Märkning 20-årsdagen av fredsfördraget med Jordanien, försvarsminister Moshe Ya'alon här veckan talade om vikten av "strategisk allians" mellan Israel och Hashemitiska konungariket. Alliansen, säger Ya'alon vid en konferens på Tel Avivs Rabin Center, skapades av händelserna i september år 1970.

Men det är bara delvis sant.

Faktum 1970 händelser var avgörande för att lyfta de speciella ändå hemliga förbindelser som fanns mellan de två sidorna till en ny nivå, men de var ett resultat av ett nära, hemlig intelligens och säkerhetssamarbete som hade börjat ett decennium tidigare, samt av deras unika inbördes geostrategiska hållning.

En kort påminnelse: Efter tre år där Yasser Arafats PLO hade skapat i Jordanien en stat i staten, hotar själva existensen av regimen, beslöt kung Hussein att måttet var rågat. Han förklarade krig mot PLO, och hans armé - den welltrained Arablegionen grundades av britterna - slaktade palestinska stridande.

President Hafez Assad i Syrien, som med sin radikala anti-monarkistiska synsätt såg sig själv som en anhängare av den palestinska saken, skickade in stridsvagnar för att hjälpa PLO.

Den jordanska monarken fruktade invasionen skulle leda till hans som störtades av den gemensamma syrisk-palestinsk kraft.Uppmuntrad av Nixon-administrationen, som uppfattade kungen som en pro-amerikansk regional tillgång, var Israel förs in i ramen.Jerusalem koncentrerade krafter på den israelisk-jordanska gränsen och skickade sitt flygvapen för att patrullera luftrummet, vilket signalerar att de syriska inkräktare att det var redo att agera.

Meddelandet togs emot klart och tydligt i Damaskus.

Assad beordrade sina tankar att rulla tillbaka, och kungens liv och regim räddades av israelisk inblandning - och det var inte första gången.

På hans Rabin Center föreläsning, försvarsministern hänvisade också till relationerna mellan de två länderna som en "hemlig allians", utan att närmare. I centrum för detta är uppfattningen att båda länderna har gemensamma intressen och är utsatta för samma hot, nämligen palestinska terrorister och arabiska radikaler.

Således var Jordanien och är fortfarande Israels bästa strategisk tillgång i regionen.

Denna förståelse går hela vägen tillbaka till pre-state dagar när Kung Abdullah I, som grundade riket med hjälp av britterna, började flirta med sionistiska ledare.

Dagen före frihetskriget, träffade han i hemlighet två gånger med Golda Meir, i hopp om att hindra skapandet av staten Israel samtidigt som det judiska samfundet i Palestina en självständig enhet inom Hashemitiska konungariket. Erbjudandet avvisades av Meir, men de två sidorna nått en tyst samförstånd.

Israel skulle tillåta den arabiska legionen att erövra territorium tilldelats av FN: s delningsplan för att en "arabisk stat", nämligen Västbanken, och i gengäld Jordanien inte skulle invadera områden som avsatts för den judiska staten.

Bortsett från vissa lokala slagfält runt Jerusalem, de två sidorna respekte förståelsen.

Efter kriget 1948, Jordanien annekterade Västbanken och styrde de två bankerna i Jordanfloden. På grund av sina kontakter med judarna och Israel, tre år senare Abdullah mördades av en palestinsk beväpnad man. År 1952 hans sonson, den unge Hussein, kröntes.

För ett decennium, den nye kungen kämpade för att överleva i den grova sjön i Pan-arabismen predikas av Egyptens president Gamal Abdel Nasser, som konspirerade för att störta kungen. Under denna period, Israel hjälpte kungen att överleva sådana försök åtminstone två gånger, genom att förse honom med underrättelse tips om tomten för att döda honom med syriska och egyptiska agenter. Jerusalem, som såg Amman som buffertzon mot utbyggnaden av arabisk radikalism från Irak och Syrien, hade ett starkt intresse av kungen att hålla sin krona och se Jordan förblev väst.

