måndag 3 november 2014

Aznar: Erkännande av en palestinsk stat nu kommer att omintetgöra förhoppningar om fred.

ERKÄNNANDE aven palestinsk stat NU KOMMER ATT  OMINTETGÖRA förhoppningar om FRED 

27 okt 2014 · 12:00
José Aznar
Författare (er):José María Aznar, tidigare spansk premiärminister.

 Den palestinska staten existerar inte ännu och de enda strukturer som kan likna en fungerande stat styrs av den internationellt erkända terroristgruppen Hamas.

Många länder har ändå "erkänt" en palestinsk stat genom formella deklarationer, och grupper som PLO har fått observatörsstatus i FN:s generalförsamling. Europa hade hittills stått emot  lusten att erkänna ett företag som inte existerar i reala termer. Tyvärr hänger sig vissa européer idag åt en "erkännande nu"-politik.

Den 3 oktober meddelade den nya svenska regeringen att den skulle erkänna Palestina som en stat för att främja en framförhandlad tvåstatslösning. Även det brittiska parlamentet röstade den 13 oktober att godkänna en motion att erkänna Palestina som stat "vid sidan av Israel". Och trots att mer än hälften av riksdagsledamöterna inte röstade, var resultatet överväldigande övertygande: 274-12.

Vi bör förvänta oss fler liknande drag som dessa över hela Europa. Oavsett hur välmenande dessa initiativ kan vara, är det  olämpligt och kontraproduktivt att erkänna Palestina som stat nu,  och obefogat. Det kommer inte att främja fred, kommer inte att öka en förhandlingslösning, det kommer inte att ändra verkligheten på marken och det kommer att belöna palestinska myndighetens ensidiga åtgärder.

Dessutom representerar det ett tyst godkännande av enhetsavtalet mellan Fatah och Hamas, ett tanklöst drag i en tid då jihadistgrupper såsom Islamic State (Isis) är i full expansion. Egentligen flyttar det politiska och strategiska fokus bort från hotet om jihadism mot att hantera en fantasi, vilket är en allvarlig ansvarslöshet.

Här är varför:

Först - att erkänna Palestina som en stat i dag är skadligt för fredsförhandlingara och för tidigt. Det kommer inte att främja freden för det kommer att förmå palestinierna att avvika från en förhandlingslösning, med tanke på att en hård linje och ensidig politik fick dem så här långt. Det är också för tidigt: Palestina saknar fortfarande de grundläggande ingredienserna som en stat kräver för att utföra sina internationella och inhemska funktioner.

För det andra, må-bra-uttalanden, populära som de kan vara, kommer inte att ändra verkligheten på marken; De kommer snarare att uppmuntra den palArabiska myndigheten(PA) att fortsätta en statisk strategi i förhandlingarna - och därmed främja ett fortsatt dödläge i samtalen. I Oslo-avtalet, som undertecknats av de båda parterna, åtar båda sig att förhandla som ett sätt att nå en överenskommelse som gör det möjligt för två stater som lever sida vid sida i fred med säkra gränser. Välmenande men otillräckligt genomtänkta förklaringar som dessa kan endast vridas den väg som definieras av Oslo, vilket stöds av ansvariga medlemmar av det internationella samfundet, i en chimär - föregripa fredsavtalet det är tänkt att producera.

Tredje, dessa initiativ sätter orättvist press bara på Israel. Den judiska staten trakasseras och utsätts för ständig fientlighet från grannar och terroristgrupper, är ständigt tvingade till smärtsamma eftergifter för att uppnå en varaktig och rättvis överenskommelse, bara för att se PA vägra att kompromissa för att främja freden. Det var Mahmoud Abbas, som misslyckades med att acceptera det senaste amerikanska ramdokument som redan accepterats av Israel. Det var Mahmoud Abbas som krävde oacceptabla eftergifter från Jerusalem i en klar obstruktionistpolitik; och det var Mahmoud Abbas, som nått en enighetsöverenskommelse med Hamas, bara tre månader före den islamistiska gruppen startade en massiv störtflod av raketer som avfyrades in i israeliska städer.

