lördag 22 juni 2013

Fjorton Frågor till Shimon Peres

Israelbehindthenews och Frontpagemag

20 jun 2013 Av David Bedein


Shimon Peres, Israels president, går emot 90, firar sitt långa liv med en födelsedagsfest här i veckan som innehåller tusentals inbjudna gäster och hundratals reportrar.

Det tillkommer de journalister som täcker Peres födelsedag att hålla Peres ansvarig för politiken som Peres står för. I media, lång livslängd ger långa minnen.

1. År 1981 motsatte sig Peres och försökte störa Menachem Begins 1981 beslut att bomba Saddam Husseins irakiska kärnreaktor. Har Peres ångrt sigr för hans motstånd mot förstörelsen av kärnreaktorn?


2. Peres är stolt över fredsavtalet i Oslo som han hjälpte till att underlätta mellan Israel och PLO på Vita Husets gräsmatta den 13 september 1993. Men den 7 oktober 1993 avslöjade vänstertidningen Al HaMishmar att PLO inte skulle ratificera detta fördrag, och, faktiskt, har PLO aldrig ratificerat fördraget IiS3 . Istället för att ge akt på Al HaMishmar-rapporten skickade Peres, då Israels utrikesminister, hans biträdande minister, Yossi Beilin för att flyga till Tunis för att tacka Arafat för att han ratificerat Osloavtalet, som Arafat och PLO aldrig gjorde. Varför främjade Peres denna falska ratificerade överenskommelse?

3. År 1994 gjorde Rabin, Peres och Arafat en överenskommelse om att Arafats väpnade styrkor skulle bestå av högst 9.000 värnpliktiga, och att varje palestinier under vapen först skulle granskas av israeliska underrättelsetjänsten för att säkerställa att han inte hade en bakgrund med terroristaktiviteter. Ändå, så tidigt som i december 1993 upptäcktes det att PA hade utnyttjat två arabiska invånare från den arabiska byn Tequa som hade mördat kuratorn på Herodian, David Rosenfeld, 1982. I december 1995 meddelade Arafat att hans befälhavare för Ramallah och Nablus var män som planterat bomber i Jerusalems Zion Square den 5 juli 1975, vilket dödade tretton personer. 1995 räknades PA:s väpnade styrkor så många som 19.000 personer under vapen och nu minst 30.000. Sedan 1995 erkänner IDF att det inte längre vet vem som har rekryterats in i PA:s säkerhetsstyrkor. Kan Peres besvara frågan om huruvida PA:s väpnade styrkor nu innehåller aktiva terrorister inom sina led?

4. Under hela 1994 och 1995, när privata organ producerade videor av Arafats tal där Arafat uttryckte stöd för Jihad för att befria Palestina, bad Peres Israels TV att inte visa Arafats tal på arabiska. Peres bad också den amerikanska kongressen att inte studera filmerna om vad Arafat sade på arabiska. Uttrycker Peres någon ånger för att försöka fördunkla Arafats budskap på arabiska?


5. I december 1994, när Peres och Rabin genomfört ett informationsmöte för media i Oslo innan de båda fick Nobels fredspris tillsammans med Arafat, frågade jag dem om Arafat hade fullgjort sitt åtagande att krossa Hamas. Både Rabin och Peres meddelade att han skulle göra det. Några timmar senare, när jag frågade Arafat samma fråga om huruvida PLO-ledaren skulle krossa Hamas, var Arafats svar tydligt: "Hamas är mina bröder. Jag kommer att hantera dem på mitt sätt" Och Arafat hade tagit hand om Hamas -. Genom att föra dem in i hans nya regim, som fullvärdiga koalitionspartner. I maj 1995 meddelade Arafats säkerhetsstyrkor att de skulle förse Hamas med vapen. I december 1995 uppmanade Arafat Hamas att gå med hans provisoriska regim. År 1996 utsåg Arafat Hamas tjänstemän att köra de religiösa institutionerna och skolorna under hans auktoritet. Hösten 2001 bekräftade IDF att islamiska terrorgrupper tränade och arbetade inför ögonen av av PA:s (Palestinian Authority) Säkerhetstjänst, och att de islamiska terroristerna fått ett tydligt budskap om att deras verksamhet fungerar med full välsignelse av Arafats regim. Löftet vid Osloprocessen var att Arafat skulle krossa Hamas, inte adjungera Hamas. Anser Peres idag att Arafat förrådde honom?

6. Den norska statsmannen Kåre Kristiansen avgick från Nobelpriskommitteen på grund av att Nobelpriset gavs till Arafat. Samma år Kristiansen berättade för de norska medierna att Peres hade lovat ekonomisk ersättning till Nobelkommittémedlemmen Terje Larsen, för att säkerställa att han skulle dela Nobels fredspris med den avlidna premiärminister Rabin. År 2002 intervjuade jag Mr Kristiansen och han bekräftade uttryckligen att han hade bevittnat affären som gjordes upp mellan Peres och Larsen, som försäkrade Larsen att han skulle vara "väl belönad för sina insatser." Hur vill Peres bemöta påståendet att han betalade stora pengar till Nobels Fredspris?