Ändå är det bara 1963 gjorde den numera mogna kungen inser att ha bättre förbindelser med Israel var till hans fördel, och att Israel var den bästa garanten för hans regims överlevnad. Det året mötte han i hemlighet i London med Yaacov Herzog, sedan biträdande generaldirektör för statsrådets kansli. Mäklaren var Dr. Emmanuel Herbert, en brittisk Judisk som var kungens privata läkare utan också en ivrig anhängare av Israel med nära band till brittiska sionistiska ledare som Lord Sieff, en av ägarna till Marks & Spencer-kedjan.

Men hans hemliga banden inte hindrade honom från att göra Jordaniens största misstag. Kungen kunde inte motstå Nassers begäran och hot, och anslöt sig till Egypten i krig mot Israel. I det sexdagarskriget, Jordanien förlorade Västbanken.

Efter att ha insett sitt misstag och beklagar det, förnyade konungen hemliga banden med Israel; Han fortsatte med att träffa israeliska ledare, sitta ned dussintals gånger med Mossad hövdingar, långt före undertecknandet av fredsfördraget 1994.

I själva verket, från 1968 fram till sin död 1999, träffade alla israeliske premiärministern Hussein - med ett undantag, Menachem Begin, som slöt fred med Egypten men vägrade att se den jordanska monarken.

I mötena, konungen utbytte åsikter och underrättelse uppskattningar om den regionala utvecklingen. Han ibland ges också information, som han gjorde i ett möte med Meir i September 1973, varnar för att Egypten och Syrien hade bestämt sig för att attackera Israel.Israeliska cheferna av intelligens och den politiska echelon vägrade att tro honom; två veckor senare, Yom Kippur-kriget bröt ut.

Det var en annan dåligt omdöme uppmaning av kungen i form av jordanska intressen. Hade han gick de invaderande arméer, kan han ha tvingat Israel att dra sig tillbaka åtminstone delvis från Västbanken, som den gjorde från Sinai och Quneitra på Golanhöjderna.

1994 ÅRS fredsavtal som syftar till att normalisera förbindelserna främst på två fronter.

En var att föra ut i det fria några av de hemliga säkerhets banden mellan de två nationerna. Jordanska underrättelsetjänsten var en av Mossad bästa partners, till den grad att de agerade tillsammans mot en gemensam fiende - palestinierna. Jordanierna skulle tippa av Mossad om terrorister, överlåta dem till Israel ibland och låta israeliska experter observera förhör av radikala palestinier. Jordanska underrättelsetjänsten visade även beredskap att mörda Hamas och Hizbollah-gerillan om det behövs.

Det andra målet var att skapa de ekonomiska banden och hjälpa Jordanien stärka sin ekonomi.

Även säkerhetsaspekten har varit tillfredsställande, de ekonomiska förbindelserna mellan de två sidorna aldrig riktigt tog fart. Sant, Israel pumpar från sjön Kinneret (Galileiska sjön) för att förse Jordanien med desperat behov av vatten. Och sant, vissa israeliska textilföretag öppnat fabriker i Jordanien, främst på grund av den låga kostnaden för arbetskraften. Helt nyligen har ett avtal om leverans av Amman Israels naturgas från Medelhavs fält undertecknats, och det finns också en direkt flyglinje mellan de två länderna.

Men dessa transaktioner och verksamheter är inte tillräckligt, och Jordanien har drabbats av israelisk byråkrati förklädd till säkerhetsproblem.

Den dystra verkligheten för en kall fred har inte uppfyllt de stora förväntningar på fredsvinster.

Reser sig över allt detta är det olösta palestinska problemet.Jordanien har ett enormt intresse av att skapa en palestinsk stat;Annars fruktar man att en dag Israel kommer att utvisa palestinier från Västbanken för att ge plats för fler judiska bosättningar.

Detta skulle så småningom göra Jordanien, som redan har en palestinsk majoritet på cirka 70 procent, i en palestinsk stat.

Alltså, det som återstår av den stora visionen om fred med Jordanien?En krossade dröm, och ömsesidiga intressen inom området för säkerhet och intelligens.

Med andra ord, vi är tillbaka till ruta ett, till där vi var innan fredsavtalet undertecknades.


Yossi Melman är en israelisk journalist och författare som specialiserat sig på säkerhets- och underrättelsefrågor. Han är medförfattare till "Spies Against Armageddon: inne Israels Secret Wars.

Besök Yossi Melman blogg: Www.israelspy.com