För det fjärde är Israel idag ett bålverk mot utbyggnaden av jihadism och andra hot i Mellanöstern. Främjande av initiativ för att erkänna en tänkt palestinsk stat ignorerar nu behovet av kompromisser från PA och representerar ett stort misstag, med tanke på hur mycket västländerna behöver stöd av Israel mot jihadism och kärnvapenspridning, bland annat oroande hot mot den globala säkerheten. Att under rådande omständigheter erkänna Palestina som stat är också ett implicit godkännande av enhet överenskommelsen mellan Fatah och Hamas. Eftersom Hamas och Isis är delar av samma islamistiska front, bör de västerländska demokratierna inte legitimera en enhet som kommer att bildas genom deras enande.

Slutligen kan vi inte bortse från att den 12 oktober vid en konferens i Kairo palestinier lovades $5.400.000.000 från internationella givare för återuppbyggnaden av Gaza. Endast hälften av dessa pengar kommer att avsättas till återuppbyggnaden av Gazaremsan, enligt den norska utrikesministern Borge Brende som medordförande i konferensen. Ingen vet vad den andra hälften kommer att gå till. Om de medel som tas emot av en Hamas-styrd regeringen i Gaza, är det mer än troligt, eftersom Hamas upprepade gånger har gjort samma sak tidigare, att medlen kommer att användas för att befästa deras makt, samla fler raketer och granater och bygga fler tunnlar till attackera israeliska civila, och samtidigt främja radikal och odemokratisk politik på gatan. Att misslyckas med att spåra en korrekt användning av medlen är oansvarigt och kommer att bidra till en försämring för Israels säkerhet.

Friends of Israel Initiative har alltid hävdat att fred endast kan nås genom förhandlingar. Att erkänna Palestina som en stat i ansiktet på Mr Abbas obstruktionistiska beteende, Hamas attacker mot Israel och den nuvarande situationen i Mellanöstern, är till skada för fred, eftersom det kommer att belöna palestinsk ovilja att förhandla fram en verklig fred med Israel och kommer att uppmuntra ensidiga rörelser och en brytning med Osloavtalet. Därför uppmanar vi alla ansvariga ledare för fria nationer att avvisa ensidiga rörelser som bara belönar en sida. Vi kallar våra ledare att uppmana båda parter att återuppta, utan förhandsvillkor, direkta bilaterala samtal som det enda sättet att verkligen främja en varaktig fred. Åtgärder som bara undergräver en av parterna kommer inte att ge fred, de kommer att hindra det. Om vi vill ha en demokratisk, fri, fredlig och välmående palestinsk stat vid sidan av Israel, erkänns nu i stället en enhet som är långt ifrån demokratisk, fri, fredlig och välmående, vilket bara kommer att omintetgöra alla möjligheter att en sådan stat kommer att finnas i framtiden.

José María Aznar är en före detta premiärminister i Spanien och grundare av Friends of Israel Initiative.

Denna artikel är också undertecknad av:

John R Bolton, före detta amerikansk representant till FN
Giulio Terzi, tidigare utrikesminister i Italien
Bill Richardson, tidigare guvernör i New Mexico
Alejandro Toledo, tidigare president i Peru
Richard Kemp, tidigare befälhavare för de brittiska styrkorna i Afghanistan
George Weigel, senior fellow vid etik och offentlig US Policy Center
Andrew Roberts, brittisk historiker
Roberto F Agostinelli, grundare av Rhône-gruppen
Överstelöjtnant Allen B West, tidigare amerikansk kongressledamot
Carlos Alberto Montaner, exilkubansk författare och journalist
Carlos Bustelo, tidigare industriminister i Spanien
Fiamma Nirenstein, journalist, tidigare medlem i det italienska parlamentet
Rafael L Bardají, verkställande direktör, Friends of Israel Initiative, tidigare strategisk rådgivare, Spanien







Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)