torsdag 24 oktober 2013

Erdogan blir elakare och elakare. Nu ger USA igen. Turkiet en terrorstat säger Egypten.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173068

Den amerikanska kongressen har annullerat en leverans till Turkiet av 10 Predators - obemannade drönare ( UAV) - efter det att den turkiska underrättelsechefen Hakan Fidan avslöjat identiteten av 10 iranier till Iran, som hade arbetat för Mossad, rapporterade den turkiska dagstidningen Taraf på måndagen .

Enligt tidningen kan påståendena om Fidan spåras tillbaka till året efter den illegala Mavi Marmara-incidenten under 2010.


I en reaktion till Turkiets drag avbröt USA leverans till Turkiet av 10 UAV Turkiet har väntat på sedan juni förra året. Kongressen beslutade att avbryta leveransen på grund av de nära förbindelserna mellan Turkiets underrättelsetjänster och Irans underrättelsetjänst, rapporterade Taraf. Se turkiska Today's Zaman.

Turkiska regeringskällor hävdade, enligt Today's Zaman, att tidpunkten för offentliggörandet av nyheten om Fidan i amerikansk press är relaterad till det faktum att Turkiet har valt en kinesisk försvarsfirma sanktionerad av Washington för samproduktion av en $4 miljarders långväga luft och missilförsvar, avslagir rivaliserande bud från ryska, amerikanska och europeiska företag . [Länken jag hittade talar huvudsakligen om att NATO inte anser det kinesiska systemet kompatibelt med all NATO-utrusting där.]

Washington Post rapporterade förra veckan att Turkiet till Teheran överlämnat en förteckning över israeliska agenter i Iran. Källor berättade för tidningen att Turkiets avsiktliga exponering av agenternas identiteter var ett "betydande" slag mot Israels underrättelsetjänst i Iran.

En tidigare rapport, denna gång i Wall Street Journal, sade att Fidan agerade "självständigt" med verksamhet i Syrien vilket äventyrar västerländska intressen där.

Tarafs rapport uppgav att de iranska agenterna upptäcktes inom ramen för en annan verksamhet, men Israel och USA skyller på Fidan för utlämnande av identiteter på iranska agenter.

Turkiet har skyllt Israel för läckage av information om exponeringen av spioner. Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu förnekade ursprungligen att hans lands underrättelsetjänsts chef avslöjat israeliska spioner, men verkade senare bekräfta Washington Post-rapporten.
"När man läser dessa artiklar anklagas Hakan Fidan för upprättandet av en självständig underrättelsestruktur och inte låta andra underrättelsetjänster verka i Turkiet. Därför får han skulden för att göra sitt jobb," sade Davutoglu.

MK Avigdor Lieberman skrev lördagen att han inte är överraskad av Turkiets anklagelser om att Israel läckt berättelsen till Washington Post.

Han påminde sina anhängare att han hade varit emot att utfärda en ursäkt till Turkiet över Mavi Marmara-incidenten.

"Min opposition till en ursäkt till Turkiet är inte ny, och jag uttryckte det tydligt, före och efter det faktum" tillade han. "Jag trodde och förklarade att det inte kommer att leda till en förbättring av relationerna mellan länderna, utan bara skadar Israels status i området, och spelar i händerna på extremister i Mellanöstern inklusive Turkiet , under den extremistiska islamisten [Recep Tayyip] Erdogan.

Turkiet är enligt Erdogan inte intresserat av att förbättra relationerna med Israel, sade Lieberman. "Det är därför jag hoppas att vi alla sluta lura oss själva och förstå den verklighet vi lever i och skillnaden mellan vad som är önskvärt och vad som faktiskt existerar."

Onsdag 23 oktober, 2013

Egypten säger att Turkiet levererar vapen till jihadister i Sinai.

Egyptiska tjänstemän säger att de ser en ökad smuggling av vapen från Turkiet till Sinai-jihadister, rapporterar Al Ahram (och andra).

Vapnen kommer på fartyg som anländer från Turkiet till flera egyptiska hamnar längs kusten av Medelhavet. Generalmajor Osama Askar, befälhavare för den tredje armén, sade att vapen och andra förnödenheter når de militanta islamisterna genom hamnar vid Alexandria, Damietta och Port Said.
Han sade också att den egyptiska armén kommer att öka sin övervakning av fartyg som passerar Suezkanalen. Egypten har också sett vapen komma från Libyen

Hamdy Fakharany, en medlem av egyptiska parlamentet, uppmanade Egypten att bryta relationerna med Turkiet och tar upp uttalanden av Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan mot kuppen i Egypten samt uttalanden som uppenbarligen var mot religiösa avgöranden på Al Azhar universitetet.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)