måndag 1 april 2013

Israels ekonomi.

Israels ekonomi har makt att förvåna


Yoram Ettinger
INFOCUS Quarterly, judisk Policy Center, http://bit.ly/YJ9x1g, 1 april 2013

Globala organ bedömer Israel
Under 2012 uttryckte de tre ledande globala kreditvärderingsinstituten och Internationella valutafonden (IMF) lovord över Israels ekonomiska resultat och förtroende för dess långsiktiga lönsamhet. 

Den 30 september 2012 bekräftade Standard and Poors (S&P) Israels betyg A+, vid en tidpunkt då de sänkte kreditbetyget för ett ökande antal västländer.   Enligt S&P, "fortsätter den israeliska ekonomin att generera en stabil ekonomisk tillväxt ....   Stora säkerhetsrisker kommer att finnas .... Det finns tillräcklig politisk vilja att förhindra en betydande ökning av den offentliga skuldbördan .... Vi förutspår att i mitten av decenniet bör den inhemska produktionen av naturgas bidra till förbättrad extern balans och budgetbalans. "

Den 3 september 2012 vidmakthöll Moodys Israels A1 kreditvärdighet och säger att "Israels stabila utsikter stöds av landets höga ekonomiska, institutionella och sektormässiga finansiella styrka ... med stöd av dess relativt höga BNP per capita [US$32, 000] och dess ekonomiska motståndskraft .... Landets specialiserade exportsektor är väl positionerad för att snabbt återhämta sig när den globala miljön normaliseras .... Moodys dömer Israels känslighet för risk måttlig baserat på de politiska risker som landet står inför, både inhemska och utländska .... Israels egen gasproduktion kommer att öka kraftigt mellan 2013 och 2016. "
Den 23 april 2012 bibehöll Fitch Ratings Israels långsiktiga valuta- och lokala valutakreditvärdighet på A och A+ respektive trots det pågående kriget mot palestinsk terrorism, det iranska kärnvapenhotet och rasande Arab Street. Fitch citerade "Israels starka institutioner och fasta senare makroekonomiska utveckling, rik, diversifierad ekonomi och en stark extern balans mot en hög statsskuld och långvarig geopolitisk oro."
Den 2 april 2012 publicerade Internationella valutafonden (IMF) sin årliga rapport om Israels ekonomi: "Israels ekonomi är fortsatt stark ... ledd av en stark privat konsumtion och dämpade investeringar .... Israels grunder är starka: inflationen och inflationsförväntningarna är helt och hållet inom målintervallet på 1-3 procent, arbetslösheten är på historiskt låga nivåer, netto mot utlandet är ett överskott, och statsskulden har sjunkit stadigt under 75 procent av BNP .... Det israeliska finansiella systemet verkar för närvarande vara allmänt robust .... Den nuvarande kombinationen av yttre hot och den relativa stabiliteten i det inhemska systemet är gynnsamt för att stärka ramverket för krishantering ...."   IMF rapporten tillägger att de senaste upptäckterna av naturgasfält kan förvandla Israel till en nettoexportör av energi under de kommande åren.

