar.

Kalron sade att  IAI hoppas att expandera sins drönaralternativ under de kommande åren, utveckla smygande drönare som är svårare att se och höra, och arbetar på en mikro-drönare med vingar som fladdrar som en fjäril - ett begrepp som kallas biomimetik. IAI expanderar också drönare för "civil användning, som övervakning av stora folkmassor och arenor".

IAI:s drönare används för övervakning, fotografering och att spela in ljud och video, enligt Kalron. Han diskuterar inte deras möjligheter i strid "bekämpa förmåga, IAI:s webbplats innehåller gränserna för nyttolast för olika drönare.

Drone-experten Arie Egozi vid online-publikationen Israel Homeland Security sade att "ur ett tekniskt perspektiv kan varje drönare" skjuta missiler. "Du sätter bomber under vingarna och skjuter dem," sade Egozi.

Vissa kritiker hävdar att användningen av drönare väcker allvarliga moraliska och juridiska problem. Debatten har särskilt värmt upp om den amerikanska användningen av obemannade fordon för riktade mord i Afghanistan och Pakistan.

Även om drönare inte är utan sina israeliska kritiker har de provocerat mycket mindre kontrovers här än i USA. För många israeler är en framtid önskvärd där planen flyger obemannade och piloter löper mindre risk för dödsfall eller fångas, en välkommen utveckling.

"Om du kan föra piloterna utom fara, är det naturligtvis bättre", säger Uri Aviv, en civil flyginstruktör som tillbringade 15 år i israeliska flygvapnet. "Den moraliska frågan handlar om att slå målet, inte vilken typ av vapen. Det spelar ingen roll om du använder en kanon, en tank, ett plan eller en drönare. En pilot kan inte se vem han träffar - det är samma sak med en drönare ".

Störst oro upp av drönare, säger Hebrew University filosofiprofessor Moshe Halbertal, är att deras exakta precision kräver mer av soldaterna som driver dem. Befriad från stress och osäkerhet av att flyga ett plan, sade Halbertal att soldater måste ta mer tid att "identifiera vem som är ett legitimt mål" och granska beslutet innan ett tillslag.

Halbertal sade att han tvivlar på att "de som arbetar med drönare kommer att vara mycket snabbare att använda vapen" än traditionella piloter.

Egozi sade att den större frågan för Israel handlar om effekten av att exportera till länder som Ryssland, som har gett teknik till israeliska motståndare som Iran och Syrien. Israels avtal med Ryssland har krävt löften att Ryssland inte säljer viss missilteknologi till Iran.

Varje exportaffär för IAI måste få godkännande från det israeliska försvarsdepartementet innan den slutförs, enligt Kalron.

Han sade att han ser fram emot en dag då 95% av arméns luftfarter är obemannade och det israeliska flygvapnet inte behövs.

"Om 20 eller 30 år kommer de att flyga drönare på kommersiella flygningar," sade Kalron. "Det är en trend som utvecklas snabbt. Teknik är bättre än alla mänskliga förmågor. "

Ett antal europeiska länder har köpt eller håller på att köpa från Israel.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)