7. Det palestinska nationella rådets möte i april 1996 röstade inte för att upphäva PLO charter om att förstöra Israel. Men, proklamerade Peres, Arafat hade uppfyllt sitt löfte att ändra PLO:s Charter. Det visade sig att den resolution som Arafat hade lovat Peres att de skulle passera inte ens togs upp till omröstning. Vad är Peres nuvarande perspektiv av PLO-stadgan, som aldrig ändrades?

8. I mars 2007, då en ny "palestinsk enhetsregering" bildades för att inkludera Hamas och Fatah i en koalitionsregering, förklarade Peres att "bara med ekonomi kan vi sluta fred." Peres fortsatte med att säga att om medlemmarna i terroristgrupper ges ekonomiska incitament, kommer de att upphöra att vara terrorister. Tror Peres verkligen att en terroristorganisation, som verkar på en djupt rotad ideologi, kan lockas av en bra affärsmöjlighet för att överge dess väg av terror?

9. Peres upprepar om och om igen att "klyftan mellan Israel och PA är mycket liten," medan han konsekvent beskriver Abbas som "Israels hopp om fred." Men Peres vägrar att kommentera läroplanen med hat och krig som Abbas och det palestinska utbildningsministeriet har infört i PA. Peres vägrar konsekvent att säga om han även har granskat PA:s nya skolböcker, som har infört en läroplan för krig för nästa generation av palestinska arabiska skolbarn. Den 1 mars 2000 talade Peres vid ett internationellt symposium för de judiska media, där Peres meddelade att PA hade antagit en läroplan för fred. När jag påpekade för Peres att läroplanen han hade citerat ur hade nekats av PA, flyttade Peres bort från mikrofonen och sa "Jag vet." Varför ska Peres inte kommentera det aktuella PA läroplanen för krig?

10. Innan Gazareträtten meddelade Peres, då vice premiärminister, den 7 juli 2005, att den amerikanska regeringen hade tilldelat Israel $ 2 miljarder till täcka kostnaderna för tillbakadragandet. Denna försäkran citerades av de viktigare israeliska medierna i flera månader framöver. Men den 12 juli 2005 berättade en talesman för det amerikanska finansdepartementet för Israels ledande affärstidning, Globes, att USA inte gav ett öre för tillbakadragandet. Var fick Peres  idén att USA skulle finansiera Israels reträtt från Gaza?

11. Före Israels 2005 reträtt från Gaza anklagade Shimon Peres  israelerna i söder för att "underblåsa hysteri" om raketer och frågade, "Det är väl inget problem." Samtidigt beskrev han Kassam-missilen som ofarliga. "Kassam Shmassam,". Sedan dess har den södra regionen av Israel tagit emot 29.000 luftattacker från Gaza och 49 personer har dödats under de senaste tio åren, vad är Peres perspektiv på de försäkringar som han gav människorna i södra Israel innan Israel drog tillbaka sina civila, soldater och baser från Gaza?

12. Under 2011 sände Shimon Peres ett brev med beundran till J Street, en dag efter  J-Street uppmanade USA att stödja PLO:sresolution i FN:s säkerhetsråd som uppmanade till stopp för byggandet av bosättningar, inklusive östra Jerusalem, som Obama-administrationen vetoed efter att alla andra permanenta medlemmar röstat. Har Peres några andra tankar om att sända en sådan skrivelse av stöd till J Street?

13. Den 4 januari 2013 levererade Mahmoud Abbas, ledare för den palestinska myndigheten, ett nyårsbudskap där han hyllade Adolf Hitlers arabiska allierade, Haj Amin al Husseini, Mufti av Jerusalem, som någon vars arv bör "emuleras" av det palestinska folket. Eftersom Israels president Shimon Peres aldrig upphört att uttrycka sin beundran av Abbas, tillfrågades Peres om han skulle fördöma Abbas beröm av Muftin, men Peres vägrade kommentera Abbas beröm av denne. Varför vägrade Peres fördöma Abbas beröm av Mufti?

14. Peres stöder kontinuerligt en självständig palestinsk stat under ledning av Abbas, som en palestinsk stat som skulle samexistera som en fredlig granne med Israel. Ändå förblir UNRWA intakt, underhåller 5 milj arabiska flyktingar och deras ättlingar i "tillfälliga" flyktingläger, under premissen och löftet om rätten att återvända till arabiska byar som inte längre finns i Israel. Varför stöder Peres inte en förändring i UNRWA:s mandat, vilket motsäger hans vision om en "tvåstatslösning"?


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)