tisdag 20 augusti 2013

Kommer Japan att köpa israeliska drönare?

Japan planerar att köpa israelisk-tillverkade obemannade luftsystem?

För några dagar sedan avslöjade japanska tidningar att regeringen bör skaffa amfi enheter som de som används av den amerikanska marinkåren, liksom drönarövervakning. Detta eftersom den territoriella tvisten med Kina mullrar på.

Enligt Space Daily, den delårsrapport som skall utfärdas så tidigt som fredag vid försvarsdepartementet, kommer man också att främja "behovet av att främja en omfattande förmåga av inneslutning" som en del av anti-ballistiska missilåtgärder mot Nordkorea, sade rapporter.

Fraseringen unviker varje omnämnande av "förebyggande anfallsförmåga", utan speglar en pågående debatt i Japans försvarssamhälle om behovet att omtolka delar av det pacifistiska landets militära hållning.

Den nationalistiska premiärministern Shinzo Abe har sagt att Japan måste diskutera tanken på att ha någon form av första attackförmåga om det ska kunna effektivt motverka hoten från Nordkoreas kärntekniska program och robotprogram.

Men bedömare säger att han måste gå varsamt fram. Japans författningsgaranterade föreskrivna pacifism har stort stöd i landet i stort och är särskilt omhuldad av Abes koalitionspartner, ett centrist buddhistiskt parti.

Asahi och Yomiuri, inflytelserika tidningar på vänster och höger respektive, säger att delårsrapporten förespråkar en US Marines-liknande amfibisk styrka kapabel att genomföra landningar på avlägsna öar. Den föreslår också att titta på införandet av en spaningsflotta med drönare som skulle kunna användas för att övervaka Japans vittomfattande territorium.

Rapporten kommer att återspeglas i Japans långsiktiga försvarsdisposition som förväntas offentliggöras i slutet av detta år, berättade en talesman för  försvarsdepartementet för AFP och tillade att en kommitté bestående av topptjänstemän inom försvaret har deltagit i diskussionen om dessa frågor i flera månader.

Kina har blivit alltmer aktiva i haven kring Japan, inklusive vatten nära Tokyo-administrerade Senkakuöarna i Östkinesiska havet, som Peking hävdar hör till dem och kallar dem Diaoyu öarna.
Bråket om ägandet började decennier sedan och utbröt igen i september förra året då Japan nationaliserade tre av öarna. Det tog en annan vändning på onsdagen då möjligen beväpnade kinesiska kustbevakningsfartyg seglade genom närliggande vatten för första gången.

Förra veckan lät Tokyo jaktflyg skugga ett kinesiskt spaningsplan som flög i internationellt luftrum mellan två av Okinawan-öarna.

Det var första gången Peking skickade ett militärt plan genom gapet och ut till Stilla havet, sade Tokyotjänstemän, och tillade att de såg det som ett tecken på "Kinas ständigt växande maritima framträngning".

Japan har under de senaste åren visat intresse för Israeliska UAS (Unmanned Vehicle Systems) men inget avtal har undertecknats.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)