onsdag 27 mars 2013

Arabernas livsfarliga stenkastning ökar överallt utom i svenska media, där de inte existerar av principskäl.

Nybyggare kräver förändring av spelregler: "Stenar kan också döda"

Västbankens judar uppmanar myndigheterna att behandla stenkastning på samma sätt som levande eld, efter den senaste tidens attacker mot vägarna 5 och 443, data visar uppsving i stenkastningsattacker med 250 incidenter enbart i februari.

Akiva Novick
Publicerad: 03.27.13, 12:56

"Lyckad" träff med en sten.
Nybyggare, med stöd av Knessetledamot Avigdor Lieberman, uppmanar IDF att ändra sina spelregler och behandla stenkastande samma som levande eld.

Överklagandet följde ett uppsving på sistone i stenkastande incidenter i Judéen/Samarien, som kulminerade i svåra skador för tre-åriga Adele Biton på väg nr. 5, en huvudväg genom hela Samarien.

Efter Novembers Operation Molnstod i Gaza har antalet stenkastande attacker klätrat till 70 i december, 120 i januari och 250 i februari.

De centrala områden för stenkastande är Gush Etzion-Hebronvägen, Vid Huwarabyn nära Nablus, Wadi Haramieh och nyligen även huvudvägar som rutt nr. 5 och rutt nr. 443 mellan Modiin och Jerusalem.

"Folk jag inte känner försökte döda mig," klagade rabbinen Haim Navon, vars vindruta krossades av en sten på väg 443 under helgen.

"Man kan inte säga längre att det bara handlar om några avskilda vägar på vägen till en uppgörelse i slutet av världen", sade han.

"Men sten-våldet i dessa avlägsna områden får inte tolereras, för om du tål det, kommer du att ställas inför samma på väg nr. 443. Och om vi fortsätter att hålla oss tillbaka, får vi stenar på Route 1 också. "

Under de senaste dagarna har nybyggarnas ledare överklagat de politiska huvudgrupperna att ändra reglerna för engagemang, som avgör vad som ger tillräckliga skäl för att öppna eld och de har begärt att stenkastande behandlas på samma sätt som levande eld, eftersom "en sten också dödar  "

Överklagandet leddes av Yeshas ordförande Avi Roeh och backas upp av förre utrikesministern och nuvarande MK Lieberman.

Men ökningen av stenkastande incidenter är bara en del av en allmän trend. Enligt Shin Bets data, exklusive stenkastande såg januari 83 terrorattacker på Västbanken och Jerusalem, jämfört med 41 året innan.

I februari ökade antalet till 138, inklusive plantering av 15 sprängladdningar, 2 knivhuggningar, en attack där en israel kördes över och 119 molotovcocktails som kastades mot israeliska medborgare.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)