torsdag 13 juni 2013

Israels särställning. Från Los Angeles Times

Israels särställning

November 28, 2011 By Eric Hoffer

Omtryckt från Los Angeles Times.

Artikeln nedan skrevs för 43 år sedan. Ju mer saker förändras, desto mer förblir de desamma.

May 26, 1968
Av Eric Hoffer


År 1968 pub­li­ce­rade LA den här arti­keln, skri­ven av Eric Hoffer, en före detta hamn­arbe­tare och icke-judisk ameri­kansk social fi­losof. Född 1902, dog Hoffer 1983, efter att ha skrivit nio böcker och vunnit Presi­den­tial Medal of Free­dom. Även om det är
skri­vet för 34 år sedan, är det föl­jande lika mo­dernt och appli­cer­bart och gäller idag liksom då.
Judarna är ett märkligt folk: saker som tillåts andra nationer är förbjudna för judarna. Andra nationer har kört ut tusentals, kanske miljontals människor, och det fanns inget flyktingproblem.

Ryssland gjorde det, Polen och Tjeckoslovakien gjorde det. Turkiet kastade ut en miljon greker och Algeriet en miljon fransmän. Indonesien kastade ut himlen vet hur många kineser och ingen säger ett ord om flyktingar.

Men i fallet med Israel har de fördrivna araberna blivit eviga flyktingar. Alla insisterar på att Israel måste ta tillbaka varenda en. Arnold Toynbee kallar förskjutningen av araberna ett illdåd större än något som begåtts av nazisterna.

Andra nationer - när de segrar på slagfältet dikterar de fredsvillkoren. Men när Israel vinner, måste det tigga om fred. Alla förväntar sig att judarna är de enda riktiga kristna i denna värld.

Andra nationer, när de besegras, överlever och återhämtar de sig men besegras Israel skulle de förstöras.

Hade Nasser triumferat i juni förra året [1967], skulle han ha utplånat Israel från kartan, och ingen skulle ha lyft ett finger för att rädda judarna. Inget åtagande till judarna av någon regering, inklusive vår egen, är värt papperet det är skrivet på.

Det är ett rop av upprördhet över hela världen när människor dör i Vietnam eller när två svarta avrättas i Rhodesia. Men när Hitler slaktade judar demonstrerade ingen mot honom.

Svenskarna, som var redo att bryta de diplomatiska förbindelserna med USA på grund av vad vi gjorde i Vietnam, släppte inte ut ett pip när Hitler slaktade judar. De skickade Hitler utvald järnmalm, och kullager, och servade hans trupper i Norge.

Judarna är ensamma i världen.

Hoffer
Om Israel överlever blir det enbart på grund av judiska ansträngningar. Och judiska resurser.
Ännu i denna stund är Israel vår enda tillförlitliga och ovillkorliga allierade.We kan lita mer på Israel än Israel kan lita på oss.

Och man behöver bara föreställa sig vad som skulle ha hänt förra sommaren [1967] om araberna och deras ryska uppbackare hade vunnit kriget, för att inse hur viktigt Israels överlevnad är att USA och västvärlden i allmänhet.

Jag har en föraning som inte lämnar mig, som det går med Israel så kommer det att gå med oss alla.

Skulle Israel förgås, kommer Förintelsen att vara över oss alla.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)