lördag 31 augusti 2013

Syrien har 500 Scudmissiler riktade mot Israel. Israel bevakar gränsen norrut.

Syrian_scuds
Originalrapporten tycks vara denna
.

Från en Libanesisk website. Det är ryska missiler med en stridsspets på ett halvt ton.

Utsikten mot Norr

Extrem spänning råder längs Israels norra gräns och IDF driftsätter nya system och resurser. Är den israeliska militären redo för varje utveckling?


Amir Rapaport 23/8/2013

Radars som är monterade på master över hela Golanhöjderna är bara en del av de snabba förändringar som nu omvandlar gränsen mellan Israel och Syrien, mot bakgrund av inbördeskriget som rasar på andra sidan av staketet tar gränsen en ny form .

Detta är hur det ser ut på marken: ljudet av skottlossning hördes i början av maj i riktning från byn Jamla, på andra sidan av gränsstaketsystemet mellan Israel och Syrien.

Vid en IDF-post nära Ramat-Magshimim, för närvarande bemannad av soldater från en särskild verksamhetsenhet, där en kall vind blåser. Vädret hindrade inte grupperna på den syriska sidan av gränsen från att trycka på med sina rutinmässiga verksamheter: på ena sidan syntes syriska trupper lojala mot president Bashar al-Assad tydligt, å andra sidan grupper av rebeller, med den djupa ravinen Rokkad River som skiljer mellan dem. En syrisk tank avfyrade en granat över ravinen vid en rebellposition, nära byn Jamla. Et1t tunt moln av rök steg upp från nedslagsplatsen. Inga allvarliga skador observerades från den israeliska sidan.

Kan denna stridslystnad riktas också mot Israel? IDF-källor påpekar att inte mindre än 90 olika rebellgrupper är aktiva i Syrien. Tio av de olika underjordiska grupperna upprätthåller "representativa grenar", nämligen aktiva krafter i området kring Golanhöjderna, inte långt från den israeliska gränsen.
De flesta av dessa element betraktas inte som ett stort hot mot Israel även dagen efter kollapsen av Assads regim (förutsatt att en sådan dag så småningom anländer), men det finns en särskild grupp som betraktas som mycket farliga, och denna grupp konsoliderar sig successivt i utrymmet mellan byn Jamla och byn Dar'aa, i södra delen av de syriska Golanhöjderna. Det är området mellan floden Rokaad och floden Yarmouk, som utgör en naturlig gräns mellan Syrien och Jordanien. Hela området ligger inom räckhåll ( eller inom granaträckvidd) från bebyggelsen i den södra delen av den israeliska Golanhöjderna.

Medlemmarna i gruppen som oroar Israel mest av alla kallar sig "Jabhat Al Nusra". De bär alltid svarta kläder och var och en av dem har ett tjockt skägg, och samtidigt håller de huvudet flintskalliga och glänsande. De rakar även bort sina mustascher, ner till det allra sista borstet. Gruppen tillhör den organisation som kallas "Global Jihad" . Mer precist betraktar de sig själva som partners i ideologin al-Qaida.

De flesta av medlemmarna i "Al Nusra" är inte syriska, utan Jihadister som samlats i Syrien från fjärran platser, från Tjetjenien till Afghanistan. I den mån de är berörda är störtandet av regimen i Bashar al-Assad bara det första steget på vägen mot en mer betydande kamp - mot "de sionistiska otrogna". [Där vi har några "svenskar" också.]

Enligt beräkningar av IDF:s underrättelsetjänst finns det för närvarande flera hundra medlemmar av "Al Nusra" i Syrien, och endast en liten del av dem är i södra Golanhöjderna. De flesta av dem ligger och trycker nära staden Aleppo i nordvästra Syrien. Gruppen dominerar framgångsrikt enklaven i södra Golanhöjderna samtidigt som de drar nytta av den gradvisa upplösningen av den syriska armén i området. I det förflutna var styrkor som betraktades som en del av den syriska "säkerhetsskölden" mittemot Israel utplacerade längs hela sektorn.

Denna gränsstyrka har varit irrelevant en tid nu. I norra Golanhöjderna dominerar medlemmar av flera rebellgrupper, både sekulära och liberala. I den centrala delen av Golanhöjderna har Assads armé lyckats hålla sig fast. Dess främsta grepp är i området kring staden Quneitra, i hjärtat av Golanhöjderna. Om Quneitra föll i rebellernas händer skulle vägen till Damaskus bli vidöppen, och ingen militär styrka är utplacerad på vägen till huvudstaden.

