tisdag 16 april 2013

Israels säkerhetspersonal landar i Kairo, för samarbete om säkerhet i Sinai. Egyptens armé och MB visar motsättningar.

Två artiklar.
  1. Israelisk säkerhetsdelegation till Kairo.
  2. Egypten tar fast 4 spioner från Gaza.

Israelisk säkerhetsdelegation landar i Kairo i dag, vilket understryker klyftorna mellan MB och armén i Egypten


Av personal hos TheTower.org | 04.11.13 10:14

Googla på Israel security Cairo så hittar du mycket mer.
Detta är den första israeliska säkerhetsdelegationen kom har kommit till Egypten sedan Obama brutalt sparkade ut Mubarak, vilket startade den islamska vintern för en stor del av arabvärlden och gjorde Egypten till en svältande nation..

Arabiska medier rapporterar att en Israelisk säkerhetdelegation landade i Kairo på torsdagen för att träffa den egyptiska underrättelsetjänsten och militära tjänstemän. Läckan till Ma'an News Agency sägs ha kommit från en flygplatstjänsteman.

Fokus på Sinaihalvön

Om nyeheten bekräftas får man läsa det som ytterligare en bekräftelse på att Israel och den egyptiska säkerhetstjänsten samarbetar för att säkra den alltmer laglösa Sinaihalvön. Flera israeliska delegationer reste till Kairo i februari för att diskutera frågan.

Den egyptiska armén har ökat sina ansträngningar för att införa ordning i regionen efter en terrorattack förra året då 16 egyptiska säkerhetspoliser dödades. Egyptiska säkerhetsstyrkor har nyligen kopplat Hamas till attacken, vilket har satt fart på de Iran-stödda terroristgrupperna för att rädda sig från det diplomatiska nedfallet. Samtidigt har armén vidtagit konkreta åtgärder för att begränsa jihadrörelser mellan Gaza och Sinai, inklusive översvämning av smugglingstunnlar som går mellan de två territorierna och gjort räder mot sprängämnesförråd.

Spänningarna mellan den egyptiska armén och Hamas har inhemska konsekvenser i Kairo. Säkerhetsnsatser mot Hamas har satt armén i strid med den Muslimska Brödraskapet-länkade regeringen med Egyptens president Mohamed Morsi. Hamas och MB har starka ideologiska och teologiska band. Hamas identifierar regelbundet gruppen som en flygel av det Muslimska Brödraskapet. Muslimska Brödraskapets ledare säger att Hamas är en förebild, och Hamas ledare hyllar Muslimska Brödraskapets tjänstemän.

Ytterligare åtgärder från armén mot terrorgruppen hotar att bredda interna egyptiska klyftor. Det Muslimska Brödraskapet har tryckt på för att hjälpa konvojer till Gaza för att "blidka" Hamas. Armén, däremot, har varit upptagen med att stoppa bränsletransporter till Gaza, arrestera Hamasmedlemmar, och  ta hand om anti-tankmissiler i Sinai.

Meddelanden till Hamas

Den starka inflytande som Egypten utövar över Hamas har också tillåtit israeliska tjänstemän att använda Kairo som en bakväg till gruppen. Israel och Hamas ställer sig inte öppet ansikte mot ansikte fi örhandlingar. Israel betraktar Hamas som en terroristorganisation, medan Hamas försöker utrota Israel och ersätta den med en islamisk stat. Kanaler har ändå utvecklats via Egypten, och har aktiverats i det förflutna till, bland annat, att frige den kidnappade IDF-soldaten Gilad Shalit och komma fram till ett eldupphör under Israels November 2012 Operation Pillar of Defense.

Arabiska nyhetskanaler rapporterade så långt tillbaka som februari att Israel och Hamas skulle utbyta meddelanden via Egypten om fortsatt genomförande av denna vapenvila. Vid den tidpunkten krävde Hamas att Israel skulle häva restriktionerna för material in och ut ur Gaza (israeliska tjänstemän påpekade att Israel tillåter miljontals ton av humanitärt bistånd till Gaza årligen, har varit skeptiska till Hamas motiv att vilja ha färre restriktioner). Gruppen har sett en urholkning i sin position under de senaste månaderna, och alla meddelanden kommer sannolikt att innebära att israeliska tjänstemän betonar det oacceptabla i förnyad raketbeskjutning från Gazaremsan som riktar sig mot israeliska civila.




Egypten kvarhåller 4 som 'försökte smuggla kartor, vapen in i Gaza.'



Publicerad onsdag 2013/10/04 (uppdaterad) 13/04/2013 10:35

EL-Arish, Egypten (Ma'an) - egyptiska gränsvakter fängslade på onsdagen fyra personer som misstänks ha planerat att smuggla vapen och ritningar av egyptiska säkerhetsbyggnader till Gazaremsan, sade en egyptisk säkerhetstjänsteman.

"Vi har fångat fyra personer nära Rafah (på Egypten-Gaza-gränsen). De försökte smuggla ritningar och konstruktioner över egyptiska polisens, arméns och underrättelsetjänstens anläggningar i städerna Rafah, Sheikh Zuwaid, och el-Arish," sa säkerhetstjänstemannen till Ma'an.

"Förutom ritningar hade de automatvapen, ammunition, bomber, landminor, och anti-flyggranater," tillade han.

Rafah, Sheikh Zuwaid, och el-Arish i Egypten Sinai ligger nära gränsen till Gazaremsan.

Tjänstemannen sade de misstänkta erkände att de planerade att ta handlingarna och vapnen till kontakter i Gaza, som planerar att attackera dessa  platser.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)