torsdag 29 augusti 2013

USA använder israelisk underrättelsetjänst om Syrien.

Israels underrättelsetjänst ses som central för det amerikanska anfallet mot Syrien.

Netanyahu håller andra mötet med säkerhetskabinettet på två dagar, toppminister säger att det är otänkbart för Assad att klara sig oskadd efter att ha gasat ihjäl barn.

Av Times in Israels personal 27 aug 2013 , 02:16

Medan Israel inte kommer att ta någon direkt del i en militär attack , tros Israels underrättelsetjänst allmänt ha spelat en central roll för att USA: s orubbliga övertygelse att Assads regim sköt kemiska vapen mot civila utanför Damaskus förra onsdagen , dödade hundratals människor och sårade över tusen , enligt syriska rebellgrupper.


En stor delegation av högre israeliska säkerhetstjänstemän är för närvarande i Washington och för samtal med topptjänstemän ledda av US Nationella Säkerhetsrådgivare Susan Rice.

I Israel höll premiärminister Benjamin Netanyahu sitt andra möte på två dagar med hans säkerhetskabinett för att diskutera krisen i Syrien på tisdag eftermiddag .

"Staten Israel är redo för varje scenario ," sa Netanyahu efter mötet . " Vi är inte en del av inbördeskriget i Syrien , men om vi identifierar något som helst försök att skada oss, så svarar vi och vi kommer att svara med styrka."

Före mötet, som kallades för att diskutera konsekvenserna för Israel av en eventuell attack, sade en toppminister att det skulle vara otänkbart för det internationella samfundet att låta president Bashar Assads regim fortsätta att döda barn med kemiska vapen .

Naftali Bennett , ministern för ekonomi som sitter med i säkerhetskabinettet, utfärdade vad uppgick till en efterfrågan på militär reaktion mot Assad ." Det kan inte vara så att mindre än 100 kilometer från Israel gasas barn  till döds och vi låter världen tiga och ignorerar det," sade Bennett.

Den israeliska laget i Washington , som leds av Netanyahus avgående Nationel Säkerhetsrådgivare Adviser Yaakov Amidror, omfattar även ledande tjänsteman hos försvarsdepartementet Maj - Gen . ( Res ) Alamos Gilad, chefen för IDF :s planeringsdirektorat Nimrod Sheffer, och chefen för IDF:s militära underrättelsetjänsts forskningsavdelning Gen Itai Brun. Det var Brun, IDF:s högsta underrättelseanalytiker , som i april chockade det internationella samfundet genom att förklara att armén var ganska säker på att Assad hade använt kemiska vapen mot rebellstyrkorna i Syrien under mars månad.

Den här gången har den israeliska militära underrättelsetjänsten också, enligt uppgift, spelat  en viktig roll för att tillhandahålla bevis för att Assad använt kemiska vapen. På fredagen rapporterade Israels Channel 2 att vapnen avfyrades från den 155: e brigaden av den 4th Armored Division av den syriska armén , en division under befäl av den syriska presidentens bror Maher Assad. Nervgasgranaterna avfyrades från en militärbas i en bergskedja väster om Damaskus, sade tv-rapporten.

I rapporten har man inte uppgett källan till dessa uppgifter . Men därefter rapporterade Tysklands Focusmagazine att en IDF underrättelseenhet lyssnade in på ledande syriska tjänstemän när de diskuterade det kemiska angreppet. Enligt Focusrapporten lördag, avlyssnade en trupp som specialiserat sig på avlyssning inom IDF:s prestigefyllda 8200 underrättelseenhet, ett samtal mellan högt uppsatta tjänstemän inom regimen om användning av kemiska medel vid tidpunkten för attacken. Rapporten, som citerade en fd Mossadtjänsteman som insisterade på förbli anonym, sade att det avlyssnade samtalet visade att Assads regim var ansvarig för användningen av icke-konventionella vapen .

