måndag 28 oktober 2013

Iran kan ha en atombomb inom en månad.

Irans kärnvapenutveckling.
Irans kärnvapenutveckling.
Sakkunnigutlåtande: Iran kan ha en atombomb inom en månad

Iran kan producera tillräckligt med uran för att bygga en atombomb på en månad enligt Institutet för vetenskap och internationell säkerhet. Originalartikeln på http://www.usatoday.com/story/news/world/2013/10/24/iran-bomb-one-month-away/3181373/

Av Elad Benari
Först Publicerat: 2013/10/25 , 04:14

Iran mystifierar Obama

Iran kan producera tillräckligt med vapenanrikat uran för att bygga en atombomb på så lite som en månad, enligt en ny uppskattning av Institutet för vetenskap och internationell säkerhet (ISIS), som anses vara en av USA:s bästa nukleära experter.

ISIS gjorde uppskattningen i en ny rapport som publicerades på torsdagen av USA Today.

"Den förkortade breakouttiden har konsekvenser för alla förhandlingar med Iran," konstaterar rapporten. "En viktig slutsats är att den är väldigt kort och förkortas ytterligare."
David Albright, ordförande för institutet och en före detta inspektör för FN: internationella atomenergiorgan (IAEA), sade att den uppskattningen innebär att Iran skulle behöva eliminera mer än hälften av dess 19.000 centrifuger för att förlänga den tid det skulle ta att bygga en bomb till sex månader.

Obama-administrationen har sagt Iran förmodligen är ett år från att ha tillräckligt med anrikat uran för att göra en bomb. Begäran om kommentar på ISIS rapport från det nationella säkerhetsrådet och utrikesdepartementet besvarades inte.

I rapporten sade Albright att förhandlingar med Iran bör fokusera på så kallade "breakout"-tider, eller den tid som krävs för att omvandla låganrikat uran till kärnvapen, enligt USA Today.

Albright, som har vittnat inför kongressen, sade att förhandlarna måste försöka hitta sätt att förlänga breakouttiden och förkorta den tid det skulle ta för inspektörerna att upptäcka breakout.

ISIS analys bygger på de senaste iranska och FN-rapporter om Irans centrifugutrustning för att producera kärnbränsle och dess kärnbränslelager.

Irans lager av höganrikat uran har nästan fördubblats på ett år och antalet centrifuger har expanderat från 12.000 år 2012 till 19.000 i dag.

Senator Mark Kirk, en Illinoisrepublikan vars Senate Banking Committee överväger lagstiftning (se också här) för att skärpa sanktionerna mot Iran, sade att rapporten visar att Iran utökar sin kärnvapenkapacitet i skydd av förhandlingarna.

" Senaten ska gå vidare direkt med en ny omgång av sanktioner för att hindra Iran från att skaffa en omätbar breakoutkapacitet," sade han till USA Today.

Obama har sagt att nya sanktioner i lagstiftningen bör vänta medan pågående förhandlingar - planerade att återupptas officiellt i Genève nästa månad - går framåt.


För energiproduktion?

Irans president Hassan Rouhani har sagt hans land inte har något intresse av kärnvapen men att producera kärnbränsle är Irans rättighet . Hans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif har sagt att Iran inte kommer att leverera sitt nukleära lager till ett tredje land.

Iran har vägrat att låta internationella inspektörer komma in i sina kärnanläggningar för att kontrollera att de används för fredliga ändamål, åtkomst krävs enligt internationella avtal som de har undertecknat.

På onsdagen rapporterades det att en framträdande iransk lagstiftare har hävdat att Teheran inte behöver något mer 20% anrikat uran.

"Tehrans reaktorbränsle har levererats och för närvarande finns det inget behov för tillverkning av mer 20% anrikat uran" har lagstiftaren, Hossein Naqvi Hosseini, sagt.

Han tillade att "Teheran är redo att konvertera sina lager av 20% anrikat uran till bränslestavar och undanröja oron över dess icke-fredliga ändamål."
Ashton och Iran förhandlar.
Ashton och Iran förhandlar.
Kommentarerna kom en vecka efter det att iranska förhandlare träffade representanter för den så kallade P5+1 - USA, Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

Under det två dagar långa mötet i Genève, den första omgången av samtal mellan sidorna efter valet av Rouhani presenterade Iran vad de beskrev som ett genombrotteförslag som skulle omfatta snap inspektioner av dess atomära platser.

Förslaget beskrevs av Vita Huset som "nyttigt". Vita husets talesman Jay Carney sade att det visade en "nivå av allvar och innehåll som vi inte har sett förut." Västs förhandlarna beskrev samtalen som de mest detaljerade och seriösa hittills.

ISIS uppskattade i oktober 2012 att Iran skulle kunna producera tillräckligt med höganrikat uran för en bomb inom 2-4 månader. Den nya beräkningen bygger på en analys av de senaste rapporterna från Iran och IAEA.

ISIS överväger olika alternativ, bland annat möjligheten att Iran beslutat att bygga en hemlig anrikningsanläggning som den som de har under ett berg i Fordow, nära staden Qoms, som var avsedd för optimal effektivitet och minimal tid att anrika tillräckligt med uran för bombtillverkning.

En sådan anläggning byggd med nuvarande iransk teknik skulle kunna producera tillräckligt med material för en bomb på en vecka, enligt ISIS rapport.

"Om de gjorde det och de fångades skulle det vara en rykande pistol i kärnvapenprogrammet," sade Albright, enligt USA Today.

ISIS har tidigare framställt satellitbilder som visar att Iran gjorde ändringar i Parchinkomplexet, en militär plats som IAEA säger möjligen användes för att testa konventionella explosiva triggers för en kärnvapenexplosion.

Iran har vägrat att ge IAEA tillträde till anläggningar, handlingar och forskare som deltar i vad byrån misstänker var insatser främst innan men kanske pågående, för att utveckla kärnvapen.


En av Israels senaste varningar till Iran.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)