onsdag 2 april 2014

Abbas leker med elden Arafat-style

Abbas leker med elden Arafat-style

Genom att att gå till 15 internationella organisationer försöker PA:s president pressa Israel och USA . Spelet kan slå tillbaka

Av Avi Issacharoff April 2, 2014 , 01:33

Abbas
Den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas [till 2009] deltar i ett möte med den palestinska ledningen på Västbanksstaden Ramallah 31 mars 2014 . ( bild Fotograf : Issam Rimawi/Flash90 )

Avi Issacharoff 

"Det förväntades att den fjärde etappen [av frigivning av fångar] skulle verkställas den 29 mars och det är djupt beklagligt att beslutet inte har fattats om att släppa dem. Ledarskapet hade åtagit sig att inte närma sig internationella organisationer under de nio månaderna [av förhandlingar] till förmån för frisläppandet av dessa fångar ... Jag presenterade för ledarskapet de frågor som är relevanta för fångar och vi bestämde att om fångarna inte kommer att släppas då kommer vi att närma oss 63 internationella organisationer och begära att gå med dem. I den här frågan röstade vi enhälligt och därför tecknat ett dokument för att gå med 15 internationella avtal."

Det var hur den palestinska myndighetens "president" Mahmoud Abbas valde att förklara sin signatur på papper att gå med 15 internationella organsationer på tisdag kväll.

Förvirrad? Du är inte ensam .

Den ceremonin var en av dessa överflödiga föreställningar, full av pompa, av PA.

I en direktsändning på officiella tv, omgiven av alla medlemmar i det palestinska ledarskapet, valde Abbas att ta upp en omröstning frågan att söka till internationella organ - som om det fanns någon chans att även en av medlemmarna i ledningen skulle rösta mot grupptrycket, som om det inte var en alltför manusstyrd och iscensatt show, en uppsättning där resultatet lätt kunde förutses.

I tider som dessa påminner Abbas alltför mycket om Yassir Arafat .
Mannen som hjälpte Abbas med ceremonin var chef för den palestinska förhandlingsgruppen, Saeb Erekat, som hade hotat Israel i månader med denna internationella push.

Men titta djupare, och du ser Abbas meddelade att han omedelbart anmält sig till 15 internationella organisationer, men inte de stora inträdes FN-organisationerna . Titta djupare ändå, och du kommer att notera att ansökningarna faktiskt inte lämnades in.

Presidenten för den palestinska myndigheten kan ha satt sitt namn på ansökningarna , men han hade inte lämnat in dem officiellt fram till tisdag kväll . Och Abbas betonade i sitt tal att han har för avsikt att fortsätta förhandlingarna med Israel och USA fram till April 29 deadline.

Gapet mellan den trotsiga signaturceremonin och tillkännagivandet av fortsatta förhandlingar förbryllade inte de palestinska medierna dock. Abbas media har redan förklarat fredssamtalen ett misslyckande och det betonade vädjan av Abbas till den palestinska allmänheten , att gå ut och börja fredligt motstånd .

Och häri ligger ett svårt och omedelbart problem för Abbas . Vad som verkar vara ett försök att sätta press på Israel och USA skulle lätt hetsa den palestinska gatan, och kunde pressa Abbas och den palestinska ledningen på nytt upp ett träd som det skulle vara svårt att klättra ner från.

Att upprätthålla förhandlingarna vid detta skede är inte bara av intresse för Israel, utan även till förmån för den palestinska myndigheten, som vet att utbrott av ilska på den palestinska gatan kunde riktas mot Ramallah och Abbas först, redan innan det riktas mot Israel.

På tisdag kväll hölls ett "spontant" rally till stöd för Abbas och hans "historiska" beslut . Det är svårt att säga om beslutet verkligen är historiskt. Det är ännu svårare att säga var dessa demonstrationer kan leda.


TT har diktat ihop en totalt vansinnig och rörig saga DN SvD där inte en enda mening är rakt fram, det är ett under av Pravdaism.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)