tisdag 4 november 2014

Sälja Järndomen (Iron Dome)

(Klicka på bild för artikel - från 2012)
Järndomen har träffat 90% av sina mål, raketer från Gaza,  även om användningen är något speciell och inte inriktad på långdistansraketer. De som kan tänkas vara intresserade att köpa - där finns en del begränsningar. En del vill inte köpa av princip, som en del Gulfstater. Andra vill inte köpa eftersom Israel är Israel och med de enorma summor av donerade pengar som Abbas använder till propaganda....

Järndomen kan inte jämföras med några andra vapen med sina framgångar och Hamas har sett till att priset per raket har sjunkit högst betänkligt från de första $50.000 till mera beskedliga nivåer. Vad är den verkliga kostnaden nu?

Man vill inte heller riskera spridning av försvarshemligheter. Nu har man dock hittat en köpare de kan lita  på - USA:s arme. USA har redan betalt en hel del av utvecklingskostnaderna i Israel.

Israels försvarsindustri exporterar 80% av sin produktion, $6.5 miljarder per år.

I öppen tävling vann den israeliska produkten på prestanda. Detta kan betyda att Järndomens kostnader täcks av USA:s försvarsbudget.

USA kommer att köpa ett batteri nu för test.

Försvarsbudgeten till Israel kräver att 75% av summan används för köp i USA, och kan kostnaden ingå där vore det ju lönande för Israel. Tänkbara köpare är Polen, Ukraina, Sydkorea. Kanske också Indien, som hellre köper från Israel än USA.

USA:s försvar köpte just andra komponenter från Israel för $12.7 miljoner.

Jag utgår från att du  läste länken ovan om de verkliga kostnaderna för tillverkning av en Iron Dome-raket, Tamir. De ursprungliga uppskattningarna av kostnaden låg på $50.000, beställs 10 gånger fler hamnar kostnaden på $5000 och 100 gånger fler blir den snarare $500 för komponentkostnader och bränsle.
Kapaciten hos systemet har också förbättrats avsevärt så de kan skjuta ner betydligt mer långtgående raketer från Iran till Hizbollah, liksom radarsystemet.

Artikeln tar också upp kostnaderna för Grad-raketer i Gaza, kostnaden för tillverkning i Iran men den långa komplicerade transporten dit. En $1000 Gradraket i Iran kan mycket väl kosta Hamas $10000 i slutkostnader - de har stort behov av de 5 miljarderna dollars som världen har skänkt dem direkt emot Säkerhetsrådets förbud mot att  supporta en terrororganisation. Visst, det ska användas att bygga hus men ser man hur det gått innan, UNRWA har sina topp-positioner styrda av HAMAS, så det ser inte alls så kristallklart ut.Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)