Giora Inbar, den förre chefen för IDF:s sambandsenhet i södra Libanon, sade på tisdagen att den israeliska militära underrättelsetjänsten gjort en prioritering av underrättelseverksamhet i Syrien, var mycket välinformerad, och var allmänt betrodd. USA var "medveten om" Israels underrättelsetjänsts information om gärningar hos den syriska regimen, sade han i en kanal 2-intervju, "och förlitar sig på den."

New York Times citerade på tisdagen en israelisk tjänsteman som föreslog att planeraren av den kemiska attacken inte hade för avsikt att orsaka sådana höga förluster.

" Det är ganska troligt att det var ett operativt misstag här," sade tjänstemannen." Jag tror inte att de ville döda så många människor , speciellt inte så många barn. Kanske de försökte träffa en plats eller få en effekt, och det fick en mycket större effekt än de trodde . "

I sitt tal måndag förebådas det USA-ledda militära ingripandet och fördömer Assads regim för dess  "oursäktliga" kemiska attack, statssekreterare John Kerry sade blankt att "kemiska vapen användes i Syrien" och uppgav att USA hade fått "ytterligare information om denna attack , och att informationen sammanställs och granskas tillsammans med våra partners ."

Ett uttalande från Vita Huset måndag noterade att det israeliska laget i Washington också diskuterade Iran och andra regionala frågor med sina amerikanska motsvarigheter, och att mötet var en del av en serie regelbundna diskussioner inom ramen för de goda relationerna mellan de båda länderna .

En högt uppsatt syrisk tjänsteman utfärdade på måndagen en första direkt varning att om de attackerades, skulle hans land slå tillbaka mot Israel. Khalaf Muftah, en senior tjänsteman inom  Baathpartiet som tjänar som Syriens biträdande informationsminister, sade i en radiointervju att Damaskus ansåg att Israel "låg bakom [Västvärldens] aggression och att det därför kommer att attackeras."

" Vi har strategiska vapen och vi är i stånd att svara," sade han . " Normalt står de strategiska vapnen riktade mot Israel ."

Hans ord upprepades av iranska tjänstemän, som på måndagen ryckte på axlarna mot hotet om en amerikansk attack mot sin nära allierade Syrien, men sade att om en sådan attack skulle äga rum, skulle Israel drabbas .

" [Amerikanerna] är oförmögna att starta ett nytt krig i regionen, på grund av att de saknar ekonomiska möjligheter och deras brist på moral," sade Mohammad Reza Naqdi, befälhavare för det republikanska gardets Basij elitstyrka.

"Ingen militär attack kommer att utföras mot Syrien, " säger Hossein Sheikholeslam, en medlem av Irans islamiska rådgivande församling." Men, om en sådan händelse inträffar, vilket är omöjligt, kommer den sionistiska regimen att bli det första offret för ett militärt angrepp på Syrien ."

Israeliska militära tjänstemän har angett att de anser det osannolikt att Syrien skulle rikta sit mot Israel om USA eller andra ingrep, eftersom en israelisk reaktion kunde störta Assadregimen, men Israel har enligt uppgift tagit alla säkerhetsåtgärder.

" Det finns ingen logik i att Assad skulle attackera Israel," sade Inbar på tisdagen. " Men kom ihåg, vi lever i en djungel ."

syria_tribes
Flera artiklar nämner att Assads bror Maher Assad sannolikt är den som gav order om gasattacken. ** ** **

Kartan härifrån.

Vad tror du om att balkanisera Syrien och liknande blandade stater som Libanon och Irak, för att gruppera folk lite mer och minska mordlystnaden? Minns Sykes-Picot IiS3 - när de efter eget tycke, Englands och Frankrikes - i stort sett gjorde länderna som en zoo där man slängde in alla sorters djur i samma bur. Det har hållit under vissa tider, Libanon var ett bra land innan de började med inbördeskrig, Beirut var "Medelhavets pärla", men nu brinner det i knutarna lite överallt. Jag såg att det uppskattas att det i Irak sedan 2003, efter Saddam, har mördats några hundra tusen, beroende på vilka som räknas. Massakrer i Syrien verkar vara en hobbyverkamhet där. Men inte har jag hört att Obama har några förslag att minska problemen mer än att stödja det Muslimska Brödraskapet, Al Qaeda och liknande så långt han kan.

