onsdag 14 augusti 2013

Israels vice försvarsminister Danon: Utsläpp av dömda brottslingar “Uppmuntran till nästa generation av terrorister”

http://www.algemeiner.com/2013/08/12/deputy-defense-minister-danon-prisoner-release-wrong-decision-morally-encouraging-next-generation-of-terrorists/#comment-1896575

Många israeler, däribland några av landets ministrar, uttryckte starkt ogillande på måndagen i den första fasen av ett initiativ att frisläppa fångar som inte avtjänat sina straff, efter att Israel offentliggjort namnen på 26 fångar de planerar att befria senare i veckan som ett tecken på god tro mot den palestinska myndigheten , föranledd av starten av en ny omgång fredssamtal.

[En totalt absurd punkt:  namnen på terroristerna som skulle få springa fria hölls hemliga i det längsta för högermedlemmar i regeringen som Naftali Bennett och Uri Ariel! Så skyldiga kände sig det intima gänget runt Netanyahu.]

I en intervj sade vice försvarsminister Danny Danon att han var motståndare till att lyda några av PA:s krav för att återvända till förhandlingsbordet, och var speciellt emot utsläpp av dömda terrorister.
"Bortsett från säkerhetsfrågor, eftersom det är något som skulle diskuteras, om dessa människor kommer att vara ett hot eller inte, som vi såg i det förflutna att många frigjorda terrorister gick tillbaka till att vara aktiva i skräck, tror jag att det är en moralisk fråga och en felaktigt beslut moraliskt. Genom att släppa dem uppmuntrar vi nästa generation av terrorister att engagera sig i terrordåd, " sade den ställföreträdande ministern.

"Det faktum att de kommer att gå tillbaka till sina byar och vara hjältar är fel," sa Danon och tillade, "Idag frågar den israeliska allmänheten varför?"

En av fångarna som ska friges är Abu Moussa Salam Ali Atiya, som var en medbrottsling i mordet på Förintelseöverlevande Isaac Rotenberg, i Petah Tikva, 1994. Rotenbergs son, Pinchas, som bor i Azor, berättade för den israeliska dagstidningen Yediot Ahronot att familjemedlemmarna är sårade och frustrerade av det beslutet, och känner sig maktlösa inför statens agerande.

"Detta beslut är inte acceptabelt för oss under några omständigheter. Vi har bott här tillräckligt länge för att veta att ingenting kommer av denna gest," sa Pinchas Rotenberg. "Detta är ett mycket överdrivet pris så att världen inte ska kunna säga att vi inte gjorde det yttersta, och jag tror inte att ens bland förhandlarna finns det de som tror att något kommer att komma av detta. Jag vet alla slagord, fred sluts med fiender, etc., men sinnet kan inte förstå varför vi skulle göra en sådan viktig gest så att någon på andra sidan skulle behaga att sitta med oss. "

Jacob Kimchy, som förlorade sin far, Rami, i en terroristattack på Sheffield Club, i Rishon LeZion, 2002, och som grundade One Heart, en organisation som hjälper familjer till terroroffer, berättade att han var "bortom besviken ."

"Många israeliska soldater och agenter inom underrättelsetjänsten sätter sina liv på spel för att fånga de som sitter i fängelse. Några omkom. Miljarder dollar spenderas varje år för att förhindra fler attacker. Så hur är det ens möjligt att frigöra den största fienden vi lägger så mycket möda på att fånga? "Frågade han.

Men inte alla israeler var kritiska till flytten. "Om regeringen anser släppa mördaren kommer att hjälpa förväg fred, det är ingen tvekan om att det är rätt sak att göra," ansåg Eida Kinstler, vars 84-åriga far mördades av nu befriade straffången Faraj Saleh al-Rimahi, berättade för Times of Israel. "Det är inte bara att det är rätt att göra så, det är dess skyldighet. Vi måste skilja känslor från politiken."

Israel planerar att släppa totalt 104 fångar fängslade före 1994  års Osloavtal i flera faser, som en del i ett försök att hålla den palestinska myndigheten vid förhandlingsbordet under den aktuella rundan av fredssamtal, planerad att återupptas onsdagen i Jerusalem.

Världspressen är som vanligt - de försöker göra arabiska terrorister till "hjältar som försvarar sitt land" liksom Kerry och Obama, som behandlar Israel, ett väl etablerat land sedan länge, och ett "palestina" som inte har en kvadratmillimeter land och aldrig har haft det. Se en jämförelse här.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-friger-palestinska-fangar-2/   (åsiktscensurerad)
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5616397
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/maste-se-ut-som-att-man-gor-ett-forsok_8382326.svd
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.1908404-israel-bygger-tusentals-bostader    (åsiktscensurerad)
http://www.skanskan.se/article/20130812/TTUTRIKES/308129947/-/spaumlnningar-infoumlr-fredssamtal  (i regel censurerad)
http://www.laholmstidning.se/article/20130812/TTUTRIKES/308129947/1395/-/spaumlnningar-infoumlr-fredssamtal


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)