tisdag 9 april 2013

ÄNNU mera olja och gas i Israel!

Israel upptäcker nya enorma  olje- och gasfält under havsbottnen.

Olja och gas har hittats begravet ännu djupare och påminner om det gamla skämtet att Moses tog fel väg. Att gå genom Röda Havet var helt perfekt!

Av Tzvi Ben Gedalyahu
Först Publicerat: 2012/06/03, 15:43

Ett energibolag  i Israel, Opportunity Energi Resources LP meddelade att dess Pelagiska licenser indikerar 6.700 miljarder kubikfot (TCF) gas och 1,4 miljarder fat olja. Som jämförelse innehåller de tidigare aviserade Tamar och Leviathan offshorefälten uppskattningsvis 9 och 17 TCF av naturgas. Mängden kommersiell olja, om någon, har inte slutbedömts, men uppskattningar av möjlig olja i Leviathan-området har bantats till 600 miljoner fat.

Fynd av olja och gas har gjort det gamla skämtet föråldrat om att Moses tog fel sväng från Egypten, vilket  ledde till Israel och sand och lämnade oljan till araberna.

Efter att ha jagats av Farao till kanten av "Havet av Vass," som ofta om inte korrekt kallas Röda Havet, bad Moses Himlen att rädda dem, och han svarade med att kliva ner i havet, som sedan delades av vindarna så att judarna kunde passera och därefter dränka Faraos armé som hade följt.

Kliva ner i havet kan nu i efterhand ses som ett tecken på skatterna begravda under havet.

"Den mängd gas som upptäckts i de licenserade områdena, samt de höga sannolikheterna, gör den till den tredje största havsbaserade upptäckten hittills", enligt Israel Opportunities ordförande Ronny Halman, citerad av Globes.

Han tillade: "Denna kvantitet garanterar Israels energiframtid i årtionden, och gör det möjligt att exportera israelisk gas och öka statens intäkter utan att behöva oroa gasreserverna för inhemsk konsumtion."

De fem pelagiska licenserna täcker en halv miljon tunnland sjö ungefär väster om Haifa. En av licenserna beräknas ha en 27% chans att lyckas.

"Vi förbereder oss för den första borrningen," sade Israel Opportunities vd Eyal Shuker. "För logistiken har vi hyrt hamnlagring och driftutrymme, vi har börjat beställa borrutrustning, inklusive borrhuvuden och hus, och vi har säkrat de flesta avtalen med israeliska och utländska tjänster och leverantörer av utrustning för oljekällan. Operatören, AGR, har redan fört ett kompetent team till Israel för att förvalta åtgärden.

De nya upptäckterna gör det säkrare för en virtuell revolution i den israeliska ekonomin, med förväntan att Israel kommer att vara självförsörjande på energi  om tre år och strax efter kommer att kunna exportera gas och eventuellt även olja.

Tamars och Leviathans energifält utvecklas, och infrastrukturarbetet har bringat tusentals kvalificerade jobb på arbetsmarknaden. Exporten av energi kommer förmodligen att stärka shekeln och göra den till en av de starkaste valutorna i världen.

En annan länk med en hel del detaljer och annan karta här.

En annan karta.

Här en översikt över olja och gas i Israel:

... ...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)