lördag 13 april 2013

15 april planerar Abbas en ny intifada!


Abba schemalägger en palestinsk "civil intifada" för april 15, för att kulminera under fredssamtal

DEBKAfile Särskild rapport April 7, 2013, 15:44 (GMT +02:00)

[Om jag minns rätt - vid första intifadan gick palestinaarabernas ekonomi ner 5-6%, vid den andra gick ekonomin från +7% till MINUS 13%. Men det är ju bara för Abbas att tigga mer pengar från Bildt och hans kompanjoner.]

När USA:s utrikesminister John Kerry möter Mahmoud Abbas (Abu Mazen) måndagen den 8 april,  efter att ha flugit in från Turkiet, kommer han att försöka prata Abbas aut från att starta vad Abbas i genomgångar med palestinska aktivister kallar  en "civil intifada (uppror)" mot Israel utan vapen. Den är planerad den 15 april under Israels nationella minnesdag för sina dödade i krig och firandet av Självständighetsdagen.

Kerry kommer att påminna Abbas om hans löfte till president Barack Obama när de möttes i Ramallah den 21 mars att avsvärja våldsam handling medan USA aktivt främjade direkta förhandlingar med Israel.

Abbas kommer att hävda att hans "intifada" är icke-våld - består "bara" av massprotester, marscher, brännande av israeliska flaggor, överösa deras säkerhetsstyrkor med stenar och molotovcocktails, blockera Västbankens motorvägar, och iscensätta kollektiva hungerstrejker.

DEBKAfile rapporterar att under de senaste två veckorna har Abbas och hans närmaste män med ena eller andra förevändningen underblåst populära palestinska oroligheter mot ett klimax planerat att byggas upp som ett komplement till det första israelisk-palestinska mötet som amerikanska utrikesministern försöker ställa upp till mitten av maj i Turkiet.

Kerry kommer utan tvekan att varna honom att även en civil störning snabbt kan löpa ur hand i det spända klimatet som genomsyrar Mellanöstern och radikala i Syrien, Hizbollah och Hamas snarare än palestiniernas egna intressen.

Abbas kommer att kontra med att han inte längre kan hålla palestinierna i schack när resten av arabvärlden är på frammarsch - antingen de protesterar mot eller slåss för dess härskare - och hans jobb är att hålla sitt folk i den arabiska flödet - inte på åskådarplats (för att inte nämna att avleda dem från protesterna mot hans egen diktatur).

Men i själva verket har Abbas beslutat att ta ett blad från hans lärobok skjut-medan-du-talar som gav hans föregångare Yasser Arafat berömmelse, rikedom och makt för tretton år sedan.

I augusti 2000, när Arafat var inbjuden till Camp David med president Bill Clinton för samtal med Israels premiärminister Ehud Barak, visste både den amerikanska och israeliska underrättelsetjänsten att han var redo att gå igång med Intifida nr 2, den första självmordsjihaden någonsin  avsedd att döda civila.

Ändå målade Clinton och Barak i Camp David mötet till sina respektive målgrupper som fredsförhandlingar - inte ett försök att avvärja den palestinska ledarens krigduppsåt - vilket är vad det egentligen var.

Abu Mazen hoppas att köts mrf en liknande dual-track list.

Även om han kallar sin intifada fredlig, kommer han att släppa lös en våg av bråkiga störningar, som  fångar förstasidor och extra hävstång för den USA-stödda dialogen med Israel, samtidigt som han låtsas spela boll med John Kerry, på exakt samma sätt som Arafat låtsades samarbete med ansträngningar för fred med tidigare statssekreterare Madeleine Albright och Colin Powell.

Abbas behöver inte självmordsbombare eller beväpnade män. Någon våldsam händelse kommer att tjäna till att kasta skulden på israeliska säkerhetsstyrkor och så vidare hetsa störningar.
Israel fick en försmak av dessa taktiker måndag 1 april när Abu Hamadiyeh, 64, som avtjänade ett livstidsstraff för försök till flera mord, dog av strupcancer samtidigt som han var under behandling på ett israeliskt sjukhus. Mahmoud Abbas tog omedelbart denna död för att attackera Israel med anklagelser om "kriminell försumlighet." Tusentals palestinska fångar gjorde upplopp och hungerstrejkade. Lugn kunde bara återställas med hjälp av tårgas. [Samtidigt som Israel årligen tar emot nära 200.000 sjuka palestinaaraber i sina sjukhus. Till och med Hamas sänder svåra sjuka från elitklassen till Israel för vård.]

Den palestinske ledaren är på jakt efter mer foder till sin propagandakvarn under de kommande veckorna. Men han kan inte lova att hålla locket på lågorna han rör upp. Varken han, John Kerry eller premiärminister Binyamin Netanyahu kan vara säkra på att inte någon ogynnsam incident vid någon tidpunkt inte kommer att fösa Abbas "civila intifada" i en farlig spiral av ohämmat våld.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)