tisdag 26 mars 2013

Bosättare ger stora mängder bröd till arabiska grannar.

http://www.timesofisrael.com/settlers-give-pre-passover-bread-to-nearby-palestinians/

Detta är det tredje året som nybyggare ger bröd till palestinier i närheten, i ett symboliskt goodwill-program. "Varför bränna gott bröd när du kan distribuera det till dina grannar" frågar Yaki Fried från bosättningen Ofra

[Judar har i ett par tusen år endast ätit osyrat, ojäst bröd under Pesach, deras påsk, som påminner om uttåget från Egypten. Då hade de så brått att lämna att de inte hann baka vanligt bröd. Brödet, matzah, som mest påminner om norrländskt tunnbröd, är det enda som får finnas i huset, alla andra brödprodukter måste slängas, brännas eller ges bort.]

Av Elhanan MILLER 25 Mar 2013, 05:10 7


Paket med bröd som samlats in från bosättningar väntar på
distribution i den palestinska byn Sawiyah måndag (Foto: Yaki Fried.)
Israeliska bosättare distribuerade hundratals bröd till behövande palestinier på måndagen, vilket kombinerar det religiösa påbudet att kasta syrat bröd före påsk och skicka ett budskap om fred till sina palestinska grannar.

För tredje året i rad samlade medlemmar av Eretz Shalom rörelsen - inspirerad av den bortgångna rabbinen Menachem Froman - livsmedelsprodukter som är förbjudna för konsumtion på påsken i sex utlämningsställen över Västbanken och delade ut dem till närliggande palestinska samhällen som en del av ett initiativ som kallas "adjö till Chametz" (osyrat bröd).

Yaki Fried, bosatt i Ofra, en bosättning som ligger 29 kilometer (18 miles) norr om Jerusalem, sade att han samlade mellan 500-700 limpor pitabröd som skulle ha kastats av livsmedelsbutiker i  byarna Eli, Shilo och Ofra.

"För två år sedan såg vi ägaren bränna enorma mängder helt bra bröd", sade Fried. "Så vi bestämde att kontakta en lokal palestinier och distribuera brödet till behövande människor. Det finns många små saker vi kan hjälpa varandra med. "

Eretz Shalom-aktivisterna bifogar ett brev på arabiska till brödpaketen där det står, "I Guds namn, den barmhärtige, vi önskar goda grannförbindelser. Våra händer sträcks ut i fred, fred från hjärtat. Fred är Guds nåd och Guds namn. Från dina judiska grannar, medlemmar i Eretz Shalom."

Fried sade att förra året fördelade rörelsens volontärer godis till palestinierna med ett liknande meddelande under en muslimsk helgdag, vilket gav mycket positiva reaktioner.

Shawkat Abu-Ras, 36, en fredsaktivist bosatt i den palestinska byn Sawiyah, 48 km (29 miles) norr om Jerusalem, fick bröd från Fried och distribuerade det bland behövande familjer i hans by.

Han berättade att han hoppades att sådana initiativ skulle förbättra relationerna mellan judar och araber.

"Nog blod har spillts mellan våra folk," sade Abu-Ras. "Vi borde i stället donera blodet till de sjuka på sjukhus. Vi bör ge vårt blod med kärlek."

Fried medgav att "adjö till Chametz"-initiativet till stor del är symboliskt, men sade att faktum inte avråder honom från att utföra liknande initiativ i framtiden.

"Detta kommer inte att lösa problemet, men massor av små steg kan skapa en annan stämning."

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)