söndag 2 juni 2013

Varför får palestinaaraber allt, övriga flyktingar knappt någonting?

Förmånsbehandling

Op-ed: Oproportionerliga UNRWA-bistånd till palestinierna kommer på bekostnad av andra flyktingar

Yoni Dayan
Publicerad: 05.27.13, 10:57

Det är dags att erkänna sanningen: Världen bryr sig mer om livet av en palestiaarabk än livet hos en syrier, sudaner, kenyan, colombian eller kongoles.
 
Detta, helt enkelt, är ett axiom, beprövat dag in och dag ut sedan 1949, då FN delade det befintliga globala flyktingorganet för att skapa en särskild organisation med uppgift att endast bry sig om palestinska flyktingar. Till denna dag har det internationella samfundet två aktiva flyktingorgan: FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) och FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA).

Palestinsk Utbildning
Judehat lärs ut på FN skolor
Op-ed: Västbankens skolor som finansieras av USA, Europa producerar nästa generation av terrorister

 
En djupgående titt på dessa två byråer avslöjar djupet av det internationella samfundets förmånsbehandling av palestinska flyktingar över andra fördrivna människor över hela världen. UNHCR, som bryr sig om 33,9 miljoner flyktingar och internt fördrivna personer (IDP) i mer än 125 länder över hela världen, har en budget på bara $3 miljarder. UNWRA, som värnar om de fem miljoner ättlingarna till palestinska flyktingar, har en budget på över 1 miljard dollar. Per perso, är det $88,50 för varje flykting / IDP runt om i världen, och $200 för varje palestinsk flykting.
 
Det blir värre.
 
UNHCR har 7685 anställda, med en personal-till-klient-förhållande av 1:4,411. UNRWA har mer än fyra gånger så stor personalstyrka. Med 29.602 tjänstemän har organisationen ett personal-till-klient-förhållande på 1:168.
 
Låt mig upprepa: Organisationen som har till uppgift att ta hand om ättlingarna av palestinska flyktingar har 26 gånger fler anställda per klient än organisationen med uppgift att ta hand om flyktingar och internflyktingar i hela resten av världen tillsammans.
 
Folk från hela världen har valt att anta den palestinska saken som sitt älsklingstema, som är deras rätt. Men det är viktigt att förstå att de gör det till en kostnad. Varje dollar som skickas till palestinierna i Gazaremsan är en dollar som inte skickas till de överlevande från det sudanesiska folkmordet, som förlorade cirka 300.000 av sina bröder i händerna på den mordiska Janjaweed-milisen. Varje universitet som har upprop för "palestinska mänskliga rättigheter" är ett rally som inte hålls för offer för sexuellt och könsrelaterat våld i Kongo, Demokratiska republiken Kongo och Rwanda. Varje flottilj som seglar till Gazaremsan är en flottilj som inte seglar till Syrien, där under de senaste två åren Syriens president Bashar Assad har begått ett brutalt massmord mot sin egen civilbefolkning.
 
Mer än 90.000 syrier har nu dödats i våldet, enligt det amerikanska utrikesdepartementet, och att antalet fortsätter att växa. Men under denna svindlande dödssiffra ligger en annan statistik: Mer än 1,5 miljoner syrier har officiellt registrerats som flyktingar av UNHCR, det faktiska antalet syriska flyktingar är mycket, mycket högre. En högt uppsatt FN-tjänsteman för humanitär hjälp uppskattade nyligen att 8,3 miljoner syrier nu kräver stöd, inklusive internflyktingar inom Syrien.
 

[caption id="attachment_14846" align="alignleft" width="408"]UNRWA Gaza UNRWA Gaza[/caption]

UNHCR har redan utfärdat en akut vädjan om medel, och är inställd på att lansera ett "reviderat överklagande om finansiering" för att täcka de växande kostnader för vård av den syriska befolkningen. Som det är nu har organisationen drygt 50% av de medel som behövs för att täcka sina utgifter i Syrien, och har varnat för att "avsaknaden av tillräcklig finansiering för Syrien ... riskerar att vända den nuvarande konfliktentilli en katastrof som kunde överväldiga internationell respons kapacitet, med politiska, päkerhetsmässiga och humanitära konsekvenser."
 