IDF-myndigheterna har inga tvivel om att så snart som medlemmarna i "Al Nusra" har avslutat sina strider mot den syriska armén, kommer de att rikta sina vapen mot Israel. Det är inte någon brist på vapen eller pengar: de får regelbundna leveranser via illegala kanaler, från bankkonton hos den globala rörelsen. Om pengarna inte kan erhållas genom dessa konton kan de göras tillgängliga som kontanter från Irak. Det finns inget seriöst markhinder mellan södra Syrien och Irak, och Irak blev en mer - eller - mindre iransk lydstat den dag de sista amerikanska trupperna lämnade.

Ny gräns.

Så långt tillbaka som 2011 uppskattade IDF:s Norra Kommando att ett inbördeskrig i Syrien skulle leda till försämring av säkerhetsläget på Golanhöjderna - ett område som dittills hade betraktats som Israels lugnaste gräns sedan 1974. Den ursprungliga oron var att Assadregimen skulle kollapsa inom några veckor eller månader på sin höjd, och att dess sammanbrott skulle utlösa mängder av missiler in i Israel, liksom passagen av flyktingar från Syrien mot israeliskt territorium. Under tiden visade det sig att Assadregimen har lyckats hålla längre än förväntat. Visserligen flyr flyktingar Syrien i tusental, men de kommer till Turkiet, Jordanien och Libanon - inte Israel.

Just nu är det en tävling på Golanhöjderna mellan säkerhetsläget, som försämras från en vecka till nästa, och den hastighet med vilken nya hinder byggs - som sägs vara blixtsnabb.

Inledningsvis, tillbaka i 2011 grävde IDF:s Norra Kommando ett massivt anti-tankdike längs gränsen, i den centrala delen av Golanhöjderna. I höstas började byggandet av ett nytt staketsystem längs en ??60 km lång sträcka av Golanhöjderna. Otaliga övervakningsresurser, radar och kameror är utplacerade längs gränsen. Ett nytt krigsrum bildades, som innehåller ett nytt tekniskt system som kallas MSS (Multi - SensorSystem) , genom vilket kvinnliga IDF operatörer får varningar om varje rörelse på den syriska sidan av gränsen.

Radar monterade på master görs av Elta-avdelningen av IAI. Den elektro-optiska
övervakningsutrustningen är diversifierad - utvecklas och tillverkas av olika branscher. Projektet som betecknas MSS körs av Elbit Systems, och dess kostnad beräknas till en kvarts miljard NIS (mer än $ 60 miljoner).
Under loppet av 2012 uppfördes ett smart staketsystem längs en ??9-km sträcka av gränsen på Golanhöjderna och minfält över hela Golanhöjderna förnyades. I augusti 2013 kommer hela state-of - the-art gränsens försvar att fyllas längs en ??60 km lång sträcka av gränsen. Detta kommer att bli världens första gränsförsvar baserat på data fusion: ett multi-sensorsystem kommer att sända en stor mängd data till ett huvud-C2 center . Uppgifterna kommer att analyseras genom automatiserade metoder, bland annat baserad på förtrogenhet med rutinmässig aktivitet längs gränsen , och förmågan att identifiera om någon misstänkt indikator avviker från denna rutin.

Användning av detta system kommer att minska antalet nödvändiga observatörer. Den personal som krävs för att driva MSS kommer att vara betydligt mindre än den accepterade normen längs andra gränser, och uppgifterna kommer att inhämtas från fältet även under ogynnsamma väderförhållanden, 24 timmar om dygnet .

IDF:s Norra Kommando pressar på med sina investeringar, också i personal. Som en förberedelse inför sommaren 2013 sattes en ny övervakningsbataljon samman för denna sektor . Den israeliska försvarsetablissemanget är oroligt för olika scenarier - ett av dem innebär ett försök från terroristelement att närma sig den israelisk-syriska gränsen för att kidnappa personal.

Mot bakgrund av den nya situationen har IDF - som tidigare utplacerat främst uttråkade reservister på Golanhöjderna - nu överlåtit sina bästa trupper, från andra ställen, till denna sektor.

