torsdag 8 augusti 2013

Syriska patienter till israeliska sjukhus i norr.

Medan han återhämtar sig i ett israeliskt sjukhus säger den syriska patienten hur han såg hur kriget började.

Hjärtsnörpande berättelser utspelas i den mest omfattande rapporten hittills om Israels humanitära bistånd till offren för kampen.

3 augusti, 2013, 10:56 38

Israel visade på lördagen en TV-rapport som gav den mest detaljerade exponeringen för dagen för medicinsk hjälp till offren för det syriska inbördeskriget. Och en av de patienter som intervjuades för rapporten, namnges som Bilal, beskriver från sin sjukhussäng hur inbördeskriget började i hemstaden Daraa för två år sedan. 

Rapporten i Channel 10:s nyheter visade omfattande bevakning av ett stort antal syriska patienter som behandlas i två sjukhus i norra Israel, och korta klipp av fältsjukhuset Israel har slagit upp på Golanhöjderna, gränsen mellan de två länderna.

Några hundra allvarliga medicinska fall har tillåtits komma till Israel sedan februari för behandling. De mindre allvarliga fallen behandlas på fältsjukhus. Israel har sagt att de ger vård som humanitärt bistånd, samtidigt som man anstränger sig för att hålla sig borta från den syriska kriget, där uppskattningsvis 100.000 människor har dödats.

Alla de syriska patienterna som visades i israeliska sjukhus vid lördagskvällssändningen hade deras ansikten suddiga för att förhindra identifiering. Syrien och Israel är formellt i krig, och patientens liv skulle sannolikt vara i fara när de återvänder hem om det var känt att de varit i Israel, gjort rapporten klart. "Om det kommer ut att jag var i Israel," sa en av patienterna," vore det är slutet för mig."

Bland de närvarande i ett israeliskt sjukhus, och presenterade i TV-rapporten, är en man som namngavs som Bilal, från Daraa i södra Syrien, där upproret mot president Bashar Assad började. Bilal sade att protesterna i hans stad började när en tonårspojke torterades för att ha sprutat anti-Assad graffiti, bekräftat av andra rapporter i media. Guvernören i det lokala fängelset, som Bilal namnger som Atif Najib, enligt uppgift en släkting till Assad, beordrade pojken att torteras i tre dagar, "de slet ut hans naglar," sade Bilal.

Lokalbefolkningen krävde att Najib avlägsnades från sin post och sparkades ut ur Dara, och de höll en spontan demonstration där Bilal sade han deltog. Men regimen beordrade en bannlysning. Det var denna konfrontation som utlöste det som utvecklades till inbördeskrig, sade Bilal.

Bilal, som sade att han slogs med rebellerna, behandlades för svåra sår på benet, bland andra skador. Han sade att Assads styrkor hade förstört hans familjs hem.
Clown syrier i Israeliskt sjukhus
En arabisktalande israelisk clown besöker syriska patienter som behandlas i ett israeliskt sjukhus (Foto: Kanal 10 screenshot)

Flera av patienterna anklagade Assadregimen för fasansfull brutalitet. De värsta rapporter i media, sade en av dem, var "ingenting jämfört med de sanna hemskheterna" om vad som utspelas över gränsen.

Direktörerna för de två israeliska sjukhusen filmas, i Safed och Nahariya, båda talade om nödvändigheten att behandla offren, och sade att de var hedrade över att kunna göra det. "Om jag som läkare kan hjälpa till att rädda andra," sade Dr Oscar Embon, chefen för Safed s Ziv Medical Center, "är det ett privilegium." Dr Massad Barhoun, direktör för västra Galiléens
Dr Embon, Israeli hospital
Sieff sjukhus Dr Oscar Embon talar till kanal 10 (Foto: Kanal 10 screenshot)

sjukhus i gränsstaden Nahariya sade att det var "en moralisk skyldighet" att hjälpa de skadade.
Bland de övriga patienterna för närvarande i Israel är en fem-årig flicka vars syster dödades av en fragmenteringsgranat som kastades av Assads styrkor, och vars mor bar henne i sina armar till den israeliska gränsen, där de sökte behandling för henne från skador i samma attack, sade rapporten.

En annan patient är en tre-årig flicka vars familj dödades i en beskjutningsattack som svårt skadade henne. Hon är omhändertagen av en moster till en annan patient, och är inte medveten om att hon är i Israel.

En av patienterna i rapporten sa att ordet hade spridits i Syrien att Israels sjukhus är utmärkta. Skadade offer för inbördeskriget bad om att bli hjälpta till Israel snarare än andra grannländer som Syrien inte är i krig med som Jordanien.

En annan patient sa att många syriska läkare har flytt från sina jobb, eftersom deras sjukhus har utsatts för granatattacker. Rapporten sade att tillströmningen av allvarliga fall till Israel är eskalerande. Det sades att FN spelar en roll i att transportera de skadade över ingenmansland, antingen till fältsjukhus eller till sjukhusen i Israel.

Försvarsminister Moshe Ya'alon bekräftade i början av juni för första gången att Israel använder fältsjukhus på den syriska gränsen och överför allvarligt skadade syriska medborgare till israeliska sjukhus för behandling.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)