Israels ekonomiska indikatorer

Medan den större delen av världen drabbats av en ekonomisk härdsmälta, visar Israel finanspolitiskt ansvar, hållbar ekonomisk tillväxt och ett konservativt, välreglerat banksystem utan bank- eller fastighetsbubbla.  
Till exempel, från en 450% galopperande inflation 1984, lyckades Israel att hålla inflationen i schack - 1,6% 2012.   Israels budgetunderskott och arbetslöshet var 4,2% och 6,9% under 2012, vilket är betydligt lägre än OECD-genomsnittet på 7% och 8%.  
Under 2009-2012 års globala ekonomiska kris - utan stimulanspaket och trots stopp i naturgasförsörjningen från Egypten, vilket ökade energikostnaderna - upplevde Israel en 14,7% ökning av bruttonationalprodukten (BNP), den högsta bland OECD-länderna. Israel ledde Australien (10,7%), Kanada (4,8%), USA (3,2%), Tyskland (2,7%), Frankrike (0,3%) och Euro-Blocket som drabbats av en 1,5% nedgång i BNP. Israels 2012 BNP-tillväxt (3,3%) leder OECD som genomsnitt var 1,4% högre än i USA (2,2%) och Kanada (2%), men lägre än Indien (4,5%) och Kina (7,5%).
Israels BNP på 250 miljarder dollar under 2012 ökades 120 gånger sedan 1948.   Från $ 1.132 och $ 19.836 BNP per capita under 1962 och 2000 respektive ökade Israel till $ 32.000 BNP per capita under 2012 Medan skuld / BNP, en viktig indikator för kreditvärderingsföretag - akilleshäl för de flesta länder har Israel lyckats att minska den snabbt.  Från ca 100% under 2002, var det komprimerad till 75% år 2012, jämfört med OECD-genomsnittet på 78%.  
Bank of Israels valutareserv - som är avgörande för att upprätthålla det globala förtroendet för Israels ekonomi och Israels kapacitet under nödsituationer - har stigit från $ 25 miljarder 2004 till $ 75 miljarder år 2012, 26:e i världen och en av de bästa per capita länder.Den schweiziska Institute for Management Development (IMD) rangordnar Bank of Israel(Israels "Federal Reserve") bland de fem centralbankerna i sin 2012 World Competitiveness Yearbook för tredje året i rad.
Erkännande Israels lovande ekonomiska indikatorer indikerade Kasper Villiger , ordförande i United Bank of Switzerland (UBS) att Kina, Hongkong, Brasilien, Ryssland och Israel är de framtida tillväxtmotorerna för UBS.   Deloitte Touche , ett av de bästa fyra globala CPA-företagen menade att Israel är den fjärde mest attraktiva platsen för utländska investerare, efter USA, Brasilien och Kina, men före Indien, Kanada, Singapore, Taiwan, Australien, England, Tyskland och Japan .

Israel - det högteknologiska landet

Enligt Warren Buffet, en av de mest framgångsrika och konservativa investerarna i världen:"Om du går till Mellanöstern för att leta efter olja, kan du hoppa över Israel. Men om du letar efter hjärnor, se lite längre. [Israel] har en oproportionerligt stor del av hjärna och energi." År 2006 gjorde Berkshire Hathaway, Buffetts investmentbolag, sitt första förvärv någonsin utanför USA, i Israel, inköp av 80% av det israeliska företaget Iscar för 4 miljarder dollar.   I sitt årliga brev till Berkshire Hathaways aktieägare, definierade Buffett Iscar-investeringen som "årets höjdpunkt", och tillade att "i Iscar, som i hela Israel, finns hjärna och energi överallt (New York Sun, mars 2)."  

Eric SchmidtGoogles styrelseordförande, har varit en frekvent investerare i Israels högteknologi via hans egen riskkapitalfond, Innovation Endeavors.   Han anser Israel vara "det viktigaste högteknologiska centrum i världen efter USA," som kommer att få en överdimensionerad effekt på utvecklingen av nästa steg i tekniken. Google har sat upp en stor teknik- och försäljningsverksamhet i Israel, vars resultat är definitivt i världsklass.
Intel har lett flocken av omkring 400 globala högteknologiska jättar som är verksamma i Israel. Intel har funktioner i Israel, som fyra forsknings- och utvecklingscentra, två fabriker och investeringar i 64 israeliska nystartade företag. Intels VD, Paul Otellini , visade att "vi är den största privata arbetsgivaren i Israel (8200 anställda), och de flesta av de anställda har teknisk know-how. Några av våra mest sofistikerade tekniska insatser genomförs i Israel .... Vi har varit i Israel i 40 år och vi har gjort många saker. Vi är här på lång sikt.
En Wall Street Journal bokrecension av The Start Up Nation rapporterade att "Steve Ballmer [Microsofts vd] kallar Microsoft till lika stor del ett israeliskt företag som ett amerikanskt företag, på grund av vikten av den israeliska tekniken. Google, Cisco, Intel, Microsoft, eBay ... som lever och dör med arbetet i [deras] israeliska lag .... Israel, en liten nation av invandrare söndersliten av krig, har lyckats bli den första tekniknationen .... " 