Om jag var en syrisk flykting, skulle jag titta på UNRWAs budget och sin uppsvällda stödpersonal och dess relativt massiva budget, och jag skulle sjuda.
 
Det råder inget tvivel om att UNRWA slukar biståndspengar som skulle kunna utnyttjas bättre eller få rättvisare användning på annat håll. Men även det är inte det värsta.
 
UNRWA förevigar faktiskt cykeln av nedbrytning i de palestinska områdena.
 
En av de viktigaste uppgifterna för UNHCR är att finna varaktiga lösningar för flyktingar och internflyktingar, antingen genom repatriering, integration i det lokala landet, eller vidarebosättning i tredje parts länder. Byrån har gjort ett fantastiskt jobb, hittat lösningar för en bra bit över en miljon fördrivna människor. De arrangerade så att 300.000 vietnameser fick vidarebosättning i Kina, 140.000 Bosnien-Herzegovinier och kroater fick vidarebosättning i Serbien, mer än 27.000 colombianer har bosatt sig i Ecuador, och listan fortsätter.

 Vad att göra

Samtidigt har UNRWA inte bara underlåtit att bosätta sina klienter, utan de hittar verkligen på nya sätt att öka deras antal. Byrån upprätthåller två metoder i synnerhet som undantagslöst har lett till att svälla antalet flyktingar.
 
1) palestinier, till skillnad från alla andra flyktinggrupper i världen, förmedla sin flyktingstatus från generation till generation.
 
2) palestinier, till skillnad från alla andra flyktinga i världen, behåller sin flyktingstatus även när man får medborgarskap i ett annat land, även om de blir miljonärer.
 
Det är svårt att överskatta det bedövande absurda i denna situation. Men ändå blir det värre.
 
UNRWA:s anläggningar har använts av palestinierna som ett avstamp för terroristverksamhet vid ett antal tillfällen. UNRWA:s ambulanser har använts av palestinierna för att skydda sin terrorverksamhet från israelisk vedergällning. UNRWA:s utbildningsmöjligheter har använts för att lära barn att glorifiera martyrskap. UNRWA:s policy att anta värdesn (läs PLO) läroplaner har lett till läroböcker och kartor som framhäver fördelarna med jihad.
 
Det finns ett antal steg som FN bör ta omedelbart för att ge mer jämlik vård för flyktingar runt om i världen, och för att avsluta den destruktiva cirkeln av fattigdom som vidmakthålls av UNRWA. Dr Einat Wilf, en tidigare medlem av Knesset har föreslagit en tre-stegsplan för att rensa upp det brutna systemet. Nedan är en något modifierad version:
 
1) Demontera UNRWA och integrera organisationens verksamhet i UNHCR. Det bör inte finnas något sådant som en flykting med medborgarskap, och inget sådant som en tredje generationens flykting. UNHCR bör inledas med sin vanliga politik för vidarebosättning av flyktingar i utomstående länder eller integrera dem lokalt.
 
2) Behandla palestinierna i Gazaremsan på grund av behov, inte flyktingstatus.
 
3) Lämna UNRWA:s budget för Västbanken till den palestinska myndigheten, som bör ta över administrationen av utbildning och medicinsk utrustning.

 Men reformera det internationella humanitära biståndet är bara ett steg som måste vidtas för att rätta till ett system som har varit så grovt orättvist i så många år. Människor runt om i världen måste avsluta snt egna personliga favorisering av palestinierna, som har skettpå bekostnad av andra flykting- och IDP-populationer över hela världen.
 
Det är dags för världen att sluta värdera palestinier över allt annat.


Se UNRWA:s lama svar och alla gapflabb i kommentarerna.

 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)