måndag 29 april 2013

Israel i Turkiet: det viktigaste var att diskutera gemensam underrättelsetjänst gentemot Syrien. "Israel i möte om Ship to Gaza-offer"

Svenska blaskor nämner Israels besök i Turkiet utan att med en andedräkt nämna det viktigaste som förhandlades, bara om att Israel ska betala lite pengar till de som förolyckades i Erdogans illegala flotta för att hjälpa Hamas. Se fler detaljer i nedre halvan av denna Debka-artikel.

Teheran pressar Assad att skicka Hizbollah sofistikerade anti-airmissiler.

DEBKAfile Exklusiv rapport April 28, 2013, 11:22 (GMT +02:00)


Självgående SA-17 anti-air interceptor
Israeliska flygvapnets jets rapporterades flyga över Damaskus under de senaste timmarna från utländska källor. Enligt DEBKAfiles iranska och underrättelsekällor har Iran drivit Bashar Assad svårt att låta Hizbollah ha sofistikerade vapen, inklusive självgående SA-17-system interceptormissiler. Teheran påminner om den syriska härskarens skuld till Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah, som var redo att sända 5.000 av Hizbollah s 8.000 stridsklara fighters till syriska slagfält för att bekämpa rebellstyrkor och hålla Assadregimen vid makten.

Assad har därför ingen möjlighet att protestera Teherans efterfrågan.

Och så har förberedelserna för att skicka dessa vapensystem över till Libanon siktats de senaste dagarna vid syriska militära baser. Israeliska flygvapnet sägs vara ovanför och övervakar dessa rörelser efter Israel upprepade gånger varnat Damaskus alla försök att göra sådana överföringar skulle orsaka en reaktion.

Den 30 januari, bombade Israel en konvoj när den passerade Jamraya nära Damaskus på väg till Libanon med ett parti avancerade vapensystem för Hizbollah.

Den drönare som sändes den 25 april från Libanon, vilken israeliska stridsflygplan sköt ned mittemot Haifa, ses nu som en förvarning från Teheran att om Israel slår en annan vapenkonvoj på väg från Syrien till Libanon, kommer nästa drönare som flyger över Israel att vara beväpnad och kommer i större antal.

Det israeliska säkerhetskabinettet höll en lång session om den syriska frågan söndag 28 april, som leddes av premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Moshe Ya'alon. De nådde ett antal beslut om hur man ska hantera den senaste utvecklingen på den syriska fronten, inklusive bevis för användning av kemiska vapen.

Tidigare under söndagen körde DEBKAfile följande exklusiva rapport:

Israel och Turkiet enades förra veckan om att börja samordna sina inkommande underrättelser om det syriska inbördeskriget. Informationsutbytet görs på högsta nivå mellan Mossads direktör Tamir Pardo och Håkan Fidan, chef för Turkiets MIT.

USA kommer också att ge extra säkerhet för Syriens sydliga granne genom omlokalisering av amerikanska Patriotmissiler från Västra Saudiarabien och Kuwait till norra Jordanien mitt emot den syriska gränsen.

US Patrioter utplacerades på den turkisk-syriska gränsen förra året.

Den nya Patriotutbyggnaden visar att Obama-administrationen nu behandlar fara för sina allierade från Syrien som större än det iranska hotet.

Saker är också på väg i turkisk-israeliska arenan.


Fördel togs av den israeliska delegationens besök i Istanbul Måndag 22 april, för förhandlingar om den ersättning som ska betalas ut till de anhöriga till de nio turkar som dog när israeliska marinens commandos i maj 2010 stoppade deras fartyg, Mavi Marmara, när det illegalt försökte hjälpa Hamas att bryta Israels FN-sanktionerade blockad av Gazaremsan.

Förhandlingsmötet var kort. Kriterier för att fastställa beloppen för de utbetalningar avgjordes på mindre än en timme. En gemensam israelisk-turkisk grupp ska beräkna de belopp och hänvisa sina uppskattningar tillbaka till delegationerna för godkännande.

De två delegationerna kom sedan ner till den viktiga kärnan av de mest angelägna frågorna av intresse för dem båda. [Som alltså svenska nyheter vägrar att nämna.]

En dag tidigare hade USA:s utrikesminister John Kerry uppmanat Turkiet att skynda och återupprätta förbindelserna med Israel på grund av de brådskande säkerhetsintressen de delade med varandra och USA i Mellanöstern:

Turbulensen i Syrien och Irans strävan efter en atombomb ugör extrema faror för alla tre nationerna.
Delegationerna svarade med att inleda en intensiv diskussion om olika sätt att främja sitt militära och underrättelsesamarbete till ömsesidig nytta.

Ett omedelbart beslut var för Turkiet och Israel att inrätta en gemensam mekanism för utbyte av underrättelser om den syriska konflikten.

Turkiet och Israel är kända för att ha den bästa syriska underrättelsetjänsten i branschen, men deras metoder för informationsinsamling, dess innehåll och deras källor kan variera.

Turkarna använder syriska rebeller och libanesiska informanter verksamma i Syrien. De kontrollerar inte liknande elektroniska resurser som Israel besitter. De två byråerna upprätthåller kontakter med olika delar av rebellstyrkorna.

Det insågs snabbt att båda myndigheterna har mycket att vinna på ett arrangemang för att dela deras input utan ytterligare dröjsmål.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/israel-i-mote-om-ship-to-gaza-offer_8110914.svd
http://www.skanskan.se/article/20130422/TTUTRIKES/304229929/-/israel-i-moumlte-om-ship-to-gaza-offer
http://www.nsk.se/article/20130422/TTUTRIKES/304229929/-/israel-i-moumlte-om-ship-to-gaza-offer





Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)