söndag 13 april 2014

Inser Sisi vad han vinner på varmare fred med Israel?

Fred med Kairo : 35 år av förhoppningar, förlorade möjligheter - och en osäker framtid.

Av Zvi MAZEL [f.d. ambassadör i Sverige]
SENAST UPPDATERAD : 2014/04/13 10:29


Ska Sisi väljas, vilket antas allmänt, måste han bestämma sig för att fortsätta med den kalla freden eller att ta det djärva beslutet att främja samarbete med Israel för den större nyttan för båda länderna.

Fredsavtalet mellan Israel och Egypten blev 35 förra månaden.

Å ena sidan har man ridit en rad kriser, å andra sidan har det aldrig lett till vad man hoppades på om utvecklingen i relationerna mellan de två länderna, än mindre mellan Israel och arabvärlden. I själva verket ledde det till att Egypten utvisades från Arabförbundet, som överförde sitt säte från Kairo till Tunis.

Det egyptiska etablissemanget omfamnade inte fred med öppna armar: dåvarande utrikesminister Ismail Fahmy - tillfällighet far till dagens utrikesminister Nabil Fahmy - avgick i protest. Och folket i Egypten har aldrig värmt upp till sina israeliska grannar. Relationer utfördes på regeringsnivå. Under sin långa styre försökte aldrig president Hosni Mubarak att övervinna de psykologiska , kulturella och religiösa hinder som blockerar vägen till närmare kontakter.

Och ändå skulle ekonomiskt, kulturellt och vetenskapligt samarbete kunna säkerställa stabilitet i regionen samt framsteg och bättre levnadsvillkor; det skulle ha varit en magnet för utländska investeringar och teknik till stor nytta för båda länderna. Det kan i slutändan ha fört andra arabländer att ändra sig om Israel . Att döma av nyligen publicerade dokument rörande förhandlingarna mellan egyptier och israeler under åren 1977-1979 var det är just det som president Anwar Sadat avsett. "Vi måste hitta sätt att visa att vi är mer än goda vänner; våra två folk och våra två religioner har mycket gemensamt," har han sagt.

Mubarak, som blev president efter att ha sett Sadat mördas i oktober 1981 försökte aldrig göra mer än "bevara freden som den var" - främja förbindelserna med Förenta staterna och samtidigt begränsa kontakterna med Israel, vilket ledde till det som blev känt som "den kalla . freden" Han var inte för storskalig ekonomiskt och industriellt samarbete, men lät två stora projekt gå igenom: byggandet av ett oljeraffinaderi i Alexandria och leverans av naturgas till Israel. Men det viktiga med dessa två projekt, som genomfördes gemensamt av egyptiska och israeliska företag, var att de hade inget att göra med det dagliga livet för egyptierna och bidrog inte till normalisering mellan länderna.

Detta kan vara orsaken till att de inte längre existerar . Raffinaderiet såldes till kuwaitiska intressen; gastillförseln stoppades efter Sinais rörledning sprängdes 14 gånger efter nedgången av Mubarak, medan Högsta rådet för de väpnade styrkorna förgäves försökte att förhindra attackerna . Vid det laget såg många leveranserna av gas till Israel som någon form av den hatade normaliseringen, med Egypten bättre utan den.

Mubaraks främsta intresse var att återupprätta banden med Arabförbundet - och att inte fullfölja Sadats vision, vilket kan ha lett ligan för att vara den som bad Egypten att komma tillbaka . Förbundet lät den så småningom tillbaka in i fållan 1989, efter att ha varit övertygad om att fred med Israel hålls till ett minimum.

Mubarak kunde skryta med att Egypten hade "återupptagit sin rättmätiga plats i den arabiska världen" - men det gjorde ingenting för den ekonomiska och sociala utvecklingen i landet . Ytterst var det bristen på utveckling som fick ner honom efter 30 år av en regim som hade visat sig lika karg som stabil.

Freden hade en enastående framgång - på jordbruksområdet. Tack vare fastställandet av Yusef Wali, en hängiven muslim som var minister för jordbruk och som trodde på ett närmande mellan de två religionerna, fanns det aldrig tidigare skådat samarbete med Israel på 80-talet och 90-talen. Israel lät Egypten dra nytta av dess toppmoderna tekniker i droppbevattning och odla frukt och grönsaker på ökenmark. Experter skickades till Egypten, modellgårdar upprättades och tusentals unga egyptier reste till Kibbutz Bror Hayil, nära Sderot, för att lära sig avancerade jordbruksmetoder . Resultatet var inget annat än en revolution.

Egypten blev nästan självförsörjande på frukt och grönsaker.

Men allt detta viktiga samarbete gjordes med största diskretion, för att inte säga sekretess, eftersom den motsade den politiken, den kalla freden och fick bittert motstånd från Wafden partiet, vänsterpartiet (Tagammu), det islamiska establissemanget och det muslimska brödraskapet. Alla anklagade Israel för "förgiftning av den egyptiska marken genom droppbevattning" och att sälja förorenade gödselmedel till egyptiska bönder.

Efter revolutionen som störtade Mubarak fängslades Wali för påstådd korruption.

Trots denna höll den kalla freden genom två intifadas, två krig i Libanon och två stora konflikter med Hamas.

Egypten återkallade sina ambassadörer tre gånger för att markera sitt missnöje, men inte under lång tid.

Även Kairo har åtagit sig att den palestinska saken, förstår att den palestinska konflikten har dragit in landet i fem krig med Israel utan några märkbara resultat. Faktum är att till och med Muslimska brödraskapet inte försökte, under sin korta styre, att bryta de diplomatiska förbindelserna med Israel; de skickade även en ny ambassadör till Tel Aviv (han återkallades under IDF:s Operation Molnstod mot Hamas i Gaza) . Detta sagt, skulle de antagligen ha återkallat ambassadören när de väl hade etablerat den islamiska diktaturen de flitigt främjade.

Vad kommer att hända nu? Egyptierna är trötta på kaos efter tre år av massdemonstrationer, en okontrollerad ekonomi och växande osäkerhet. En majoritet av dem sätter sitt hopp till Abdel Fattah al-Sisi, den nya strongmannen i Egypten och den ledande kandidaten i presidentvalet som ska hållas i slutet av maj. Sisi vet dock att deras förtroende är inte obegränsat. Skulle han misslyckas med att rätta till ekonomin inom ett år eller två, eller försöka att etablera en ny militärdiktatur, han kan mycket väl befinna sig i samma situation som Hosni Mubarak och Mohamed Morsi.

Israel är inte en fråga just nu. Den kalla freden fortsätter.

Men båda länderna samarbetar i kampen mot islamisk terror, särskilt på Sinaihalvön, och mot Hamas försök att destabilisera Egypten. De utbyter vital information; Israel har låtit Egypten flytta fler trupper till Sinai än fredsfördraget tillåter.

Ska Sisi väljs antas allmänt, måste han bestämma sig för att gå tillsammans med den kalla freden som tidigare eller att ta det svåra och djärva beslutet att främja samarbete med Israel till större nytta för båda länderna .

Författaren , en fellow av The Jerusalem Center for Public Affairs , är en före detta ambassadör i Rumänien , Egypten och Sverige .

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)