onsdag 12 november 2014

Minns alla raketer man hittade i UNRWA-skolor i Gaza - och vad som hände md dom?

Fem månader senare har man fortfarande inte fått några svar på hur raketerna hamnade i Gaza skolor.

FN: s råd för mänskliga rättigheter och Ban Ki-moon har lanserat sonder i sommarens krig. Men FN-organet som ansvarar för Gazaflyktingar visar ingen brådska att följa upp, trots många löften

Av Raphael Ahrén November 12, 2014, 13:06 2

Nästan fem månader efter det att ett FN-organ lovat att utreda raketer som finns i dess lokaler under sommarens krig i  Gaza, har ingen sådan undersökning gjorts.

Medan andra FN-organ har rullat ut utredningar i Operation Skydds Edge [för att försöka anklaga Israel för krigsbrott, ej HAMAS], har FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern, känd som UNRWA, ännu inte visat något försök att avsluta den utlovade sonden för att undersöka omständigheterna kring tre separata tillfällen då raketer som har placerats i skolorna.

Hur dessa vapen kommit in i skolan och vad som hände med dem efteråt är fortfarande oklart. UNRWA säger att de återlämnat raketerna till "de lokala myndigheterna", som israeliska tjänstemän förmodar betyder att de hittat tillbaka till Hamas och kanske sedan har avfyrats mot israeliska civila.

På måndagen lanserade FN Ban Ki-moon en "intern och oberoende" utredning av incidenter som involverade FN:s lokaler under Operation Skydds Edge, inklusive beskjutningen av israeliska styrkor från UNRWA:s skolor och raketer som fanns där.

Skapandet av Bans sond, som leds av pensionerade holländska generalen Patrick Cammaert,  tillkännagavs först för mindre än tre veckor sedan, under Bans uttalanden till FN:s säkerhetsråds information om "Situationen i Mellanöstern." Under sitt tal sade han att han såg såg fram till Israels egen utredning av flera incidenter "där FN-anläggningar träffades och många oskyldiga människor dödades."

En talesman för Ban sade att han hoppas proben "kommer att få ett fullständigt samarbete mellan alla berörda partier" men Israel har ännu inte avgjort om de kommer att samarbeta med Cammaert och hans co-utredare, Maria Vicien-Milburn (från Argentina), Lee O'Brien (USA), Pierre Lemelin (Kanada) och KC Reddy (Indien). [Israel har som bekant mest dåliga erfarenhet angående neutraliteten av FN:s utredare.]

"Israel kommer att genomföra sin dialog över utredningen, inklusive anklagelser om stöd för terrorism av UNRWA anställda, på diplomatisk väg," sade utrikesdepartementets talesman Emmanuel Naheson under tisdagen.

Enligt UNRWA, drabbades åtminstone ett halvdussin av UNRWA: s skolor " direkt av granateld och påverkades av raketbeskjutning," som orsakade "allvarlig förlust av liv" och skador.

"Vi fördömde sådana militära aktioner från Israel uttryckligen och utan förbehåll", sade generalkommissionär Pierre Krähenbühl  tillbaka i augusti, med hänvisning till episoder av hårda strider i Beit Hanoun, Jabalia och Rafah, då UNRWAs institutioner kom under beskjutning. "Vi kan inte förstå varför de inträffade, och än mindre varför det hände så många gånger. Vi har bett om utredningar som skall utföras och för ansvarsutkrävande. "

Den israeliska armén startade under september  brottsutredningar i fem incidenter som inträffade under det 50 dagar långa kriget, bland annat en 24 juli attack på en UNRWA- skola i norra Gaza.

Den 23 juli röstade FN: s råd för mänskliga rättigheter till förmån för upprättandet av en ny "internationell undersökningskommission" i Gazakriget. Mindre än en månad senare, den 11 augusti, meddelade rådet lanseringen av sonden, som leds av den kanadensiska människorättsadvokaten William Schabas. Se TGS

Israel förklarade genast att det inte skulle samarbeta med utredarna. "Denna undersökning av en skendomstol är en förhastad slutsats," sade Premiärminister Benjamin Netanyahu sade då. Den 1 oktober klagade Netanyahu  till Ban under ett möte i New York om att rådet för mänskliga rättigheter inte fokuserar sin utredning på Hamas ", som använde FN anläggningar för att skjuta mot Israel, och hävdade att Israel skulle kämpa mot detta." [Republikanerna i USA tänker eliminera alla betalningar till UNHRC eftersom de konsekvent har fördömt Israel i allt de gör.]