Markeringen av Israels framväxt som en högteknologisk supermakt och en unik allierad till USA, George Gilder författaren till The Israel Test och högteknologisk guru skrev, i The Wall Street Journal: "Israel kryssade genom den senaste tidens globala nedgång utan underskott eller stimulanspaket ... Det är den globala mästaren på mikrochip- konstruktion, nätverksalgoritmer och medicinska instrument ... vattenåtervinning och avsaltning ... missilförsvar, robotiserade krig och UAV ... de [levererar] Intel med många av sina mikroprocessorer (Pentium Sandbridge, Atom, Centrino) ... Cisco med ny design på sin grundläggande router och realtids programmerbara processorer i nätverk ... de [levererar] Apple med miniatyriserade minnessystem för sina iPhones, iPods och iPads, och Microsoft med design av användargränssnittet för OS7 produktlinje och Kinectspelets rörelse-sensor-gränssnitt .... amerikanska försvaret och välståndet beror alltmer på den ständigt växande ekonomiska och tekniska styrkan hos Israel. Om vi står tillsammans kan vi hindra eller omintetgöra varje fiende ... . Vi behöver Israel lika mycket som de behöver oss. "

De högteknologiska giganterna inte bara pratar Israel-talk, de går den israelisk-vägen till exempel Cisco har just gjort sitt 11:e israeliska förvärv, förvärv av IntuCell för $475M. IBM förvärvade WorkLight för $ 60M, dess 11:e israeliska förvärv, Sequoia Capital, ett av världens ledande riskkapitalfonder, introducerade sitt 5:e israelisk-dedikerade $ 200M fond, Hongkongs $22,5 miljarder Sir Li Ka-Shing, den 9:e rikaste personen i världen, gjorde sin 7:e israeliska investering ; ChemChina förvärvade 60% av Agan för $ 1.44BN, Siemens förvärvade solenergiföretaget Solel ($ 418MN) och 40% av Arava Power ($15mn), Apple gjorde sitt 1:sta israeliska förvärv - ders första forsknings-och utvecklingscentrum utanför USA - förvärvade Anobit för $ 400MN, det Dallas-baserade GD förvärvade MediaMind $ 517MN, osv. 
Israel lockar eliten av de globala högteknologiska företagen på grund av dess konkurrenskraft, och erbjuder en unik högteknologisk miljö. Till exempel Shanghai Jiaotong University Academic Ranking of World Universities   - En av de 3 mest inflytelserika rankinglistorna - inkluderar fyra israeliska universitet bland de bästa 30 universiteten om datavetenskap i världen.   Tjugo universitet är från USA, fyra från Israel, två vardera från Kanada och Storbritannien och ett vardera från Schweiz och Hongkong.  
Israel är världsledande inom sin forskning och utvecklingsarbetskraft per capita: 140 israeler (per 10.000) och 85 amerikaner (per 10.000) ligger före resten av världen.   Israels kvalitativa arbetskraft gynnas den årliga Aliyan (invandring av judar) av skickliga personer från det forna Sovjetunionen, Europa, USA, Latinamerika och Australien, som ansluter sig till israeliska akademiker från israeliska institutioner för högre utbildning. Dessutom absorberar Israels högteknologiska veteraner eliten av högteknologiska enheter ur den israeliska försvarsmakten.   Israels övervinnande av deras unika säkerhets- och ekonomiska utmaningar har producerat unika, innovativa och banbrytande lösningar, tekniker och produktionslinjer. Israels informella samhälle har också närt pågående interaktion mellan den akademiska, forskningen, militär och industri. Dessutom ger Israels robusta demografi - en medvind för Israels ekonomi - som leder den fria världen med tre barn per judisk kvinna.
För att upprätthålla sin konkurrenskrafts högteknologiska kant, ägnar Israel 4,5% av sin BNP till forskning och utveckling, den högsta andelen i världen, framför OECD (2,3%), Sverige (3,8%), Finland (3,5%) , Sydkorea (3,4%), Japan (3,3%), USA (2,8%), Tyskland (2,7%) och Kanada (1,7%).  
Inför Israels 64-årsjubileum skrev Nicky Blackburn, redaktör och Israels chef för "Israel 21sta århundrade:" "Med de flesta startups per capita i världen , och det tredje högsta antalet patent per capita, har Israel blivit en av de ledande aktörerna i världen av högteknologiska innovationer, som attraherar internationella jättar till sina stränder. Från hälsa, genombrott på teknik, jordbruk , miljö och konst, har landets innovationer förändrat och berikat livet överallt. Israel idag spelar en viktig roll för några av de viktigaste utmaningarna för vår planet. "

I efterhand, de pågående krig och terrorism, efter Israels etablering i 1948, har varit bara gupp på vägen till exempellös ekonomiska och teknologiska utveckling. Wall Street är mycket mer relevant än Gazaremsan! . . . . . .

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)