torsdag 22 augusti 2013

Obamas röda linjer bleknar lika fort som han sätter upp dom. Syrien och giftgas.

Säkerhetsrådet sammanträder om syriska kemiska angrepp

Säkerhetsrådet sammanträder för att diskutera rapporter som säger att Assads styrkor dödade mer än 1300 människor med kemiska vapen.

Av Elad Benari
Först Publicerat: 2013/08/22, 12:15

FN:s säkerhetsråd sammanträdde på onsdagen för att diskutera olika sätt att reagera på rapporter som tyder på att styrkor lojala mot Syriens president Bashar al-Assad dödade mer än 1300 människor när de använde kemiska vapen, rapporterar AFP.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moons kontor sade att han var "chockad" av rapporterna och att FN:s vapen-experter var i Syrien för att undersöka tidigare påståenden, dessa var i diskussioner med Damaskus.


Säkerhetsrådets medlemmar Frankrike, Storbritannien, USA, Luxemburg och Sydkorea hade kallat till mötet, som hölls bakom stängda dörrar.

Diplomater sade ett gemensamt brev från de länder som det hänvisas till, hade "trovärdiga rapporter om användning av kemiska vapen."

"Vi uppmanar er att göra allt ni kan för att se till att uppdraget har akut tillgång till alla relevanta platser och informationskällor," sade brevet.

USA krävde omedelbar tillgång till platsen för de påstådda kemiska angreppen.
"Vi arbetar intensivt för att samla in ytterligare information," sade Vita husets talesman Josh Earnest i ett uttalande som uttryckte djup oro över rapporterna.

Internationella åtgärder är dock sannolikt att vara begränsade, med säkerhetsrådets medlemmar Ryssland står fast vid Assads regim. Ryssland, tillsammans med Kina, har redan lagt in sitt veto till flera resolutioner från säkerhetsrådet som fördömer Assadregimen.

Även efter onsdagens rapport från kemiska angrepp, var Ryssland snabb att förstärka avslag från Assads administration genom att säga att det såg ut som en rebell-"provokation" för att misskreditera honom, rapporterade Reuters.

Storbritannien uttryckte motsatt uppfattning, med utrikesminister William Hague som sade, "Jag hoppas att detta kommer att väcka upp någon som har stött Assadregimen att inse hans mordiska och barbariska natur."

Israels försvarsminister Moshe Yaalon backade på onsdagskvällen den syriska oppositionens påståenden, och säger att den syriska regeringen hade använt kemiska vapen.

"I Syrien har regimen använt kemiska vapen och det är inte första gången," sa Yaalon till journalister.
"Det är en kamp på liv och död mellan ett system baserat på en Alawite minoritet och en disparat opposition bestående av sunnimuslimer, vissa är medlemmar i det muslimska brödraskapet, andra har kopplingar till al-Qaida," tillade han.

Strax efter Yaalons kommentarer, sade Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu att det var klart att kemiska vapen hade använts, och krävde en omedelbar FN-utredning.

"Användning av kemiska vapen i Syrien framgår av materialet som kommer därifrån," sade Davutoglu i en intervju. "Vi har krävt en omedelbar utredning av FN:s team."

USA:s president Barack Obama har tidigare sagt att om Assad använder kemiska vapen skulle det betraktas som en "röd linje", men har mestadels underlåtit att agera på det uttalandet, vilket resulterat i kritik av hans administration.


Vad har Obama gjort, om något? Jo, gett vapen och pengar till ISLAMISTERNA i Syrien, som hatar Israel och USA mer än de hatar Assad! Minns vad jag skrev om Syrien här IiS3  . Han har vägrat ge något till kurder, kristna, sekulära......

Och Mubarak har äntligen släppts från fängelset eftersom domstolen kom underfund med att det inte fanns någon anledning för honom att sitta där förutom att Obama ville ha honom där. De punkter där han var som värst hade kunnat modereras, utan att slänga ut barnet med badvattnet. Han höll fred i 30 år, var en pålitlig punkt i Mellanöstern för USA - och Israel, som de har ett kallt men dock fredsavtal, som har hållit. Och vad gör DN? Intervjuar en hög MB-vänner i Kairo.......



http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-skyller-gasattack-pa-iran/   [åsikts- och yttrandefriheten stoppad]
http://www.dn.se/nyheter/varlden/frankrike-svarar-med-vald-om-kemvapen-bekraftas/   [-"-]
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5622994
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5623725
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ryssland-och-kina-stoppar-inspektion_8442870.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/mubarak-har-lamnat-fangelset_8444938.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/domstolsorder-slapp-mubarak_8441638.svd


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)