I skarp kontrast till rådet för mänskliga rättigheter och generalsekreteraren, har UNRWA ännu inte uppfyllt sitt löfte att undersöka hur raketer kunde ha lagrats vid deras skolor i Gaza.

Efter att ca 20 raketer upptäcktes "gömda i en ledig skola" i Gaza den 17 juli, fördömde UNRWA  "den eller de grupper som ansvarat för att placera vapen i en av deras anläggningar."

I ett uttalande sade byrån att händelsen var den första i sitt slag och "en uppenbar kränkning av okränkbarheten hos deras lokaler enligt internationell rätt." Det sägs också att "UNRWA har inlett en omfattande utredning av omständigheterna kring denna händelse."

Mindre än en vecka senare, den 22 juli, hittas raketer återigen  på en tom UNRWA skola i kustenklaven. Byrån publicerade ett liknande pressmeddelande, svor att de "skulle inleda en omfattande undersökning av omständigheterna kring denna händelse."

Ännu en vecka senare, den 29 juli, upptäcktes en tredje cache av raketer vid en UNRWA-skola i centrala Gaza. Organisationen fördömde åter händelsen och uppmanade "de stridande parterna att respektera okränkbarheten hos FNs egendom." Den här gången lovade inte UNRWA någon utredning.

Vad hände med raketerna efter upptäckten är en tvistefråga.

"Raketerna gick vidare till de statliga myndigheterna i Gaza, som är Hamas. Med andra ord, UNRWA överlämnade till Hamas raketer som väl kunde skjutas mot Israel ", sade en högt uppsatt israelisk tjänsteman i juli.

UNRWA sade att raketerna överfördes till "lokala myndigheter" som opererar under  regeringen för nationell enighet." Israel har inga bevis för deras påståenden, sade byrån och insisterade på att bombröjningsexperterna som fört bort raketerna inte svarar till Hamas utan till den palestinska enhetsregeringen (som inte inkluderar några Hamas tjänstemän, men backas upp av den islamistiska gruppen).

"Enligt långvarig FN-praktik i FN:s humanitära insatser i hela världen, är incidenter med oexploderad ammunition som kan medföra fara för stödmottagarna och personal som avses de lokala myndigheterna", säger UNRWA:s chef för opinionsbildning och strategisk kommunikation, Christopher Gunness, till The Times of Israel på den tiden.

Sedan dess har dock Gunness  vägrat att svara på Times of Israels frågor om saken, specifikt om utredningen UNRWA lovade att upprätta. Flera gånger har man frågat hur utredningen har genomförts och om UNRWA tänker på att publicera resultaten, hänvisade han bara till myndighetens webbplats, som inte ger någon som helst information om den utlovade sonden.

Efter denna reporter vände man sig till andra UNRWA- tjänstemän i sökandet efter information om utredningen, Gunness instruerade alla andra UNRWA och FN-talesmän att ignorera dessa frågor och hänvisa dem till honom.

Noteras bör dock att UNRWA inte försöker dölja det faktum att raketer hittades på sina lokaler. Generalkommissionär Krähenbühl, byråns senior-mest officiella, har nämnt dem minst två gånger i offentliga framträdanden.

Han kallade dem "en annan utmaning i vårt operativa område," i en genomgång till säkerhetsrådet den 31 juli "UNRWA arbetar nu med FN-partner för att förbättra rutiner för att hantera sådana brott, på ett sätt som inte äventyrar säkerheten för personal eller civila, däribland UNRWAs förmånstagare. "

Att ta itu med FN: s generalförsamling den 7 augusti  nämner Krähenbühl igen upptäckter av raketer i sina skolor. "Världen vet om dessa", sade han, "eftersom UNRWAs inspektioner arbetar och eftersom vi snabbt informerar alla på marken och i världen genom våra tydliga och offentliga kommunikationer och fördömanden av dessa missbruk av helighet med UNRWAs lokaler."





Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)