tisdag 5 mars 2013

Hamas stoppar leverans av varor från Israel.

http://www.mfa.gov.il/MFA/HumanitarianAid/Palestinians/Hamas_closes_Kerem_Shalom_crossing_4-Mar-2013.htm

4 Mar 2013

Hamas försöker ta kontroll över de kommersiella varor som passerar i stället för den palestinska myndigheten, vilket äventyrar säkerhetsarrangemangen.

Lastbilar som transporterar gods från Israel till Gaza (COGAT arkiv foto)
(Meddelat av COGAT - Samordning av myndigheternas verksamhet i de ockuperade områdena)

Över 70 lastbilar lastade med mat och andra varor väntar för närvarande på den israeliska sidan av Kerem Shalom-korsningen för sina palestinska motsvarigheter.

Korsningen fungerar för närvarande inte , eftersom det palestinska entreprenör som ansvarar för den palestinska sidan beslutat att inte öppna passagen idag.

Hans beslut kommer från försök av Hamas att ersätta den nuvarande entreprenören med en de själva har valt. Hamas har aktivt försökt driva ut den palestinska myndigheten och ta hand om förvaltningen av Kerem Shalom, så att de kan samla in tull från varor som kommer in i Gaza.

Dessa åtgärder från Hamas hotar de nuvarande säkerhetsarrangemangen och hotar genomförbarheten av korsningen.

Samordnaren i myndigheternas verksamhet i de ockuperade områdena, generalmajor Eitan Dangot, talade i morse med högre tjänstemän i den palestinska myndigheten för att hålla dem informerade om händelseutvecklingen och att betona att Israel inte kan tillåta driften av korsningen under sådana omständigheter med de uppstående säkerhetriskerna.

Kerem Shalomkorsningen är den primära överföringsorten för handelsvaror som passerar in i Gazaremsan, och tjänar därför en viktig funktion för civilbefolkningen i Gaza. Den ligger på den södra gränsen mellan Israel och Gaza och i genomsnitt överförs 300 lastbilar med mat och andra nödvändigheter där varje dag. Korsningen har varit platsen för många terrorattacker i det förflutna som har tvingat korsningen att stänga tillfälligt, dagens händelser är dock första gången som Hamas har stängt Kerem Shalom på detta sätt.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)