 Andra artiklar tar mer övergripande syn på saken, som Melanie Phillips, som tar det som en idiotisk show som inte åstadkommer ett dugg mer än som en ryckning som reaktion på Obamas löfte för ett år sen att "göra något" om gas används i Syrien. FN:s valhänta "undersökningskommission" kom alldeles för sent och satt sen på lyxhotell bortåt en vecka innan de gjorde något, och under tiden försvann de flesta spår efter gas. Och så vitt jag vet ska de bara ta reda på vilken gas som används, inte varifrån den kom. Det är mycket sannolikt att också Obamas islamistvänner där har gas.

Obama har nogsamt deklarerat exakt vad han ska göra för att förbereda Kerrys bästa vän, Assad, vad han tänker göra. Inget radikalt, han har inga som helst planer på att eliminera Assad - som fru Clinton för några år sen deklarerade som reformvänlig och som Obama för inte så länge sen begåvade med en ny amerikansk ambassadör efter ett antal år utan - det var bara USA:s bästa vän i Mellanöstern, Mubarak, som skulle elimineras för att släppa fram Muslimska Brödraskapet, därefter Ghaddafi som hade hållit sig rätt lugn, för att släppa fram Al Qaeda där.

Han ska inte förstöra några lager av kemiska vapen, det kan liksom vara farligt, inga lager med bakteriologiska vapen, att 100.000 syrier dött är inte lika viktigt och inget talar för att det mördandet inte kan fortsätta i lugn och ro. Samtidigt som Iran fortsätter förbereda sin kärnvapenproduktion helt ostört.

Även Daniel PIpes tror föga på att Obamas show ska åstadkomma något varaktigt.
Ändå tog ett ryskt skepp en stor last med familjemedlemmar till högdjuren i Syrien, från Latakia och ut till havs.

Ett förslag verkar sunt: När Obama etc. är klara för attack ger de Assad 3 dagars frist att utlämna alla hans kemiska och biologiska vapen så får han gå. Av den enkla anledningen att alternativet kan vara mycket värre, om de Obamabetalda islamska terroristerna i landet tog över styret, så det blir som Obama hade hoppats att Egypten skulle bli. Många grupper i Syrien ser hellre Assad i toppen än Muslimska Brödraskapet och al Qaida. Kristna t.ex. Obama hånade just de kristna i Egypten.

Finns israeliska och jordanska commandos i Syrien?

Obama ångar vidare som den diktator han är. Det är Kongressens jobb att deklarera och betala för krig, men Obama högeligen skiter i det, är  nöjd om de betalar krigen han får för sej att starta. Se t.ex.
Obama Ignores Congress on Approval For Syria Attack
116 House members say Obama needs approval from Congress on Syria

Han gjorde samma sak med Libyen, bara öste på utan att fråga om han hade laglig rätt till det - vilket han inte hade. Jag såg en lista över alla anledningar att ta Obama inför riksrätt och listan var alls inte kort - betydligt längre än Nixon och Watergate.



http://www.svd.se/nyheter/utrikes/stopp-i-sakerhetsradet-om-syrien_8461698.svdhttp://www.svd.se/nyheter/utrikes/syrieninspektorer-klara-i-morgon_8465332.svdhttp://www.svd.se/nyheter/utrikes/fakta-gasattacken-i-syrien_8462384.svdhttp://www.svd.se/nyheter/utrikes/strategiskt-vagspel-med-missiler_8461508.svdhttp://www.svd.se/nyheter/utrikes/attack-mot-syrien-allt-mer-trolig_8458136.svdhttp://www.dn.se/nyheter/varlden/tidsfonstret-for-att-ga-till-anfall-krymper/http://www.dn.se/nyheter/varlden/svart-att-fly-over-den-provisoriska-gransen/http://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-gasattacken-nu-satts-obamas-trovardighet-pa-spel/

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)