tisdag 26 mars 2013

CIA hjälper Syriens rebeller skaffa vapen: Rapport

http://www.defensenews.com/article/20130325/DEFREG02/303250011/CIA-Helping-Syria-Rebels-Amass-Arms-Report?odyssey=nav%7Chead

25 mars 2013 - 08:16 | Av Agence France-Presse

Free Syrian Army fighters inside a house in Aleppo last week. The United States has
been helping Arab governments and Turkey send arms to the rebels.
WASHINGTON - arabiska nationer och Turkiet, med hjälp av CIA, har dramatiskt ökat militärt bistånd till syriska rebeller under de senaste månaderna, rapporterade The New York Times måndag, med hänvisning till uppgifter  om flygtrafiken och intervjuer med namngivna tjänstemän och rebellernas befälhavare.

Luftbron har vuxit till att omfatta mer än 160 militära fraktflygningar av jordanska, Saudiarabiska och Qatarska arméplan som har landat på Esenboga Airport i närheten av Ankara och på andra turkiska och jordanska flygplatser, enligt rapporten.

Amerikanska tjänstemän från underrättelsetjänsten har hjälpt arabiska regeringar att handla vapen, inklusive en stor upphandling från Kroatien, sa det. De hade också förhört rebellernas befälhavare och grupper för att avgöra vem som ska få vapen som anländer.

Turkiet hade övervakat mycket av programmet, ombesörjt överföring till lastbilar för transport av militära varor genom Turkiet så de kan övervaka transporterna, tillade tidningen.

"En konservativ uppskattning av nyttolasten av dessa flygningar skulle vara 3.500 ton krigsmateriel," berättade Hugh Griffiths, vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.

"Intensiteten och frekvensen av dessa flygningar, tyder på en väl planerad och samordnad hemlig militär logistisk operation", tillade han.

Det väpnade upproret mot Syriens president Bashar al-Assads regering  sprang upp som svar på Damaskus-regimens nedslag för två år sedan på oppositionens protester.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)