torsdag 10 oktober 2013

Israel, Gulfstaterna diskuterar ny allians för att stoppa Iran.

http://www.timesofisrael.com/israel-gulf-states-said-discussing-new-alliance-to-stop-iran/

Israelisk TV: Intensiva samtal med ledande personer som ägt rum under de senaste veckorna, bland oro att Teheran kommer att dupera Washington.  

Av Aaron Kalman 2 oktober 2013 , 08:42 28

 

Israel har hållit en rad möten med prominenta personer från ett antal Gulf- och andra arabstater de senaste veckorna i ett försök att uppbåda en ny allians som kan blockera Irans marsch mot kärnvapen, rapporterade Israels Channel 2 onsdagen.

Enligt rapporten har premiärminister Benjamin Netanyahu fått övervaka en serie "intensiva möten" med företrädare för dessa länder. En "högt uppsatt tjänsteman" kom även på ett hemligt besök i Israel, sade rapporten.

Rapporten kom en dag efter det att Netanyahu, i en förbisedd passage i sitt FN-tal, konstaterade att den delade oron över Irans kärnvapenprogram "har lett till att många av våra arabiska grannar inser ... att Israel inte är deras fiende" och skapade en möjlighet att "bygga nya relationer."

De arabiska och Gulfstaterna som deltar i de nya samtalen har inga diplomatiska förbindelser med Jerusalem, konstaterade rapporten . Vad de delar med Israel, sade den, är den oro om att president Hasan Rouhanis nya diplomatiska uppsökande är på väg att lura USA och leda till en USA-Iran diplomatisk överenskommelse som innebär "mindre än en nedmontering av det iranska kärntekniska programmet."

"Det finns en djup känsla av oro kring vad som händer i Iran," berättade Israels FN-ambassadör Ron Prosor för Kanal 2 onsdag. Medan han undvek kommentar om någon direkt kontakt mellan Israel och Gulfstaterna, sade han att meddelanden "från hela regionen" sänts till de högsta nivåerna i den amerikanska regeringen. Likuds MK Tzachi Hanegbi, som är nära Netanyahu, anger efter statsministerns tal till generalförsamlingen på tisdagen att Israel inte längre var säker på att Obama-administrationen skulle använda våld mot Iran även som en sista utväg för att stoppa Iran att uppnå kärnvapen. [Vad det innebär är att om Obama pratar och pratar och pratar som han alltid gör, medan Iran passerar den röda linje Netanyahu markerat som avgörande, får Israel agera.]

 I det förflutna underhöll Israel ett intressekontor i Doha, Qatar, men den stängdes 2009. Det anses allmänt att Jerusalem fortfarande upprätthåller någon form av kontakt med olika stater i Persiska Viken, med vilka det har många förenade intressen. Regeringen är ytterst noga med att inte offentligt erkänna sådana band - för att inte äventyra dem.

På tisdag klargjorde Netanyahu att "Israel inte kommer att tillåta Iran att få kärnvapen" och kunde vidta militära åtgärder för att stoppa dem från att göra det. "Om Israel tvingas att stå ensam, kommer Israel att stå ensam. Men genom att stå ensam kommer Israel att försvara många, många andra", konstaterade han.

Han tillade genast: "Farorna med ett kärnvapenbestyckat Iran och uppkomsten av andra hot i vår region har lett till att många av våra arabiska grannar känner, äntligen erkänna att Israel inte är deras fiende. Och detta ger oss möjlighet att övervinna den historiska fiendskapen och bygga nya relationer, nya vänner, nya förhoppningar."

Han fortsatte: "Israel välkomnar engagemang med den större arabvärlden. Vi hoppas att våra gemensamma intressen och gemensamma utmaningar kommer att hjälpa oss att skapa en fredligare framtid." Ett antal sunnimuslimska länder som Saudiarabien, Kuwait och Förenade Arabemiraten har högljutt motsatt sig Irans kärnvapenprogram, vilket placerar dem och Israel på samma sida av debatten.

En slarvigt redigerad version av israeliska statens budget 2013 avslöjade att Israel öppnade ett representationskontor någonstans i Persiska viken mellan 2010 och 2012. UD:s källor bad finansdepartementet att ta bort känsliga klausulen ur budgeten - och från allmänhetens ögon .  

Raphael Ahren bidrog till denna artikeln

 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)