lördag 6 april 2013

Hur Bennet ska få haredim att jobba.

Bennetts utkast till plan angående Haredim: Bara 1.800 undantag

Haredim - ett begrepp för de mest religiösa judarna i Israel, med många schatteringar. Där finns elitförband med Haredim i armén, det finns fler och fler som har vällönande arbeten, men det började under vänsterregeringarna att ge dem befrielse från armé och stipendier för att studera religion på yeshiva på - heltid, då var de 400, sen har antalet bara vuxit och vuxit och allt fler andra israeler har sett ilsket på de summor detta har kostat staten utan att ge ett dugg. Långt fler än de som har förutsättningar att bli rabbiner har bara suttit av tiden på yeshivot utan att lära sig något. Judendomen är definitivt inte en pacifistisk religion!

Av YONAH JEREMY BOBLAST
UPPDATERAD: 04/02/2013 20:01

Staten kommer att fortsätta att finansiera yeshivastudenter till 22 års ålder, varefter de kommer att värvas till armén eller civiltjänst.


Ekonomi-och handelsminister Naftali Bennett talar
 på Ramlekonferensen den 2 april 2013.
Foto: Courtesy Ramla konferens
Ekonomi-och handelsminister Naftali Bennett presenterade på tisdagen regeringens nya "utjämna bördan"-lagstiftning, i vilken endast 1.800 Haredim kommer att undantas från militärtjänsten.

Enligt det nya utkastet till planen, kommer Haredim att kunna skjuta upp sin värnplikt i tre år, under vilken de fortfarande  kommer att få statligt stöd för sina Torahstudier. Efter dessa tre år kommer bara 1800 att få undantag från tjänsten och fortsätta att finansieras, resten måste välja mellan IDF eller civiltjänst.

Bennett gjorde sina kommentarer vid en konferens i Ramle om ett antal utmaningar att balansera Israels judiska och demokratiska karaktär, inklusive utjämning av bördan med tjänstgörande i armén och civiltjänst.

Det mesta av Bennetts tal fokuserade på att förklara principerna för den lagstiftning som han backar och som regeringen väntas ta upp inom en snar framtid - han uppskattade dess passage vara möjlig inom fyra månader.

Han sade att de tre syftena med lagen är att: få Haredim i arbete, få dem delaktiga i militären-civiltjänsten och stärka världen vad gäller Torah-studier.

Bennett bröt den potentiella lagen i två faser, där den första fasen är de fyra första åren när Haredim från åldern 22 och uppåt skulle uppmuntras att delta i arbetslivet.

Fas två skulle omfatta värvandet av de flesta Haredim under åldern 22 in i militär-nationell tjänst, men för de 1800 mest begåvade Haredim i Torahstudier, betala dem ännu mer pengar än vad som nu görs.

Bennett tillade att staten inte säger till någon att de inte kan studera Torah, bara att statens ekonomiska stöd till sådant studium skulle vara begränsat till tre år för de Haredim som inte valts att vara en del av eliten 1.800 per år.

Bennett talade också direkt och med eftertryck till arbetsgivarna, och sa till dem, "Var inte töntar, hyr Haredim och araber."

Ekonomi- och handelsministern sade att han förväntar sig att 33.000 Haredim är på väg in på arbetsmarknaden som en del av nya lagstiftningen om att  "utjämna bördan" som skulle medföra en "revolution" på flera fronter.

Han gav också sitt råd till den nya förväntade Haredi-arbetskraften, att de "inte bör blev advokater och revisorer, utan gå in på hi-tech och teknik."

Senior nationell religiös ledare, rabbi Dov Lior uttryckte stöd för Bennetts plan för haredivärvning. "Detta är inte ett dekret, det vill ordna saker på rätt sätt," sa Lior, när han talade vid Ramlekonferensen. "Dessa är inte påbud från Tsar Nicolas, tiden får utvisa hur det går när ting lugnar ner sig," tillade han.

Lior, kommunal högsta rabbin i Kiryat Arba och Hebron och från konservativa flygelns nationella religiösa samfund, uttryckte oro tidigare i år över att genomförandet av reformerna skulle förhindra heltidselever vid yeshivas från att fortsätta lyckade studier om de så önskar.

Och under sitt tal på konferensen upprepade Lior sitt stöd för fortsatt statlig finansiering för helårsstudenter i yeshivaskolan som helt ägnar sig åt sina studier.

"Någon som ägnar sitt liv åt världen i Torah, och Torahstudier, som kräver slit dag och natt, måste erkännas av staten," sade rabbinen.

Den konservativa flygeln av den nationell-religiösa rörelsen är generellt mer positiva till långvariga yeshivastudie än den mer traditionella delen av sektorn, även om det sker på bekostnad av den nationella tjänsten.

I sitt anförande kommenterade Bennett också på sin allians med Yesh Atid-partiet, kallar det oftast en lyckad "taktisk" allians, och noterar att ett av resultaten av att arbeta tillsammans med det mer sekulära partiet skulle vara en lag som "för första gången i staten Israels historia erkänner att officiellt lärande Torah har ett egenvärde. "

Att reflektera över lärdomarna från alliansen med Yesh Atid för det bredare ämnet för debatten om den rätta balansen mellan Israels judiska och demokratiska karaktär, sade Bennett, "även när vi inte kommer överens, pratar vi. Alla behöver lära sig att lyssna."

Vändande sig mot jämlikhet och identitet i den israelisk-arabiska sektorn, sade Bennett att "tidigare fanns det inte någon jämlikhet för araber," men antydde att tiderna har förbättrats.

Bennett diskuterade några områden där han hade starka åsikter om den israelisk-arabiska sektorn, angav å ena sidan att polisen måste göra ett bättre jobb som ger trygghet i israelisk-arabiska byar och också att arbetsgivarna bör göra större ansträngningar för att anställa israelisk-arabiska kvinnor i synnerhet.

Å andra sidan sade han att respektera individuella friheter inte minskade hans högröstade motstånd att försöka utveckla en nationell israelisk-arabisk identitet som en del av staten Israel.

Vid ett tillfälle avbröt en medlem av den övervägande national-religiösa publiken hans tal och undrade varför han var uppmuntrande till anställning av israelisk-arabiska kvinnor.

Bennett svarade bestämt och koncist att svaret var enkelt: eftersom "arabiska kvinnor är jämlika medborgare i Israel."

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)