måndag 15 mars 2010

Totalt och plötsligt hysteri i USA

Vad har USA sagt på sistone om Israel? Barry Rubin har sammanfattat det:

Hur snabbt de glömmer: En kortfattad historik över USA: s politik och israelisk konstruktion i östra Jerusalem


I mer än fyra månader har den amerikanska regeringen firat att de varit överens med Israel om att stoppa byggandet av bosättningar på Västbanken och samtidigt fortsätta att bygga i östra Jerusalem, som ett stort steg framåt och att det israeliska medgivandet förtjänar en belöning. Plötsligt är allt detta glömt och USA börjar plötsligt att säga att Israels byggnadsverksamhet i östra Jerusalem är någon form av fruktansvärt dåd som förtjänar straff.

Israelerna är vana vid det här mönstret: gör en stor eftergift och några månader senare är det bortglömt och Israel beskrivs som oförsonligt och fler eftergifter efterfrågas utan någon som helst motprestation. Här är en kort historia över den här omgången:

31 oktober 2009: USA: s utrikesminister Hillary Clinton prisar överdådigt Israel för att ha gjort eftergifter "utan motstycke" genom att stoppa byggandet av bosättningar på Västbanken medan det fortsätter att bygga i östra Jerusalem.

November 1, 2009: US State Department hyllar Israels besked att det kommer att stoppa byggandet av bosättningar på Västbanken, men inte i östra Jerusalem: "Dagens tillkännagivande av den israeliska regeringen hjälper oss gå framåt mot en lösning av den israelisk-palestinska konflikten."

12 mars 2010: statssekreteraren Hillary Clinton säger att Israel bygger i östra Jerusalem är en "förolämpning" mot USA, riskerar de bilaterala förbindelserna och skadar möjligheten till lösning av den israelisk-palestinska konflikten. Inget alls krävs av Abbas förstås. Clinton hotar att se till att Israel inte kan försvara sig mot Iran utan riskerar Israels säkerhet på att Obama inte får exakt som han vill.

Under tiden, trots att den palestinska myndigheten har vägrat att förhandla under 14 månader, vilket har fått president Barack Obama att se ut som en idiot efter att ha förstört hans uttalande i september i FN att han planerar att ha förhandlingar om två månader, och han bröt sitt löfte att inte sponsra Goldstone-rapporten i FN, har inga ord av kritik någonsin yttrats gentemot någon person inom PA för dess kontinuerliga och mycket offentliga sabotage av hans insatser för fredsprocessen.

Kan ni alla inse att det är lite av en motsägelse här?

Så frågan är varför några av topparna i USA tycks ha fått nåt blött i byxorna. Börjar de inse deras totala misslyckande angående ALLT de har påbörjat - utom att ha lyckats få ett Nobelpris för vad de har sagt att de ska åstadkomma? Man undrar självklart vad Obama egentligen hade tänkt sig angående Iran eftersom han inte gjort ett dyft mer än pratat. medan Irans ledning har hånflinat? Obama har enbart lyckats reta upp både Israel och Saudiarabien genom sitt totalt meningslösa snack om Iran.

En rapport i Ynetnews vänder på det hela, och tycker det är utmärkt att det israelhatande gänget i Obamas garderob nu har avslöjats för vad de är - direkt propalestinska, och totalt odugliga som någon slags "medlare" - de har gjort bort sej lika grundligt som Bildt i den rollen. Netanyahu får se ut som en ledsen hund ett tag, men det är ändå bara 7 månader kvar av hans löften om byggstopp, och därefter är det bara att fortsätta.

.

 SvD539  |

.
...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)