Syriens framtid

Trots Bashar al-Assads pågående slakt av sitt eget folk fortsätter Ryssland att förse honom med vapen på grundval av tidigare löften. Några av utrustningen som levererats till Syrien har inkluderat uppgraderade 302 mm raketer, SA16 surface-to-airmissiler (där några av dessa förstördes i ett flyganfall från IAF, enligt utländska källor - d.v.s. läckor från Obama) , och Yakhont shor  to-seamissiler, som kan att träffa sjömål med en precision av några meter, även från ett avstånd av 300 kilometer.

Ryssland insisterar på att Assad har betalt för de varor som levereras till den allra sista dollarn, trots situationen, men ekonomiskt stöd ges av den iranska regimen, trots de ekonomiska svårigheterna hos den iranska ekonomin. Ryssarna förser den syriska armén med vägledning och utbildning om hur man driver ett gerillakrig, men lejonparten av det militära stödet ges av Iran och Hizbollah. Hizbollahs styrkor kämpar skuldra vid skuldra med soldater från Assads armé .

Det pågående inbördeskriget i Syrien har otaliga civila konsekvenser. Jordanien (nu hem till mer än en miljon syriska flyktingar) och Libanon (nu hem till en halv miljon flyktingar) kollapsar under bördan av de syriska svärmarna som undergräver deras stabilitet . I Libanon har det syriska inbördeskriget eskalerat till slagsmål mellan Assads anhängare och motståndare i den norra delen av landet, nära Tripoli.

Naturligtvis är den värsta rädslan för IDF ett scenario där södra Golanhöjderna blir ett område fullt dominerat av Global Jihad - en magnet för jihadister som skulle fortsätta att flockas in från alla hörn av jorden. IDF:s underrättelsetjänst har hög prioritet för försök att förstå exakt vad som händer bland de svartklädda skäggiga rebellerna - och det är ingalunda en lätt uppgift.

Jordanierna är särskilt oroade över situationen på Golanhöjderna, eftersom de fruktar jihadisterna lika mycket som Israel gör. Amerikanska organisationer är närvarande även här, hjälper det Hashemitiska konungariket att täta sina gränsområden och mata flyktingarna.

Vad kommer härnäst?

Från observationer i sektorn från IDF-posten i Tel Hazeka, i hjärtat av Golanhöjderna, kunde man uppfatta ännu en vy av striderna som pågår mitt framför näsan på IDF-soldater. Nedanför posten finns det en tjock skog som omger ett antal byar . Ibland dyker ett gäng av rebeller, som tillhör en grupp eller en annan, plötsligt fram bland träden och fångar in en syrisk arméutpost, och vice versa. I samband med dessa skärmytslingar träffar ströskott ibland IDF mål också. För att minimera antalet misstag under de mörka timmarna kör alla IDF fordon nu runt sektorn med mycket tydliga identifieringsmarkörer .

Hur ska allt detta sluta? Enligt ett scenario , kan striderna upphöra om Bashar Al-Assad mördas. Enligt ett annat scenario kan striderna i Syrien pågå i åratal.

I Libanon också.

Under tiden förbereder IDF att omvandla gränsen i den andra norra sektorn, mittemot Libanon. Gränserna mellan Israel, Syrien och Libanon konvergerar nära byn Chebaa. Förr i tiden betraktades Libanon som det mest allvarliga hotet mot Israel medan den syriska gränsen på Golanhöjderna betraktades som fullkomligt lugn.

Det nuvarande gränsförsvaret mellan Israel och Libanon uppfördes i slutet av 1990, som ett led i förberedelserna för IDF:s tillbakadragande från säkerhetsavspärrningen i södra Libanon .

Här är gränsförsvaret baserat på ett övervaknings- och kontrollsystem tidigare betecknat " Solid Mirror " . Detta system kan identifiera nästan varje händelse utanför den libanesiska gränsen, men det kräver massiva personella resurser för dess drift.

IDF:s Norra Kommando förbereder sig för att genomföra MSS -teknik vid Libanons gräns också. Denna gräns, som sträcker sig från Golanhöjderna i öst till Medelhavet i väster, är cirka 90 kilometer lång.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-tva-veckor-for-kemvapenanalys/
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/militarstrateg-usa-slar-till-i-natt_8473978.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kerry-minst-1-429-doda-i-gasattack_8469130.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/attack-mot-syrien-kan-starta-pa-minuter_8472754.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/eliasson-hoppas-pa-politisk-losning_8474040.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/flyktingkrisen-i-syrien-eskalerar_8472726.svd
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5632498
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/syrien-borde-tvingas-till-forhandlingar_8467896.svd



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)